Graţie poetului Dumitru Cerna, „Ursita” lui Pavel Dan dă buzna (şi) în „Oraşul” de la poalele Feleacului

Menuţ Maximinian

Poetul Dumitru Cerna oferă cititorilor o analiză amplă, lucidă şi pătrunzătoare a volumului „Ursita” de Pavel Dan, ediţie îngrijită de Aurel Podaru, prefaţă de Ion Vlad, Editura Mega, 2017. Cronica sa a apărut în cel mai recent număr (44-45/ 2018) al revistei de cultură urbană, „Oraşul”, al cărei director este arhitectul Ionel Vitoc, iar din redacţie fac parte: Horia Bădescu, Michaela Bocu, Ion Cristofor, Constantin Cubleşan, Viorel Hodiş, Negoiţă Lăptoiu, vasile Lechinţan, Virgil Mihaiu, Titu Popescu, Constantin Rîpă şi Adrian Ţion..
Spicuim din comentariul poetului clujean:
„Nu știu alții cum sunt, dar eu când descopăr ediții noi din scrierile rarisimului Pavel Dan, emoțiile mele ating, de fiecare dată, apogeul de intensitate. Robustețea, modernitatea și prospețimea scrierilor sale au trecut proba timpului și pe cea a modelor literare”.

“Ediție menită, și aceasta, a invita la lectură, dar și a consacra opera scriitorului născut în Tritenii de Sus ai Clujului, dedicată în exclusivitate satului, cu toată încărcătura ezoterică și ritualică a vieții rurale transilvane, astfel alcătuită, aceasta relevă iar și iar universalitatea scrierilor paveldanești, adăugându-l pe autor în rândul marilor scriitori ai lumii, care au recreat, miraculos și mitologic, universul rural, acolo unde țăranul, prin înalta și nesfârșita sa înțelepciune, «prezidează destinele», făcându-l pe cel american, rus, englez, norvegian ori irlandez să semene cu țăranul român și, împreună, să pară a aduce cu înfățișarea bănuită și compusă din rășini parfumate a lui Dumnezeu”.

“Apariție, iată, elegantă și necesară, Ursita este încă o nestemată pe care o datorăm lui Aurel Podaru, discretul scriitor ardelean așezat la Beclean, dar născut tot în Tritenii de Sus, apariție demnă de centenar național (2018), care, adăugată celorlalte, din păcate, toate postume, întregește tezaurul literar Pavel Dan, de o prospețime asemănătoare unui câmp de levănțică în dimineți de vară, și nu lasă, vai, cât mă bucură acest lucru, ca scriitorul câmpiei transilvane să intre în culoarul semiumbros și strâmt al celor uitați, ca în cazul atâtor alți scriitori români, din păcate”.
Despre această ediţie au mai scris: Irina Petraş („România literară”), Constantin Cubleşan („Discobolul”), Ion Brad („Blajul”), Gheorghe Glodeanu („Nord Literar”), Ion Buzaşi („Viaţa Românească”), Icu Crăciun („Mişcarea literară”), Ioan L. Şimon („Mesagerul de Bistriţa-Năsăud”).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5