Cu ajutorul rotarienilor, peste 500 de copii cu dizabilităţi beneficiază de intervenţii stomatologice gratuite

Peste 500 de copii şi tineri cu dizabilităţi dinTransilvania de Nord vor putea beneficia, pe parcursul a cinci ani, de intervenţii stomatologice gratuite efectuate la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, în baza unui proiect implementat de Clubul Rotary Bistriţa Nosa, în parteneriat cu Clubul Rotary Cluj-Napoca, Clubul Rotary Oklahoma City-USA, Clubul Kortrijk Groeninghe –Belgia şi Fundaţia Rotary.

Proiectul Global Grant Denta a fost iniţiat de Clubul Rotary Bistriţa Nosa în urmă cu mai bine de doi ani, fiind adresat copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi neuro-psiho-motorii, aflaţi în centre de plasament, centre de reabilitare neuropsihomotorie sau în familii. După mai multe încercări, doi dintre membrii Rotary Club Bistriţa-Nosa, Puiu Greere şi medicul stomatolog Camelia Bonău, au găsit o soluţie în parteneriat cu Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, care poate asigura anestezia şi intervenţiile chirurgicale,dar cu toate acestea numărul intervenţiilor ce putea fi efectuate era limitat din cauza numărul insuficient de echipamente specializate de anestezie.

Astfel, câţiva rotarieni bistriţeni au prezentat proiectul colegilor rotarieni din Cluj-Napoca, iar cu ajutorul rotarianului Călin Lazăr au fost găsiţi şi partenerii străini, reuşind să se adune suma de 50.000 dolari. Cu aceşti bani, rotarienii bistriţeni au achiziţionat un echipament de anestezie complet care a fost donat Clinicii de Chirurgie Cranio-Maxilofacială din Cluj-Napoca. Marţi a avut loc prima intervenţie stomatologică sub anestezie generală asupra unui copil cu dizabilităţi, iar vineri, va fi supus unei intervenţii similare, un copil din judeţul nostru.

Pentru a beneficia de acest tratament de specialitate în cadrul Clinicii din Cluj-Napoca, este necesară şi întocmirea unui dosar personal al pacientului care va conţine:

-fişa medicală a pacientului de la medicul de familie în copie;

- un document din care să reiasă diagnosticul bolii de bază (certificat de încadrare în grad de handicap, scrisoare medicală etc.), în copie;

-tratamentul cronic urmat de pacient şi tratamentul urmat pentru afecţiuni asociate;

- certificat de naştere, în copie;

-pentru copii aflaţi în centrele de plasament, copie a deciziei de încredinţare;

-analize medicale.

Dosarele vor fi întocmite şi trimise mai departe clinicii de dr. Camelia Bonău. Fişa,alături de documentele însoţitoare scanate/copiate vor fi trimise pe adresa [email protected], iar pentru mai multe informaţii accesaţi: www.rcbistritanosa.ro . Detalii legate de proiect, de întocmirea dosarelor puteţi obţine la telefon 0754.853.114, de luni până vineri, între orele 09.00-17.00.

Declaraţii făcute de membrii RC Bistriţa-Nosa în cadrul conferinţei de presă:

Alin Moruţan, preşedinte RC Bistriţa -Nosa: Clubul nostru a participat cu suma de 10.000 de dolari. Startul a fost dat de colegii noştri Puiu Greere şi Camelia Bonău care au donat fiecare suma de 1.000 de dolari.

Vaida Marsinieta, RC Bistriţa-Nosa: Rolul meu în acest Global Grant a fost că implentarea acestui proiect s-a făcut în anul în care eu am fost preşedinte şi a trebuit să găsim parteneri pentru a aduna cei 50.000 de dolari. A fost o sarcină grea pentru clubul nostru. Nu este deloc uşor să aduni 50.000 de dolari.

Marin Mic, preşedinte Fundaţia Inocenţi Bistriţa: Lucrez de 19 ani în sistem. Una dintre problemele care nu şi-a găsit nicio soluţie a fost problema tratamentelor stomatologice la copiii cu dizabilităţi severe. Sunt copii şi tineri care nu au beneficiat, niciodată, în viaţa lor de un tratament stomatologic şi au dinţii măcinaţi până la gingie. De fiecare dată când am căutat stomatologi care să facă aceste intervenţii, răspunsul a fost că nu pot să lucreze cu ei, pentru că neputând comunica cu ei, nu au cum să coopereze, iar singura cale era să le facă anestezie generală, iar, aici, la Bistriţa, nimeni nu şi-a asumat răspunderea pentru a face aceste intervenţii, doarece aceşti copii au diagnostice foarte complexe şi foarte complicate.

Larisa Popovici, RC Bistriţa-Năsăud: Ideea de principiu de la care am plecat a fost aceea că vrem să cumpărăm echipamente noi, nu second handuri, echipamente performante, echipamente care să vină de la producători de marcă din domeniul medical şi discutând cu medicii de la Cluj, cu dr. Camelia Bonău, am încercar să identificăm care sunt furnizorii cei mai potriviţi, să negociem cu fiecare dintre ei. Clubul din America când a văzut lista de preţuri şi felul în care am negociat, au spus nu avem ce comenta, sunt mărci de mărci şi preţuri extraordinar de bune. Apreciem şi participarea furnizorilor care au înţeles scopul nobil al proiectului şi am reuşit să obţinem nişte preţuri foarte bune de la ei.

Raluca Hozu, RC Bistriţa-Nosa: Noi, într-o primă fază, ne-am gândit la o fişă a beneficiarului. Fişa se găseşte în format electronic pe siteul nostru şi o vom lăsa cu ajutorul doamnei doctor Anca Andriţoiu, director DSP, şi medicilor de familie, în variantă tipărită. Doamna doctor Camelia Bonău s-a oferit să ajute la întocmirea dosarelor medicale, următoarea etapă necesară pentru acces la tratament în clinică.

Puiu Greere, RC Bistriţa-Nosa: Este extrem de complicat să aduni bani, mai ales într-o perioadă cu multe probleme economice şi într-o ţară unde nu există tradiţie în ceea ce se cheamă voluntariat. Avem şi exemple emoţionante, cum ar fi unii dintre pacienţii dr. Camelia Bonău, care în momentul în care au auzit ceea ce vrem să facem, au lăsat  bani în contul acestui proiect, cu rugămintea ca numele lor să nu fie pomenit.

Medicul stomatolog Camelia Bonău: Discutăm despre copii cu afecţiuni foarte grave, copii cu care nu se poate colabora, care nu pot fi trataţi într-un cabinet stomatologic, indiferent de dotarea modernă a cabinetului sau de calităţile profesionale ale medicului dentist, pentru că nu putem colabora. Eu am încercat cu câţiva şi nu am reuşit, şi atunci singura şansă a acestor copii este anestezia generală.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5