Invitați de marcă la celebrarea celor ...101 ani de la înființarea Baroului Bistrița-Năsăud! Despre provocările actuale și viitorul profesiei de avocat

Baroul Bistriţa-Năsăud împlinește 101 ani de la înfiinţare, iar evenimentul dedicat acestei celebrări, de la Hotelul Ozana, şi –a propus să aducă împreună oameni care, din vocaţie, au îmbrăţişat profesiile din domeniul juridic. Baroul Bistrița-Năsăud reunește 123 de avocați activi și reprezintă nucleul de la care pornesc iniţiativele privind modificarea şi perfecţionarea legislaţiei în domeniu, dialogul cu magistratura, raporturile cu celelalte puteri ale statului, schimburile de experiență.

Este un moment deosebit, un moment care ne face să reflectăm la ceea ce a fost în acești 101 ani și la ceea ce va fi în viitor, dar și la viitorul profesional. (...) Este necesar să continuăm perfecționarea noastră, a avocaților, și să ne adaptăm situației actuale”, a declarat, în debutul conferinței profesionale, av. Alin Moruțan, decan al Baroului Bistrița-Năsăud și consilier la Uniunea Națională a Barourilor din România - UNBR.

Deputatul av. Diana Morar, secretar al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, a menționat că evenimentul rămâne unul de suflet, felicitându-i pe organizatori pentru temele abordate, de actualitate, care influențează activitatea acestei profesii. În mesajul său, parlamentarul bistrițean s-a referit la inițiativele legislative care au vizat profesia de avocat și la sprijinul pe care Comisia  juridică a Camerei Deputaților – în care membri sunt majoritar avocați – îl acordă acestei profesii cu care a rămas mereu în contact.

         Av. Monica Săsărman, secretar de stat  la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a evidențiat, pe de o parte, rolul pe care ministerul îl are în susținerea investițiilor pentru infrastructura instanțelor și parchetelor, inclusiv monitorizarea proiectului de la Judecătoria Beclean. Pe de altă parte, oficialul guvernamental s-a referit la accesul avocaților la legislația altor țări din Uniunea Europeană pentru a putea apăra drepturile românilor în afara granițelor țării, fiind depus un proiect cu finanțare europeană la nivelul Ministerului Dezvoltării.

“Vin și de data aceasta cu o provocare pentru dumneavoastră și pentru conducerea Baroului Bistrița-Năsăud. Știți cu toții că avem Convenția 190/2019 a Organizației Internaționale a Muncii pe care România a ratificat-o și acea convenție extinde condițiile de muncă, nu doar la locul de muncă, ci și acolo unde efectiv vă exercitați munca.  Inițial s-a considerat că această Convenție trebuie să vizeze doar salariații și raporturile dintre angajați și salariați.  Am fost una dintre vocile care au spus că în raporturile de muncă se regăsesc și liber profesioniștii, care pot fi încadrați ca lucrători independenți.  Acum vine și provocarea, cum ar trebui să se legifereze și să se aplice această Convenție și pentru dumneavoastră, cei care vă desfășurați activitatea atât în birourile dumneavoastră proprii, cât și în afara biroului, fie că vorbim despre instanțe, parchete, poliție etc.?”, a transmis secretarul de stat Monica Săsărman.

Conferința profesională “10n1 ani” a cuprins trei paneluri, invitați fiind av. dr. Traian Cornel Briciu - președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România; av. Mihăiță Bubatu – președintele  Consiliului Casei de Asigurări a Avocaților; dr. Cristina Frențiu – președintele Tribunalului Bistrița-Năsăud; lector univ. dr. Av. Ionuț Vida – Simiti de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, lector univ. dr. av. Sergiu Golub de la Facultatea de Drept, UBB CLuj-Napoca și av. dr. Șerban Mircioiu – cadru didactic asociat la Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj-Napoca.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5