Fundația Hope and Homes for Children Romania va construi o locuință protejată pentru tinerii cu dizabilități, în partenriat cu DGASPC BN și Consiliul Județean
Consiliul Județean Bistrița –Năsăud va dezbate, în ședința ordinară de miercuri, proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii Convenției de Asociere între Județul Bistrița-Năsăud, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud și Fundația Hope and Homes for Children Romania în vederea înființării unei locuințe maxim protejate pentru tinerii adulți cu handicap în Județul Bistrița-Năsăud, ca modalitate alternativă de ocrotire a tinerilor aflați în Centrul de plasament de tip familial pentru copilul cu dizabilități Bistrița (denumit în continuare „Centrul”), a cărei existenţă şi funcţionare încetează până la data de 30 decembrie 2021.
Astfel, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud se obligă să pună la dispoziția HHC România terenul necesar construirii locuinței maxim protejate pentru tinerii adulți cu handicap, în vederea efectuării lucrărilor de construcție. Terenul trebuie să fie situat în intravilan, în zone locuite, în comunitate, vor fi excluse zonele industriale, iar terenul să aibă o suprafață de 800-1000 mp. Imobilul va corespunde standardelor aplicabile în domeniul protecției persoanelor adulte cu handicap și va fi utilizat pentru transferul a 10 până la 12 tineri din actualul Centru. Județul Bistrița-Năsăud se obligă să asigure utilitățile pentru buna funcționare a locuinței maxim protejate pentru tinerii adulți cu handicap, prin aducerea acestora, pe cheltuiala lui, până la limita de proprietate. Data până la care se asigură aducerea utilităților nu trebuie să depășească 31 iulie 2021. După intabularea dreptului de proprietate publică a județului Bistrița-Năsăud, locuința maxim protejată, rezultată la finalizarea investițiilor, terenul aferent acesteia și bunurile mobile aflate în dotarea construcției, vor fi 3 transmise în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, prin hotărâre a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Fundația Hope and Homes for Children România va construi imobilul, valoarea proiectului fiind estimat la maximum 200.000 euro.
în prezent, în cadrul Centrului de plasament de tip familial pentru copilul cu dizabilități Bistrița sunt găzduiți un număr de 37 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 1 și 32 ani. Dintre aceștia, un număr de 24 de copii vor fi transferați în cele două case de tip familial care se construiesc în baza Convenției de Asociere nr.27291 din 28.12.2018/nr.02 din 03.01.2019/nr.06 din 14.01.2019 încheiată între Județul Bistrița-Năsăud, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud și Fundația Hope and Homes for Children România. Pentru 4 dintre aceștia se va institui măsura de protecție specială a plasamentului la asistent maternal profesionist. Pentru un număr de 9 tineri majori cu handicap grav, cu vârsta cuprinsă între 18 și 32 ani, a fost necesară identificarea unei soluții de protecție adecvată întrucât pentru aceștia nu se mai pot institui/menține măsuri de protecție specială ținând cont că ei nu mai pot face obiectul măsurilor, prestațiilor și serviciilor destinate îngrijirii și dezvoltării copilului lipsit temporar sau definitiv de ocrotirea părinților din cauza faptului au împlinit vârsta de 18 ani și nu își continuă studiile într-o formă de învățământ.
Citiţi şi:
- O nouă casă la Viișoara – colț de rai pentru zece tineri cu nevoi speciale severe, printr-un parteneriat între Fundația HHC, Consiliul Județean și DGASPC BN!
- Rombat susține Hope and Homes for Children și contribuie la construirea unei case de tip familial
- Administraţia năsăudeană pune la dispoziţie terenul pentru trei case de tip familial
- Preşedintele Radu Moldovan: Veste bună! Am adus la final programul „Salvăm copilării din coșmarul instituționalizării”
- A șasea casă de tip familial din judeţ prinde contur! Parteneriate între Hope and Homes for Children, Consiliul Judeţean, Rombat şi JYSK!
Adaugă comentariu nou