Instituţia Prefectului: Sărbătoare la Palatul Culturii. Virginia Brănescu la 90 ani, o viață în slujba artei
Sărbătoare pentru pictoriţa şi scriitoarea Virginia Brănescu. Palatul Culturii Bistriţa a găzduit, în foaierul instituţiei, având ca organizatori Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, Palatul Culturii Bistriţa şi Societatea Scriitorilor Bistriţeni evenimentul „Virginia Brănescu la 90 ani, o viață în slujba artei”. Evenimentul a cuprins vernisajul expoziţiei de pictură „Plaiuri natale – Bistriţa-Năsăud” şi lansarea volumelor „Adieri crepusculare” şi „Albumul”.
Moderatorul evenimentului a fost managerul Palatului Culturii, scriitorul Dorel Cosma, care a evidenţiat portretul sărbătoritei, schiţând în acelaşi timp şi istoricul Societăţii Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni”, unde este membră şi Virginia Brănescu. „Felicitări pentru cele două volume, felicitări pentru tot ce ați realizat în acest an în care arta a mers mână în mână cu viața dumneavoastră! Florile și cadrul pe care noi am încercat să îl oferim sunt expresia pe care o transmitem de mulțumire și de felicitare pentru un om al artei.”- Dorel Cosma, manager Palatul Culturii Bistrița.
A urmat la microfon prefectul judeţului, Ovidiu Frenţ, care a salutat iniţiativa de a sărbători într-un cadru festiv pe Virginia Brănescu, care a pus pasiune atât în pictură, pe pânză şi în culori, dar şi în cărţile pe care le-a editat de-a lungul vremii, nu mai puţin de 25 la număr.
„La o vârstă atât de frumoasă, la jubileul a 90 de ani, meritați cu prisosință un astfel de eveniment în care să aveți alături și rude, și familia, prietenii și colegii.
M-a impresionat foarte mult că doamna Virginia Brănescu, de când am cunoscut-o, acum 10 ani, a transformat greutățile în aripi cu ajutorul cărora a cutreierat tot universul cu o imaginație caldă, sentimentală, frumoasă și parcă paradoxal de pozitivă în comparație cu momentele grele prin care a trecut. Un alt motiv care m-a făcut să fiu astăzi aici este că în acest an important pentru România și care ar trebui să fie unul frumos, nu trebuie să fie un an al aniversărilor fastuoase și al manifestărilor oficiale exclusiv, ci trebuie să fie un an al bucuriei, al tuturor românilor. Dacă citiți amintirile doamnei Virginia, despre copilăria dânsei, constatăm că și-a desfășurat viața în paralel cu evoluția noastră ca și stat modern și mă gândeam că atunci când v-ați născut, România modernă avea 10 ani. Ați crescut și v-ați dezvoltat odată cu România, într-o familie frumoasă. Tatăl dumneavoastră era în Cercul Meseriașilor din România, mama dumneavoastră era în Reuniunea Femeilor și iată că nu întâmplător suntem în clădirea Asociației Meseriașilor din Bistrița. M-a uimit de asemenea că ati mers pe atâtea paliere, de la activitate didactică, la pictură, la poezie, la proză. Nu știu de unde ați găsit atâta energie și putere, dar vă mărturisesc public că sunteți o inspirație. Felicitări încă o dată, multă sănătate și La Mulți Ani, Virginia Brănescu!” - prefectul judeţului, Ovidiu Frenţ.
Pentru prima dată autoarea a ieşit în lume cu proza „Necazurile lelii Raveca”, premiată cu premiul I de către Cotidianul „Răsunetul” în 2002, la Concursul „Om bun, om rău”. A fost un imbold pentru scriitoare de a merge mai departe, o primă confirmare a talentului ei, declară directorul ziarului, Menuţ Maximinian.
„Virginia Brănescu trăieşte într-o căsuţă de basm unde este personajul principal într-o lume aparte, fiind încojurată de cărţi şi tablouri. Armonia culorilor, oaza de lumină, echilibrul, diversitatea compoziţională, iubirea, pacea şi liniştea se oglindesc atât în paginile de literatură, cât şi în pe pânză, în picturi” a adăugat scriitorul Menuţ Maximinian.
Despre importanţa însoţirii vieţii noastre cu culori, despre arta care nu ar trebui să lipsească nicio clipă din casa noastră a vorbit istoricul de artă Vasile Duda, dar şi scriitorul Zorin Diaconescu. În numele năsăudenilor a susţinut un cuvânt Floarea Pleş, preşedinte Astra Cerc oraş Năsăud.
Virginia Brănescu a avut o carieră frumoasă de profesor de limba română şi de pedagogie, dar şi de psiholog şcolar.
Lucrările sale artistice au fost expuse în 14 expoziţii de pictură în ulei (12 personale) la Bistriţa, Năsăud şi Cluj-Napoca, având un album de pictură tipărit. În ceea ce priveşte activităţile literare, Virginia Brănescu a publicat volume de versuri, proză autobiografică, eseuri publicistice, obţinând multe premii atât pentru creaţiile sale artistice vizuale, cât şi pentru cele literare.
Aș dori ca această manifestare să fie un omagiu adus orașului meu natal, Bistrița și bistrițenilor!
N-am intenționat și nici n-am visat să devin scriitor sau pictor, dar ceva din interior m-a împins mereu să fac asta, și când ”m-a ars prea puternic focul eu l-am turnat cu dăruire în vers”.- a transmis Virginia Brănescu.
Recitalul de poezie şi acordarea de autografe a întregit sărbătoarea Virginiei Brănescu, care a avut bucuria să aibă la eveniment mulţime de scriitori, pictori, familia, dar şi elevi de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”.
La mulţi ani!
Citiţi şi:
- Instituţia Prefectului vă invită la Palatul Culturii la evenimentul Virginia Brănescu la 90 ani, o viață în slujba artei
- Virginia Brănescu, 90 de ani în slujiba artei. Eveniment Palatul Culturii Bistriţa
- Virginia Brănescu, bucuria artei
- Drum lin spre eternitate, doamnă Virginia Brănescu!
- PUNTEA PRIETENIEI
Comentarii
Mulțumiri organizatorilor, felicitări distinsei doamne Virginia Brănescu că ne-a oferit acest florilegiu de cultură într-un Palat al Culturii din Bistrița. Admirație și respect!
Adaugă comentariu nou