Infracţiunile săvârşite în incinta şcolilor, în scădere! Furtul, principala problemă

Pe parcursul anului şcolar 2012 – 2013, la nivelul judeţului nostru, au fost sesizate 33 de fapte penale în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, în scădere cu peste 36% faţă de anul şcolar precedent.
Potrivit comisarului şef Ioan Ovidiu Mureşan, inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, „scăderea substanţială a numărului infracţiunilor săvârşite în incinta unităţilor de învăţământ, a victimizării elevilor şi a situaţiilor în care autorii sunt elevi, se datorează şi implicării active a poliţiştilor în activităţile şi acţiunile cu caracter preventiv, dar şi reactiv de la nivelul judeţului şi a structurilor subordonate, cât şi a bunei colaborări cu I.J.J. BN, I.S.J. BN, conducerea instituţiilor de învăţământ preuniversitar şi corpul profesoral”.
Majoritatea faptelor penale s-a petrecut în şcolile din mediul urban, fiind comise în incinta şcolilor, doar o infracţiune săvârşindu-se în zona adiacentă acestora. Din cele 33 de infracţiuni sesizate, în 23 de cazuri a fost vorba despre furturi, iar alte şase reprezintă fapte de lovire şi alte violenţe. Comparativ, numărul elevilor victime ai infracţiunilor a scăzut cu 26,9% (de la 41 la 30), numărul elevilor autori de infracţiuni a scăzut cu 44,5% (de la 18 la 10).

Tot despre un trend descendent vorbim şi în cazul accidentelor de circulaţie, în care au fost implicaţi elevi, produse la nivelul judeţului nostrum. Astfel, în anul şcolar 2012-2013, au avut loc 48 de accidente rutiere în care protagonişti au fost 52 elevi. Un sfert dintre aceste accidente au avut consecinţe grave, iar doi elevi şi-au pierdut viaţa.
Există şi o serie de cauze care au determinat producerea acestor fapte, de la lipsa de pază sau ineficienţa personalului de pază şi control acces la unităţile de învăţământ, permisivitatea cu privire la deţinerea şi folosirea telefoanelor mobile pe perioada participării la cursuri, supravegherea superficială sau lipsa de supraveghere a elevilor de către cadrele didactice în timpul orelor sau a profesorului de serviciu pe timpul pauzelor, până la „influenţa negativă a unor publicaţii/ programe din mass-media, asupra comportamentului copiilor şi adolescenţilor, prin copierea de către aceştia a unor tipare de comportament indezirabile pentru şcoală şi societate”.
Pentru anul şcolar 2013-2014, Inspectoratul de Poliţie Bistriţa-Năsăud a elaborat deja un plan de măsuri pentru asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar de pe raza judeţului. Tema a fost dezbătută şi de către Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, la ultima şedinţă, a menţionat subprefectul Ovidiu Frenţ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5