Intervenţii stomatologice cu anestezie generală pentru copiii cu autism, la Spitalul Judeţean!

Centrul de Resursă de Referinţă în Autism „Micul Prinţ” Bistriţa, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Colegiul Medicilor Dentişti şi Club Lions Bistriţa au parafat un protocol de colaborare prin care se va derula programul stomatologic de voluntariat destinat copiilor cu autism şi alte dizabilităţi psihice. Aceşti pacienţi vor putea beneficia de anestezie generală şi intervenţii stomatologice complexe în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, nemaifiind nevoiţi să meargă la Cluj-Napoca.

         În fapt, Spitalul Judeţean va pune la dispoziţie spaţiul pentru intervenţii, în Blocul Operator, în special după-amiaza, iar dr. Paula Bindeanu, medic specialist ATI, va asigura, pe bază de voluntariat, tot ceea ce ţine de anestezia generală a micuţilor pacienţi. Echipele de medici stomatologi vor face intervenţiile stomatologice, în baza unor programări. Clubul Lions Bistriţa s-a implicat în achiziţionarea unei unităţi dentare mobile – Unit dentar mobil – în valoare de aproximativ 2500 euro. Cu toţii vin în sprijinul iniţiativei Centrului „Micul Prinţ” care încearcă încă din 2012 să demareze un astfel de program.

         „În sfârşit, am reuşit să ne unim toţi şi să putem demara un astfel de program pe plan local cu colaborarea Spitalului Judeţean, a Clubului Lions Bistriţa şi a Colegiului Medicilor Dentişti.(...) Ne dorim să fie un program exclusiv bazat pe voluntariat”, a declarat coordonatorul Centrului, Ana Dragu.

         Aceasta a făcut referiri şi la programul de desensibilizare stomatologică pentru copiii cu autism, aflat acum în etapa a a III-a şi care presupune că încă de la vârsta de doi ani, părintele îşi duce copilul săptămânal la un cabinet stomatologic pentru a se obişnui cu spaţiul. În prezent, programul se derulează cu sprijinul dr. Cameliei Bonău, la care participă 14 copii cu autism.

         În context, Larisa Popovici, preşedintele Rotary Club Bistriţa Nosa, a făcut referire la proiectul derulat de acest ONG acum trei ani, când a fost achiziţionat un echipament de anestezie complet (în valoare de 50.000 dolari) ce a fost donat Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca. Nu mai puţin de 327 de copii şi de adulţi din toată regiunea au beneficiat de aceste intervenţii stomatologice sub anestezie generală, însă povestea are toate şansele să se mute la Bistriţa. De altfel, aceştia şi-au arătat susţinerea şi pe viitor, fiind unii dintre „sponsorii” acestei echipe.

         Dr. Marius Pop, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bistriţa-Năsăud,  a menţionat că a reuşit să mobilizeze o parte dintre colegi pentru acest program, în primul rând pentru a putea strânge banii necesari achiziţionării acestui unit dentar mobil (9 medici au donat bani), dar şi pentru formarea echipelor de intervenţie. Potrivit dr. Marius Pop, această unitate dentară mobilă va ajunge şi în judeţ, la persoanele care nu se pot deplasa, încercându-se astfel ca medicii să fie de folos comunităţii din care fac parte.

         Alexandru Mureşan, preşedintele Lions Club Bistriţa, a ţinut să precizeze că voluntarii s-au strâns în jurul „unui vis frumos”, pentru a da o mână de ajutor. „Această unitate mobilă va fi un bun început pentru rezolvarea acestor probleme. Mulţumesc dr. Marius Pop şi echipei de medici stomatologi care s-au străduit să adune cât mai multe donaţii pentru această unitate mobilă”, a declarat Alexandru Mureşan.

         Contul pentru donaţii în vederea achiziţionării acestei unităţi dentare este deschis la Banca Transilvania din Bistriţa, Club Lions, RO 11BTRL 0060120526395XXX.  Teoretic, ar mai fi necesari 5-600 euro.

         Nu în ultimul rând, dr. Camelia Bonău a explicat modul cum se pot face aceste programări. Părinţii copiilor cu autism, care au probleme stomatologice, pot să se înscrie la nr. de telefon 0742.154455, iar apoi vor fi îndrumaţi despre paşii necesari în întocmirea dosarelor medicale, inclusiv biletul de trimitere necesar din partea medicului de familie. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5