Bucătăria și dormitoarele din campus, pregătite de oaspeți

200 de locuri de cazare, grupate în apartamente de tip garsonieră, complet mobilate și utilate (băi, oficii și bucătării proprii) s-au transpus din proiect în realitatea Colegiului Național “Petru Rareș” Beclean, pentru a veni în întâmpinarea situațiilor sociale, profesionale și turistice existente în rândul elevilor, al profesorilor sau al vizitatorilor de sezon estival. Evenimentul inaugural (cu slujbe de sfințire, vizitarea clădirii și scurte cuvântări) a avut loc miercuri, în prezența autorităților administrației publice locale (primarul Nicolae Modovan și viceprimarul Mathe Ștefan), a preoților (protopopul ortodox Doru Zinveliu și preotul greco-catolic Alin Ciprian Cîndea), a directorilor de școli din oraș, foști și actuali. Dincolo de utilitatea didactică și economică generată în jurul unei investiții semnificative capabile să se amortizeze pe seama vizitatorilor de la Figa, în măsură să aducă în jur de 300.000 de lei în conturile publice, internatul tocmai modernizat ține aproape legătura cu mediul universitar, prin posibilitatea găzduirii studenților veniți vara în practică la Herghelia Beclean, spre exemplu, sau a celor interesați de eventuale evenimente tematice propuse pe perioada vacanței mari.
Parte din același mega-proiect al campusului aflat acum în faza de final a execuției, cantina instituției a găzduit, tot miercuri, cea de-a șasea ediție a evenimentului umanitar desfășurat sub deviza “Dăruind vei dobândi” în sprijinul a doi copii orfani de tată. De la mic, la mare, întregul spectru școlar din instituție a fost reprezentat cu momente de teatru, muzică, dans popular și modern, publicul și juriul având ocazia să-i admire pe cei mai talentați elevi ai Colegiului.
Totul a fost posibil în cadrul Programului Operațional Regional, implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, la nivel regional, de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, organism intermediar ce monitorizează înfăptuirea acestuia, iar la nivel local, de Primăria orașului de pe Someș. Este vorba despre iniţiative începute în anii 2008-2009 care şi-au găsit în 2014 circumstanțe favorabile de derulare, în condițiile în care Guvernul a realocat pe sectorul învățământ, în baza unor contracte existente valabile, fonduri UE rămase neconsumate.
La Beclean s-au derulat lucrări în valoare totală de 27.802.825,53 lei, din care 24.453.115,90 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Acestea au constat în extinderea infrastructurii școlare cu un corp nou de clădire, reabilitarea celor vechi, realizarea izolației termice și facilitarea accesului la procesul de învățământ a persoanelor cu dizabilități locomotorii, prin amenajarea de rampe și grupuri sanitare specifice. Practic, în campus se regăsesc săli moderne pentru cursuri (cu 24 mai multe decât până acum), garsoniere pentru dascăli și elevi, internat şi cantină amenajate modern, centrală termică proprie, noi ateliere, laboratoare, curte interioară, teren de sport.
Din punct de vedere educativ, investiția vine în întâmpinarea nevoilor de mai bine a aproximativ 1500 de persoane, dascăli şi elevi din Beclean şi din 12 comune învecinate, care îşi desfăşoară activitatea aici.
În 2016, instituția remarcată de-a lungul timpului prin inițiative culturale, sociale, artistice și educative sărbătorește 60 de ani de la înființarea învățământului liceal din oraș, prin trecerea școlii gimnaziale, în 1956, la un nivel superior de studiu, și 40 de ani de la momentul când Liceul Industrial Metalurgic, devenit ulterior Colegiul Național “Petru Rareș”, a început să funcționeze.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5