Camelia Ilişuan (CJAS BN): Suma de 76 de lei reprezintă valoarea serviciile conexe de psihologie raportate de SJU Bistriţa. Aflaţi cum se fac decontările din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud a făcut astăzi mai multe precizări cu privire la modul de decontare din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate a serviciilor medicale de psihiatrie şi neurologie pediatrică, fără a face distincţie în funcţie de diagnstic.
Potrivit Cameliei Ilişuan, preşedinte-director general al CJAS Bistriţa-Năsăud, principalul furnizor de servicii medicale este Spitalul Judeţean de Urgenţă, prin cabinetele de specialitate psihiatrie pediatrică şi neurologie pediatrică, dr. Margareta Peica-Georgiţă şi dr. Maria Zăpârţan Ana, care pot recomanda servicii clinice de psihioterapie conexe actului medical efectuate de psihologul cu specialitate clinică, Octavian Popa, cu respectarea prevederilor HG 161/2016.
„Suma de 76 de lei, sigur este o sumă infimă,dar este rezultatul faptului că respectivele familii care au copii cu asemenea gen de probleme, nu s-au adresat cabinetelor pentru a beneficia de servicii adecvate. Motivele sunt multiple, unele rezidă din legislaţia aflată în vigoare şi care spune că aceste servicii de specialitate de psihiatrie şi neurologie pediatrică pot fi acordate doar de anumiţi medici. În judeţe precum Bistriţa-Năsăud, dar în general în acele zone unde nu există centre universitare, aceşti specialişti sunt foarte puţini sau pur şi simplu ei nu există”, spune Camelia Ilişuan.
În judeţul Bistriţa-Năsăud există un singur medic-specialist care poate acorda acest gen de servicii: „ Nu e singura problemă, legislaţia spune că un medic, indiferent că e specialist sau medic primar, nu poate figura decât într-un singur contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cu alte cuvinte, dacă acest medic este angajatul Spitalului Judeţean, el nu mai poate să activeze şi în zona privată, asta pentru a intra cu noi în contract, iar noi să decontăm aceste servicii”, explică şefa CJAS BN.
De asemenea, Camelia Ilişuan a mai precizat că toate aceste tulburări din spectrul autist şi, nu numai, sunt complexe, necesitând servicii complexe, din aceste motive, ea nu crede că respectivele servicii pot fi acordate într-un cabinet din Policlinică, „pentru că acolo este multă agitaţie, multă lume, iar aceşti copii au nevoie de un cadru stabil, liniştit, şi, probabil, din această cauză adresabilitatea este foarte mică, familiile preferând să acorde aceste terapii în centre precum este Micul Prinţ (...) După părerea mea, o terapie de acest gen se poate acorda în aceste centre speciale, doar că trebuie legiferate anumite proceduri. În acest sens, SJU ar putea să îşi autorizeze un cabinet specializat chiar în interiorul centrului, cabinet care ar putea acorda servicii de terapie decontate de CJAS”, a explicat Ilişuan.
În privinţa acelor sume de bani vehiculate: „Un exemplu de județ în care nu s-au făcut până în prezent eforturi de decontare a serviciilor conexe actului medical este și Bistrița-Năsăud unde cei doi medici aflați în contract cu CJAS BN ar fi putut deconta în 2017 servicii psihologice în valoare de circa 180.000 de lei prestate de psihologi clinicieni, logopezi și kinetoterapeuți. Totuși, potrivit unei raportări a CJAS BN, aceștia au reușit performanța să deconteze servicii în valoare de 76 de lei”, Camelia Ilişuan spune următoarele: „ Nu ştiu cum a fost calculată acea sumă de 180 de mii de lei, pentru că noi nu avem la servicii clinice, alocate fonduri pe tipuri de servicii, ci doar pe întreaga gamă de servicii clinice, adică pe terapie, tratament, diagnosticare, pe 2017 suma fiind de peste 7 milioane de lei”.
Ce şi cum decontează CJAS-ul?
Pentru serviciile de consiliere psihologică pentru copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, Casa de Asigurări de Sănătate decontează echivalentul a 30 puncte/şedinţă. „ Pot fi raportate, în vederea decontării, către CAS, maxim 180 de puncte în medie pe zi, pentru sericiile de sănătate conexe actului medical, recomandate de către medicul de specialitate pediatrică, ceea ce corespunde unui număr de 6 pacienţi pe zi şi acelaşi punctaj pentru serviciile de sănătate conexe recomandate de către medicul de specialitate neurologie pediatrică”.
Ce servicii a decontat CJAS între 2013 şi 2017?
2013: 442 de servicii în valoare de 14.714 lei
2014: 227 de servicii în valoare de 10.596 lei
2015: 264 de servicii în valoare de 17.478 lei
2016: 239 de servicii în valoare de 17.079 lei
2017: 1 serviciu în valoare de 76 de lei
„ Per total, e vorba de 1173 servicii, din care 928 sunt raportate de către cabinetul de neurologie pediatrică, 245 fiind raportate de către cabinetul de psihiatrie pedriatică”, a concluzionat Camelia Ilişuan.
Citiţi şi:
- Camelia Ilişuan: CAS B-N a finalizat contractarea serviciilor medicale cu cei 361 de furnizori din judeţ
- Spitalele publice vor putea funcţiona ca regii autonome, fundaţii sau asociaţii
- Policlinica Nouă „Sanovil” – un centru medical ultramodern, o alternativă la sistemul medical public
- Circa 3.000 de cereri pentru dispozitive medicale la CJAS
- Angajaţi în minus la CJAS
Adaugă comentariu nou