Investiţii de peste 3 milioane de euro la Şintereag: drumuri asfaltate, peste 600 gospodării racordate la apă, grădiniţă la Cociu

În ultimii 3 ani și jumătate, la Şintereag, totalul investițiilor finanţate din fonduri guvernamentale, ale Consiliului Județean, din bugetul local și prin atragerea de fonduri europene se ridică la peste 13,2 milioane de lei, adică aproximativ 3 milioane de euro. „Nu vreau să spun multe cuvinte. Vă invit să vă imaginați că acolo unde acum este asfalt, în urmă cu un an de zile era nămol, iar oamenii de aici erau nevoiți să facă naveta la muncă și copii la școală în aceste condiții! Poate pentru mulți nu e mare lucru, dar pentru oamenii de aici, e o schimbare totală a vieții”, scrie preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan. De altfel, şeful administraţiei judeţene s-a întâlnit cu primarul Ioan Bob pentru a evalua stadiul lucrărilor la o serie de investiţii.

Modernizarea grădiniței din satul Cociu este finanţată din bugetul local al comunei Șintereag. Proiectul în valoare de peste 200.000 lei presupune modernizarea integrală a grădiniței cu program normal din sat, de la recompartimentare, izolație termică, finisaje interioare, acoperiș, instalații sanitare, electrice și termice până la dotări.

Asfaltarea de drumuri comunale în lungime totală de 6,8 kilometri, şi anume din DJ 151 spre Caila, drumuri în Șintereag și Șieu Sfântu este un alt proiect implementat la nivelul comunei. Aceste tronsoane de drum au fost modernizate în urma finanțării primite prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală, derulat de Guvernul României. Valoarea totală a acestui proiect finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este de circa 2,2 milioane de lei (500.000 euro).

În ceea ce priveşte rețelele de aducțiune și de distribuție a apei potabile în comuna Șintereag, aceste investiții sunt derulate de Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, prin intermediul Master Planului de apă și canalizare. În comuna Şintereag, vor fi realizată o reţea de 15 km de conducte de aducțiune și de distribuție, urmând ca în cursul anului viitor 620 de gospodării (aproximativ 1800 de persoane), să beneficieze apă curentă. Investiția totală în acest proiect la nivelul comunei Șintereag este de peste 3,2 milioane lei (circa 730.000 euro), precizează preşedintele Radu Moldovan.

Tot prin fonduri europene, de această dată atrase de autorităţile locale, au fost asfaltaţi 7,8 km de drumuri agricole în satele Șintereag, Cociu și Șieu-Sfântu. Valoarea totală a acestei investiții derulate de Primăria și Consiliul Local Șintereag depășește 6 milioane de lei (1,5 milioane de euro). Centrului de informare turistică este o investiție realizată tot din fonduri europene nerambursabile, valoarea totală a investițieiproiectului fiind de circa 175.000 euro. Imobilul va deveni funcţional după dotarea cu mobilier şi angajarea personalului specific, cel mai probabil în cursul anului viitor.

Comentarii

08/12/15 15:27
Cititor

Foarte frumos ! Poate se gandeste "municipalitatea " impreuna cu Consiliul Judetean si la "Catunul din zona Casa Agronomului " din Unirea de Bistrita ... si ca nu suntem buni doar la sustinerile electorale !
Ne este rusine sa spunem cuiva ca locuim in Bistrita ( Unirea , la nici 200 de metri de soseaua principala Bistrita-Vatra Dornei ) si ca nu avem pe strada nici iluminat public, nici apa, nici canalizare si nici gaz-metan, pe o strada, care fiinteaza de cand este Unirea ... de Bistrita. Ni s-a primis ca in anul 2014... a trecut si 2015... Oare pe cand om trai si noi in mod civilizat , asa cum platim si impozitele si taxele la stat si cum si noi facem parte din Bistrita, ca nu face nimeni, nici o diferentiere fata de cei din Centru si care au de toate .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5