Inedită expoziție de sculptură, la Muzeul Județean Bistrița: Emilian Mocanu nu a venit să ne livreze sculpturi, ci mai degrabă idei și concepte

 

Asociația culturală „Grigore Bradea” și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud – în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici România și Restaurantul ROD (Cluj-Napoca) au inaugurat ieri expoziția „În numele tatălui” - semnată de Emilian Mocanu.

Alexandru Gavrilaș, managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, a vorbit în deschidere, adresând un cuvânt de bun venit celor prezenți. Alexandru Gavrilaș a remarcat faptul că este vorba despre o expoziție de sculptură inedită: „Înțelegem, privind exponatele lui Emilian Mocanu, că sculptura reprezintă mult mai mult și comunică mult mai mult în această formă. Felicitări autorului și Asociației Grigore Bradea. Instituirea unui asemenea premiu este un gest pe care orice părinte și l-ar dori la un moment dat: este o lecție de viață.”

 

Asociația culturală „Grigore Bradea” și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud – în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici România și Restaurantul ROD (Cluj-Napoca) au inaugurat ieri seară expoziția „În numele tatălui” - semnată de Emilian Mocanu.

Emilian Mocanu este laureatul Premiului Grigore Bradea din 2019. Disticția ar fi presupus organizarea unei expoziții personale în 2020. În contextul pandemic, însă, expoziția a putut fi organizată abia acum.

 

Emilian Mocanu are 33 de ani, este originar din Galați și a absolvit Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, Galați, secția de Grafică.

 

În locul unui discurs cu prilejul vernisajului, Emilian Mocanu și-a luat prin surprindere publicul: a preferat să încropească un happening – oferind celor prezenți o lucrare de grafică realizată pe loc.

Expoziția „În numele tatălui” este deschisă, în Galeria Borgo Prund din Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, până în 21 august.

Prin intermediul expoziției, Emilian Mocanu ne propune „un fir narativ care își trimite tentaculele prin toată istoria: de la fapte și mituri biblice, pre-biblice și până la problemele pragmatice, care țin de volumetria spațială și raportarea noastră în spațiu la spațiu, volum, formă, material și materialitate în general.

Lucrările din această expoziție speculează o conexiune primară și esențială de asemănare a cerescului cu mundanul, a creației divine cu creația omenească, a unei figuri paterne lumești și trupești cu o alta, divină și imaterială, ce o precede și o inspiră prin creație...”, explica Emilian Mocanu în catalogul expoziției.

La eveniment a fost prezent și laureatul Premiului Grigore Bradea 2021 – Florin Tamba, dar și laureatul din 2013 – Darius Hulea, alături de Ionel Mihai, laureatul din 2015 al Premiului „Grigore Bradea”.

Istoricul de artă Vasile Duda a remarcat „energia sincerității și a simplității la Emilian Mocanu. Tânărul sculptor face dovada adaptării perfecte la cadru. Reușește să exploateze foarte bine contextele, să le pună în valoare, iar în felul acesta să își individualizeze operele.

Cred că și Emilian Mocanu a încercat să găsească acea energie pozitivă a unui mentor imaginar...”.

Vasile Duda a amintit și de scenele genezei, intens exploatate și abordate în artă. „Emilian Mocanu a încercat să ajungă la miez, la partea de început, la gestul primordial și la prima încercare. Merită să înțelegem sinceritatea gestului primordial de a crea, nu doar de acum, ci din toate timpurile. Iar incertitudinea finalului ne oferă potențialitatea maximă a fiecărui obiect. Printre rânduri, poate înțelegem atunci că Emilian Mocanu nu a venit să ne livreze obiecte, sculpturi, ci mai degrabă elemente care să genereze în noi idei și concepte. Să genereze acel gând bun de a merge mai departe”, a mai spus Vasile Duda.

„Tot ceea ce am reușit să facem în acești primi 9 ani – din 2013 încoace – nu ar fi fost posibil dacă nu am fi avut alături de noi prieteni și oameni care au crezut în noi. Vrem să mulțumim în primul rând partenerilor noștri de la Restaurant ROD, care au făcut posibilă transformarea premiului într-o competiție de nivel național. Le mulțumim pentru încăpățânarea și generozitatea cu care ne susțin financiar în demersul nostru.

Mulțumim domnului Marin Ecedi și celor de la Blue Apple Concept. Calitatea muncii lor s-a văzut în toate materialele realizate la evenimentele noastre.

Mulțumim instituțiilor locale și judetene care au fost permanent alături de noi: președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primarului Ioan Turc, managerului Alexandru Gavrilaș de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, managerului Alexandru Pugna de la Centrul Județean pentru Cultură, managerului Ioan Pintea, de la Biblioteca Județeană George Coșbuc, managerului Gavril Țărmure, de la Centrul Cultural Municipal Bistrița.

Am avut întotdeauna bucuria să avem alături de noi o veritabilă armată de oameni, prieteni ai lui Grigore Bradea sau prieteni de-ai noștri – cu ajutorul cărora am reușit să realizăm tot ce ne-am propus. Când am instituit acest premiu în 2013, în urma unei discuții cu Vasile Tolan și Oliv Mircea – ne-am dorit pur și simplu să premiem un tânăr absolvent al secției de Sculptură de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o și Bradea. Parteneriatul cu UAD Cluj-Napoca și UAP Bistrița / UAP România s-a dezvoltat și amplificat de la o ediție la alta. Am devenit conștienți că acest premiu are potențialul de a se transforma într-o instituție.

Dorința noastră a fost să creștem credibilitatea și importanța acestui premiu în fiecare an. Începând din 2021, el a devenit un concurs deschis tuturor absolvenților secțiilor de sculptură din România. În 2021 juriul format din sculptorii Aurel Vlad, Darie Dup, Darius Hulea, Napoleon Tiron, Emilian Mocanu, Alexandru Gavrilaș, Titi Ceară, pictorul Vasile Tolan, ceramistul Dumitru Cozma și un reprezentant al Asociației culturale „Grigore Bradea” au decis să îi acorde premiul lui Florin Tamba.

În zilele care urmează vom anunța și condițiile de participare la ediția din 2022 a acestui premiu”, au transmis cei de la Asociația „Grigore Bradea”.

Premiul „Grigore Bradea” a mai fost acordat tinerilor artiști Darius Hulea (2013), Maria Sicoie (2014), Ionel Mihai (2015), Axenia Roșca (2016), Anca Stătică (2017) și Alexandru Daniel Smuczer (2018).

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5