Anul acesta, 25 de medici stomatologi au făcut contracte cu CJAS
Serviciile stomatologice sunt din nou gratuite, după ce, acum un an, statul a oprit finanţarea lor. Însă, nu toată lumea beneficiază de gratuitate, iar medicii stomatologi spun că banii pe care îi oferă Casa de Asigurări de Sănătate nu sunt suficienţi.
Potrivit datelor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate BN, doar 25 de stomatologi au încheiat anul acesta contracte cu casa. În judeţul nostru sunt peste 160 de cabinete stomatologice.
Criteriile după care se stabilesc sumele alocate medicilor dentişti, conform normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, sunt în funcţie de numărul de medici care intră în relaţii cu CJAS, de gradul profesional al medicului dentist, de programul de activitate, dar şi de mediul unde aceştia îşi desfăşoară activitatea, rural sau urban.
Tratamentele la dentist se decontează din nou, iar fiecare stomatolog primeşte un plafon de 2.000 de lei pe lună pentru toţi pacienţii. Casa de Asigurări decontează 24 de proceduri medicale stomatologice, începând de la consultaţie, la extracţii dentare sau plombe şi proteze. Bugetul alocat este de 80 de milioane de lei.
Însă, cei care au parte de gratuitate sunt doar copiii şi beneficiarii legilor speciale, respectiv veteranii, revoluţionarii şi magistraţii înlăturaţi din justiţie în timpul regimului comunist.
Persoanele care au peste 18 ani vor plăti 40% din unele consultaţii, potrivit normelor privind pachetele de servicii medicale. O consultaţie care include modelul de studiu, controlul oncologic şi igienizare, în valoare de 133 de lei, este gratuită pentru minori şi beneficiarii legilor speciale, iar ceilalţi pacienţi plătesc 40 la sută din preţ.
În acte, banii par să fie de ajuns, în realitate, medicii stomatologi spun că pentru ei nu este rentabil să încheie contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru că tarifele decontate sunt mai mici decât cele reale. Dacă CAS plăteşte consultaţia cu 133 de lei, în cabinet, procedura ajunge să coste chiar şi 280 de lei. De asemenea, o extracţie cu anestezie este decontată cu 20 de lei de Casă, deşi costul său real este de 100 de lei.
Potrivit dr. Marius Pop, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti BN, s-a ajuns la această situaţie, deoarece banii alocaţi de stat sunt insuficienţi, iar un medic dentist cu aceşti bani nu poate acorda pacienţilor decât câteva consultaţii şi, în cel mai fericit caz, pot pune 2-3 plombe. Anul trecut, 23 de medici stomatologi au încheiat contracte cu CJAS BN.
Citiţi şi:
- Doctor Marius Pop: 12 Septembrie- Ziua Mondială a Sănătăţii Orale
- Dr. Marius Pop: În judeţ avem 170 de medici stomatologi. Populaţia judeţului scade şi medicii se înmulţesc
- Consultaţii stomatologice gratuite pentru bistriţeni
- Și eu vreau la dentist! – program gratuit de desensibilizare stomatologică
- Camelia Ilişuan (CJAS BN): Suma de 76 de lei reprezintă valoarea serviciile conexe de psihologie raportate de SJU Bistriţa. Aflaţi cum se fac decontările din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate
Adaugă comentariu nou