Ing. Niculae Vrăsmaş – un împătimit iubitor al plaiurilor natale
„Totul curge, totul se schimbă, nimic nu stă pe loc” spunea Heraclit. (…) Goana timpului ne face, adeseori, să nu remarcăm schimbările rapide care se petrec în jurul nostru, iar dacă, totuşi, o facem, de cele mai multe ori memoria se supraîncarcă, iar noi le uităm surprinzător de repede (…).
După un timp mai îndelungat, schimbările recente intră în viaţa noastră şi le lasă în ceaţa vremii pe cele anterioare, multe fiind uitate doar după câteva generaţii.”.
Am redat mai sus câteva fragmente din motivaţia pe care o invocă domnul Niculae Vrăsmaş şi care stă la baza unei activităţi febrile de înregistrare şi valorificare printr-o revistă a întregii mişcări culturale, ştiinţifice şi chiar din alte domenii, ce se desfăşoară în arealul Văii Bârgăului în timpurile noastre, dar şi despre oameni şi fapte din trecut.
Vorbesc la telefon, întâmplător, cu domnul Vrăsmaş şi-mi spune: „Eu nu am urmaşi şi m-am apucat să clădesc pe propriul meu teren un viitor Muzeu al Văii Bârgăului”.
E uluitor cum se materializează în mintea şi sufletul acestui om dragostea pentru ţinuturile natale şi dorinţa de a nu fi uitaţi oamenii de acolo şi vrednicia lor.
Am dat mai sus un citat din Anuarul Bârgăuan (ştiinţă, cultură, arte şi literatură nr. 4 din 2014) al cărui redactor fondator şi coordonator, prefaţator este tot domnul Vrăsmaş.
Volumul „Bârgaiele între istorie şi prezent” este o oglindă fidelă a întregii activităţi cultural-ştiinţifice care s-a desfăşurat în zonă într-un an de zile, dar nu numai. Figurile oamenilor deosebiţi, născuţi în zonă, şi faptele lor în scrierile unor oameni de cultură sunt absorbite şi redate în acest anuar spre a nu fi date uitării. Şi ca inginer geolog care a fost, nu uită să facă loc dintru început şi unor relatări despre „Cadrul natural al Ţării Bârgaielor”. Apoi, figuri de dascăli, literaţi, ctitori de instituţii culturale, martiri ai neamului, viaţa spiritual-religioasă, figuri de primari merituoşi etc., întregesc conţinutul anuarului, care devine totodată şi o carte de istorie. O istorie a Ţinutului Bârgăuan.
Vrednic este cel care munceşte pentru obşte!
Adaugă comentariu nou