Campus modern, şcoală pe măsură

1500 de persoane, dascăli şi elevi din Beclean şi din 12 comune învecinate, vor începe şcoala în condiţii ultramoderne, după ce investiţia istorică de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” şi Liceul Tehnologic “Henri Coandă” din localitate îşi va fi consumat, odată cu amenajarea terenului sintetic de sport din curte, ultima etapă de execuţie din campusul cu săli de clasă noi, cantină reabilitată şi spaţii de cazare reconstruite.
Proiectul face parte din Programul Operațional Regional, implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, la nivel regional, de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, organism intermediar ce monitorizează înfăptuirea acestuia, iar la nivel local, de Primăria orașului de pe Someș. Este vorba despre iniţiative începute în anii 2008-2009 care şi-au găsit în 2014 circumstanțe favorabile de derulare, în condițiile în care Guvernul a realocat pe sectorul învățământ, în baza unor contracte existente valabile, fonduri UE rămase neconsumate.
La Beclean s-au derulat lucrări în valoare totală de 27.802.825,53 lei, din care 24.453.115,90 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Acestea au constat în extinderea infrastructurii școlare cu un corp nou de clădire, reabilitarea celor vechi, realizarea izolației termice și facilitarea accesului la procesul de învățământ a persoanelor cu dizabilități locomotorii, prin amenajarea de rampe și grupuri sanitare specifice. Practic, în campus se regăsesc săli moderne pentru cursuri (cu 24 mai multe decât până acum), garsoniere pentru dascăli și elevi, internat şi cantină amenajate funcţionale la standard occidentale, centrală termică proprie, noi ateliere, laboratoare, curte interioară, teren de sport.
Festivităţi inaugurale sau care ţin de evidenţierea performanţelor educative s-au tot petrecut în ultimul timp în cadrul modern nou creat la această şcoală. Aşa s-a făcut că Liviu Maior, (auto)declarat “ambasadorul Becleanului la Bucureşti”, şi-a expus aici noua reuşită istoriografică, iar vicepremierul Vasile Dâncu a făcut aici o vizită de lucru în urma căreia a concluziona că Becleanul şi primarul Nicolae Moldovan sunt exemplul naţional în sublinierea ideii că se poate; ambii oaspeţi au primit titluri onorifice de ambasadori ai Colegiului.
Pe de altă parte, 60 de ani de învăţământ liceal au fost sărbătoriţi prin cuvinte și simboluri de prețuire aduse de Primărie celor care, prin muncă, personalitate și implicare didactico-administrativă și-au pus amprenta, de-a lungul timpului, în devenirea școlii. Unii în viață, alții plecați dintre noi, 23 de directori și adjuncții lor au primit din partea autorităților diplome de excelență, alături de doi foști elevi ai Colegiului ale căror rezultate notabile au evidențiat unitatea în plan naţional și chiar mondial: Kovari Andrei, inventatorul de roboți, și Roland Darius, specialist în microeconomine, doctorand și absolvent la prestigioase universități din lume. Nici eforturile administrative nu au rămas nerăsplătite, astfel că președintele CJ, Emil Radu Moldovan, profesorii Andrei Moldovan și Costel Miron au devenit, cu acte în regulă și festivități specifice, noii Cetățeni de Onoare, primind Titlul acordat în prealabil de Consiliul Local: primul, pentru susținerea proiectelor de dezvoltare a Becleanului, ceilalți, pentru inițiativele incipiente legate de campus.
Mai nou, instituţia a găzduit o delegaţie a Asociaţiei “Astra” din Republica Moldova, care şi-a găsit la Beclean şi alte obiective de vizitat: Centrul Misionar Social Cultural “Sfântul Apostol Andrei”, Primăria, Școala Gimnazială „Grigore Silași”, Herghelia, Băile Figa.
În prima sesiune a examenului de bacalaureat, Colegiul Naţional “Petru Rareş” Beclean a avut 85 la sută promovaţi (133 de elevi din 157 absolvenţi ai seriei curente).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5