Investiţie istorică pentru comuna Ciceu-Giurgeşti
Cea mai mare investiție realizată vreodată în comuna Ciceu-Giurgești a fost inaugurată sâmbătă, în prezența parlamentarilor de prin părțile locului și a oficialilor din administrația publică locală, de la Consiliul Județean, Prefectură. Rețeaua de apă și stația de pompare, căcă despre acestea este vorba, au fost posibile grație unui demers început în 2008, finanțat din fonduri guvernamentale, cu contribuție locală și județeană. Peste un milion de euro alocați pe această filieră a transformat în realitate un vis mai vechi al localnicilor, acela de a avea apă la robinete, în condițiile în care cel puțin două luni de vară din an seceta împiedica alimentările corespunzătoare. Sistemul de distribuție se întinde pe 21,5 kilometri și deschide posibilitatea branșării individuale pentru aproximativ 400 de gospodării, în baza unei proceduri simplificate constând în adresarea unei solicitări scrise către primărie. Ideea este viabilă nu doar pentru comuna Ciceu-Giurgești: perspective identice se conturează și pentru Negrilești, următorul pe lista alimentărilor la rețeaua de apă, cu sursă la rețeaua dată acum în folosință la vecini.
Oaspeți de seamă, venerabil primar, cea mai frumoasă zi pentru comuna Ciceu-Giurgești
La manifestările inaugurale au participat: președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, vicele de la aceeași instituție, Alexandru Pugna, subprefectul Ovidiu Frenț, deputatul Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneș, primarul de Beclean, Nicolae Moldovan, administratorul public din Bistrița-Năsăud, Florin Moldovan, gospodarii comunelor Petru Rareș, Negrilești, Braniștea, directorul “Aquabis”, Ioan Șandru, constructorii, fii ai satului etc. Gazdă le-a fost „cel mai înțelept primar”, cum l-a numit președintele Radu Moldovan pe venerabilul Constantin Rusu, cel care, la o onorabilă vârstă, a reușit, cu sprijin județean și guvernamental, să modernizeze comuna în mandatele dedicate locuitorilor din Ciceu Giurgești. Dovadă că aceștia au parte de un minim de confort în plus sunt nu doar robinetele ce stau să curgă în casele oamenilor, ci și căminele culturale modernizate, drumul asfaltat spre Dumbrăveni, sediul modern al primăriei și așa mai departe.
Sărbătoarea dedicată celei mai frumoase zile a comunei de la poalele cetății Ciceului a cuprins un Te Deum susținut de doi preoți, programul artistic al Casei de Cultură “Radu Săplăcan” din Beclean, scurte cuvântări ale oaspeților și o după-amiază de receere organizată în zona de agrement a Ocolului Silvic de pe raza localității Reteag. Surpriza zilei a venit de la Văru Săndel, care a apărut în cadru oficial, cu zâmbetu-i și stilul arhicunoscut, spre buna dispoziție a sătenilor care-l văzuseră, până atunci, doar la televizor.
Acces la rețelele de apă pentru 90 la sută din populația județului, până în 2017
Obiectivul a fost subliniat de președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, cel care a vorbit la Ciceu Giurgești despre proiectele ample desfășurate în Bistrița-Năsăud în efortul de dezvoltare a comunităților locale. Masterplanul privind extinderea și îmbunătățirea rețelelor de apă și canalizare e unul dintre ele. 144 de milioane de euro sunt, pentru etapa a doua, finanțările europene aflate în proceduri pentru ca obiective precum cel amintit să devină realitate în următorii ani.
Pe mâna lui “nea Costică”, s-a schimbat fața comunei
Final de carieră apoteotic pentru “nea Costică”, așa cum e cunoscut în cercurile particulare sau în rândurile oficiale primarul pe mâna căruia PSD a mers în mai multe rânduri. Și “bine a făcut!” – avea să constate sâmbătă chiar președintele Emil Radu Moldovan – pentru că omul, fost profesor de litere, a sfințit locul, dedicându-și viața semenilor lui și implicându-se trup și suflet în schimbarea fundamentală la față a comunei astfel administrate. Cu sprijin guvernamental – căci “Victor Ponta ne-a PUS Da!”, n-a uitat oaspetele de nivel județean – s-au făcut drumuri, s-a modernizat infrastructura, s-au reabilitat cămine culturale, s-a făcut stație de pompare și sistemul aferent. Meritele locale nu-s, însă, deloc de neglijat, în condițiile în care inițiativa de aici pornește, dacă e să fie, iar proiectele devin viabile tot cu implicare la acest nivel.
Jocul de echipă - căci asta este, în opinia președintelui Consiliului Județean, administrația, aste e politica, nu ca în tenis sau în box, unde individualismul primează - face că investițiile de la nivelul comunei Ciceu Giurgești să nu se oprească aici. Urmează înnoirea rețelei de distribuție a apei la Dumbrăveni, pe 11 kilometri, plus 1 kilometru care mai e de realizat pe același sector din tronsonul de alimentare a localității de centru, astfel încât robinetele să curgă la parametri optimi în întreaga comună. Banii, 900.000 de euro, vor veni în faza a doua a Masterplanului. Surse de finanțare se caută și pentru realizarea sistemului de canalizare, în condițiile în care comuna nu se poate încadra, ca dimensiune, la plafonul de finanțare europeană pe acest sector de investiții. Resursele de această factură se dovedesc, însă, viabile pe alte coordonate. Grupul de Acțiune Locală “Ținutul Haiducilor” este una dintre ele: 900.000 de lei vin astfel, pe acest proiect, pentru decolmatarea Văii Podului.
Nimic fără Biserică
Biserica, prin reprezentanții săi, și-a declarat sâmbătă sprijinul pentru cei care fac ceva spre mai binele comunității. Iar legătura acesteia cu administrația îți are, în context, importanța ei. Ideea a fost marcată, de altfel, chiar de unul dintre preoții care a oficiat scurta slujbă religioasă de la inaugurarea rețelei de apă, prin aceea că IPS Mitropolitul Andrei are o relație specială cu județul și cu președintele Radu Moldovan aflat acum în slujba lui, participând ori de câte ori are ocazia la evenimente cu semnificație religioasă sau de natură administrativă angajate în serviciul semenilor. Vremelnic în funcție, dar mereu aproape de Prea Sfințitul, s-a declarat și șeful CJ, Radu Moldovan, care a subliniat faptul că relația cu ierarhul l-a schimbat în bine, învățându-l să-și folosească energiile în scop pozitiv, să fie mai înțelept și mai iertător.
Mergeți la vot!
O fi Bruxelles-ul departe, dar legislația europeană ne guvernează vieților. În plus, acolo e sacul cu bani, iar noi avem nevoie de fonduri mai consistente care să vină pe această filieră și, implicit, de oameni capabili să ne reprezinte și să “se bată” acolo pentru aceste resurse. Doar așa, poate să se micșoreze și, în timp, chiar să dispară decalajul de dezvoltare dintre România și celelalte țări ale Uniunii Europene. Argumentația i-a aparținut președintelui CJ, Emil Radu Moldovan, lansată împreună cu îndemnul valabil cu precădere pentru alegerile europarlamentare din 25 mai: “Mergeți la vot!”
Citiţi şi:
- Vasile Iuga şi Dinu Pintea fac echipă, la Ciceu Giurgeşti, pentru un nou mandat în administraţie
- Ciceu Giurgeşti: De la cel mai în vârstă primar, regretatul Constantin Rusu, la cea mai tânără formulă administrativă
- Se inaugurează rețeaua de apă la Ciceu-Giurgești
- Radu Moldovan, la Negrileşti şi Ciceu Giurgeşti: Cea mai mare satisfacție este să vezi că oamenii sunt mulțumiți!
- Mitropolitul Andrei, la dezvelirea bustui Voievodului Petru Rareș. Academicianul Dorel Banabic, Cetățean de Onoare al Comunei Ciceu-Giurgești
Comentarii
dar tampenia de pod de la dumbraveni cand vine dl Moldovan sa o rezolve? astept raspuns
Adaugă comentariu nou