Ilva Mică s-a înfrăţit cu satul Duşmani din Republica Moldova

Primarul Aurel Horea şi primarul Sergiu Ghileţchi au semnat, în cadru festiv, Înţelegerea de Cooperare dintre comuna Ilva Mică şi satul Duşmani, din Raionul Glodeni. Ceremonia a avuit loc în cadru festiv, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, şi a preşedintelui Raionului Glodeni, Ion Leucă.

„Domeniile de cooperare stipulate în acordurile bilaterale sunt umătoarele: administrația publică și dezvoltare locală, economie, cultură, tineret, sport, educație, turism, social, accesare de fonduri europene, protecția mediului înconjurător, transport, protecția medico-socială. Părțile se angajează să desfășoare activități de cooperare potrivit competențelor de care dispun și în conformitate cu legislațiile în vigoare din Republica Moldova și România”, menţionează primarul Aurel Horea.

***

Duşmani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 6 km de orașul Glodeni și la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2000 de oameni, dintre care 95.75%  sunt  moldoveni.

Satul Dușmani a fost atestat documentar la 1 februarie 1508, când domnul Ţării Moldovei, Bogdan, l-a miluit pe Duşman, sluga lui dreaptă şi credincioasă cu un loc "pe această parte a Dubovăţului, ca să-şi întemeieze un sat". În secolul al XVII-lea existau deja două așezări: Dușmanul Mare și alături Dusmanul Mic. În 1673, Ştefan Petriceicu Voievod dăruiește satul Duşmani (care la acea dată întrunea ambele așezări), Mănăstirii Cetăţuia din Iaşi. În 1760 în sat a fost construită biserica de lemn cu hramul Sf. Ierarh Nicolae.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5