Am încercat, se poate:

Intervenţii stomatologice la copiii cu autism – un model de succces

Asociaţia Autism Europa Bistriţa – Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ

Mersul la dentist poate fi o experiență foarte stresantă pentru orice copil și chiar pentru unii adulți. Pentru copiii cu o tulburare din spectrul autist (TSA), această experiență poate fi încă și mai traumatizantă. Dar poate fi şi una de succes.

 

Prima etapă a Programului Pilot de Desensibilizare şi Intervenţii Stomatologice al Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ, derulat în parteneriat cu medicul stomatolog Doru Stere s-a încheiat cu succes. Din cei 9 copii cu tulburare din spectrul autist implicaţi în această etapă a programului, cinci au suferit intervenţii stomatologice în urma unui program de desensibilizare graduală de 9 luni, iar ceilalţi s-au obişnuit cu atmosfera dintr-un cabinet stomatologic. Programul s-a derulat, în cabinetul medicului Doru Stere, unde copiii au avut alocată săptămânal 1 oră gratuită în vederea desensibilizării.

 

„A fost un efort comun, voluntar şi îi mulţumim domnului doctor pentru generozitate şi interesul de a învăţa cum să abordeze copiii. Am vrut să demonstrăm eficienţa unui astfel de program şi faptul că e posibilă intervenţia la copii cu autism şi fără anestezie generală într-o mare parte din cazuri, dacă pacientul e obişnuit gradual cu sunetele, mirosurile şi tipurile particulare de atingeri aferente unei intervenţii stomatologice. De acest aspect s-au îngrijit terapeuţii de la Centru, iar rezultatele nu pot decât să ne bucure. Există o problemă la nivel naţional cu aceşti copii care ajung să fie operaţi doar în clinici de specialitate în cazul unor probleme care s-ar putea rezolva uşor în cabinetele stomatologice dacă ar exista disponibilitate din partea medicilor şi determinare din partea părinţilor pentru a traversa un program de desensibilizare. Cred în puterea exemplului. Sperăm ca acest proiect pilot să inspire şi alţi medici stomatologi, creând o deschidere în a oferi astfel de servicii copiilor cu autism sau alte tulburări care antrenează comportamente disruptive. De multe ori copiii nu înţeleg ce se întâmplă, ce beneficii le vor aduce de pildă absenţa durerii”, explică Ana Dragu, preşedintele Asociaţiei Autism Europa. Experienţa lucrului cu copii cu comportamente dificile este provocatoare şi pentru medici.

Am început proiectul cu Micul Prinţ în urma unei discuţii care a avut loc la Primăria Bistriţa, în anul 2013 unde am reprezentat Colegiul Medicilor Stomatologi alături de medicul Marius Pop. Dezvoltând ulterior discuţia cu dna Dragu, am creionat un program de desensibilizare special dedicat copiilor cu autism, cu accent pe problemele de comunicare şi relaţionare specifice acestor copii. În aproximativ un an de proiect, am intrat în contact cu 9 copii, am învăţat în primul rand eu o modalitate nouă de abordare a copiilor în cabinetul stomatologic. Dar principalul beneficiu este, din punctul meu de vedere, faptul că am reuşit să lucrez aproape complet, cu 5 copii diagnosticaţi cu autism, care anterior acestui program refuzaseră să intre în cabinetul stomatologic. Şi când spun complet mă refer la tratamente de restaurare dentară complexă şi completă şi şedinţe de igienizare profesională. Sincer, nu am crezut nici eu, la începutul proiectului, că voi reuşi să lucrez atât de bine cu un copil care, spre exemplu, are hipersensibilitate auditivă, adică nu SUPORTĂ efectiv sunetele puternice specifice aparaturii stomatologice. Dar, cu rabdare şi cu proceduri clare, graduate, şi mai ales cu alocare de timp, am demonstrat că se poate”, a declarat medicul Doru Stere.

Programul de desensibilizare stomatologică este un program pilot în România, dezvoltat de Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa şi a rezultat, pe lângă rezultatele tangibile într-un modul de curs pe care AAE îl oferă, la cerere medicilor stomatologi români care lucrează sau doresc să lucreze cu copii cu dizabilităţi sau altor organizaţii interesate. La Bistriţa programul de desensibilizare se va relua începând cu luna iulie 2014.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5