Între Băile Figa și campus, foloase reciproce

Campusul ce are să devină unul dintre cele mai bine puse la punct centre de învățământ preuniversitar din țară prinde tot mai mult contur la Colegiul Național “Petru Rareș”, în curte cu Liceul Tehnologic “Henri Coandă”. Darea în folosință va aduce rezultate notabile nu doar prin prisma procesului didactic, ci și din perspectivă financiară, investiția urmând a fi compensată în doar câțiva ani, prin închirierile cu scop turistic gata să se facă pe perioada vacanței de vară. Conform estimărilor primarului Nicolae Moldovan, 200 de locuri de cazare vor aduce în conturile instituției în jur de 300.000 de lei în fiecare sezon estival, când Băile Figa sunt vizitate cu sutele de mii, bani care vor asigura, printre altele, necesarul școlii productive.
Proiectul fac parte din Programul Operațional Regional, implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, la nivel regional, de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, organism intermediar ce monitorizează înfăptuirea acestuia, iar la nivel local, de Primăria orașului de pe Someș. Este vorba despre iniţiative începute în anii 2008-2009 care şi-au găsit în 2014 circumstanțe favorabile de derulare, în condițiile în care Guvernul a realocat pe sectorul învățământ, în baza unor contracte existente valabile, fonduri UE rămase neconsumate. În judeţ, 11 localităţi au proiecte similare, iar la nivel naţional există 400 astfel de demersuri de modernizare a infrastructurii şcolare.
La Beclean se derulează lucrări în valoare totală de 27.802.825,53 lei, din care 24.453.115,90 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Acestea constau în extinderea infrastructurii școlare cu un corp nou de clădire, reabilitarea celor vechi, realizarea izolației termice și facilitarea accesului la procesul de învățământ a persoanelor cu dizabilități locomotorii, prin amenajarea de rampe și grupuri sanitare specifice. Practic, în campus se vor regăsi săli moderne pentru cursuri (24 în plus faţă de până acum), garsoniere pentru dascăli și elevi, internat şi cantină amenajate modern, centrală termică proprie, noi ateliere, laboratoare, curte interioară, teren de sport.
Din punct de vedere educativ, investiția vine în întâmpinarea nevoilor de mai bine a aproximativ 1500 de persoane, dascăli şi elevi din Beclean şi din 12 comune învecinate, care îşi desfăşoară activitatea în cele două unităţi de învăţământ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5