Un secol de existență a Baroului Bistrița-Năsăud! Decanul Alin Moruțan: O comunitate puternică şi unită, formată din avocați talentaţi şi dedicaţi!

Baroul Bistriţa-Năsăud  a împlinit 100 de ani de la înfiinţarea sa, centenarul fiind celebrat la Hotel Metropolis Bistriţa, care a găzduit şi o expoziţie de fotografie de arhivă şi de carte veche din domeniul juridic. Evenimentul şi-a propus să aducă împreună oamenii care, din vocaţie, au îmbrăţişat profesiile din domeniul juridic.

Alături de decanul Baroului Bistriţa-Năsăud, Alin Moruţan, şi avocaţii din judeţul nostru au fost prof. univ. dr. av. Traian Cornel Briciu – preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, av. Daniel Fenechiu – vicepreşedintele UNBR, av. Ion Dragne – vicepreşedinte UNBR, av. Mihai Baco – vicepreşedinte UNBR, av. Liviu Mihai – vicepreşedinte UNBR, judecător Dana Gîrbovan – preşedinte Curtea de Apel Cluj,  Bogdan Ilea – secretar de stat la Ministerul Justiţiei, Mircea Poşa – subsecretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, prefectul judeţului – Teofil Cioarbă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Camelia Tabără, av. Monica Săsărman - secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, preşedintele Casei de Asigurări a Avocaţilor – av. Mihai Bubatu, prof. univ. dr. Liviu Pop, membru corespondent al Academiei Române, Cornelia Vlaşin – şef Serviciu Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud, ec. Dorina Cicioc – şef AJFP B-N, inspectorul şef Mihai Lupşa de la IPJ B-N, dar şi alţi invitaţi de marcă.

         „Este o ocazie specială să ne aducem împreună aminte şi să reflectăm asupra parcursului nostru, a realizărilor noastre şi a provocărilor cu care ne-am confruntat de-a lungul timpului. Este un moment de omagiere a personalităţilor marcante ale profesiei de avocat, a oamenilor care ne-au insuflat pasiune şi încredere în alegerea acestui drum, dar şi un moment de bucurie, de consolidare a relaţiilor profesionale şi de împărtăşire a experienţelor pe care le considerăm valoroase. În cei 100 de ani, Baroul Bistriţa-Năsăud a devenit un pilon al Justiţiei şi al Dreptului în această regiune. Am fost martori la evoluţia şi dezvoltarea societăţii noastre, iar avocaţii noştri au jucat un rol esenţial în asigurarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Astăzi,  Baroul Bistriţa-Năsăud este o comunitate puternică şi unită, formată din profesionişti talentaţi şi dedicaţi. Suntem mândri de realizările noastre şi de contribuţia la dezvoltarea societăţii”, a declarat Decanul Baroului Bistrița-Năsăud, av. Alin Moruțan.

         Acesta a punctat faptul că Baroul Bistriţa-Năsăud este implicat în multe proiecte benefice comunităţii. „Trebuie să ne asigurăm că profesia noastră rămâne una respectată şi încrezătoare, este esenţial să promovăm etica şi demnitatea şi să respectăm cele mai înalte standarde profesionale. Mulţumesc avocaţilor noştri pentru abnegarea şi dedicarea lor pentru dreptate, mulţumesc comunităţii pentru sprijinul acordat. Împlinim 100 de ani de apărare al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”, a mai spus acesta.

         Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, într-un mesaj video, a  transmis că absența sa este una justificată, pentru că pe lângă evenimentul de excepție de la Bistrița, a apărut și o veste extraordinară pentru România.

“Îi doresc Baroului Bistriţa-Năsăud tot binele din lume însă absenţa mea are o justificare obiectivă. Pe lângă evenimentul de excepţie pe care-l organizaţi, România beneficiază astăzi de o ştire extraordinară din partea Comisiei Europene: am primit decizia formală, oficială, de închidere a Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România. Dacă mă uit în spate, la anul 2006, şi-mi amintesc toţi paşii aceştia, câţiva înainte, unii înapoi, cu privire la reformarea sistemului judiciar din România, cu privire la lupta anticorupţie, să ştiţi că nu pot decât să mă gândesc la toţi factorii de decizie din instituţia românească şi, credeţi-mă că, nu pot să fac altceva decât să vă mulţumesc tuturor pentru sprijinul dat Statului Român în realizarea acestor reforme. Acest lucru e meritul fiecăruia dintre dumneavoastră”, a spus ministrul Alina Gorghiu.

         Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, și-a exprimat respectul pe care îl poartă avocaților din Bistrița-Năsăud. “Vreau, de asemenea, să-l felicit şi pe domnul decan Alin Moruţan care, imediat după preluarea conducerii Baroului, a organizat acest eveniment. Vreau să-i urez atât lui, cât şi dumneavoastră, mult succes în tot ceea ce faceţi şi vreau să ştiţi că atât la nivel personal, în mine - Bogdan Ivan, ca şi deputat de Bistriţa-Năsăud, ca bistriţean şi ca ministru al Digitalizării, aveţi un prieten şi un partener deschis, direct şi pragmatic. Felicitări pentru tot ceea ce faceţi, felicitări pentru modul în care aduceţi dreptatea şi binele în mijlocul oamenilor din judeţul nostru”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

Secretarul de stat Bogdan Ilea, de la Ministerul Justiției, a subliniat importanța coeziunii în rândul breslei avocaţilor din Bistriţa-Năsăud. “La fel ca doamna ministru Alina Gorghiu, transmit mesajul de deschidere, de sprijin din partea Ministerului Justiţiei către profesia de avocat, care este la nivel general şi individual un partener indispensabil şi un actor important al actului de justiţie în România”, a precizat secretarul de stat Bogdan Ilea, care a adăugat că o parte din sufletul său se află undeva pe Valea Someşului, la Beclean, unde a copilărit la bunicii săi.

Mircea Poşa, subsecretar în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a felicitat Baroul Bistriţa-Năsăud, pentru un secol de excelenţă şi pentru angajamentul continuu pentru drepturi, dreptate şi justiţie, înmânând Diplome de Excelență atât forului profesional, cât și Decanului Alin Moruțan.

         Prof. univ. dr. av. Traian Cornel Briciu, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, a evidențiat că Baroul Bistriţa-Năsăud rezonează istoric cu organismul central – UNBR – care aniversează la fel 100 de ani, pentru că de fapt, anul 1923 a marcat mai multe evenimente importante pentru ţară, inclusiv Constituţia modernă care a aşezat România pe nişte baze solide.        

Acesta s-a referit la semnificaţia campaniei “O zi fără avocați”, prin care se dorește conștientizarea rolului și importanței Avocatului în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești.

         „Acea zi a comunicării problemelor noastre nu este de a pune într-o ecuaţie negativă continuitatea Justiţiei, nu agreez un moment de întrerupere a activităţii, ci este un moment în care Baroul cu membrii săi să-şi organizeze conferinţe, dezbateri, discuţii cu jurnaliştii, cu societatea civilă, cu partenerii, astfel ca problemele să fie cunoscute, explicate, rezolvate, date semnalele. Acesta este sensul acelei zile, nu de blocare a activităţii”, a menționat președintele  UNBR, av. Traian Briciu.

         Judecătorul Dana Gîrbovan, preşedintele Curţii de Apel Cluj,  a reafirmat prestigiul Baroului în societatea românească, subliniind rolul său fundamental în sănătatea morală şi spirituală a comunităţii,în apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale fiecărui individ. În mesajul său a fost evidenţiat rolul av. Vasile Pahone, primul preşedinte al Baroului B-N, în evenimentele premergătoare Marii Uniri, de altfel delegat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. „Rolul dumneavoastră fundamental este acela de promotor, nu doar apărător al drepturilor şi libertăţilor fundamentale individuale", a mai spus președintele Curții de Apel Cluj, menţionând că este important să nu fie surpată credinţa oamenilor în dreptate.

         Av. Diana Morar, deputat PNL, a punctat că iubeşte profesia de avocat, iar întreaga sa activitate ți-a propus să o reprezinte cu cinste şi demnitate. „Este important să vorbim despre trecut, întrucât stăm pe un fundament puternic, pe o istorie bogată a acestei profesii în România şi în Transilvania. Avocaţii au fost mereu o categorie profesională respectată şi vă propun să privim cu încredere spre viitor. Suntem una dintre profesiile versatile, reziliente, aşa cum am dat dovadă, care reuşim să ne adaptăm vremurilor nu întotdeauna simple. Am trecut prin diverse perioade, printr-o pandemie, acum suntem într-o eră a digitalizării. Am învăţat să lăsăm tehnologia să ne ajute în meserie şi continuăm să o facem o dată cu schimbările de paradigmă din societate. Ca avocat plecat din mijlocul vostru, în periplul meu administrativ şi politic, atât ca deputat – secretar al Comisiei Juridice, disciplină şi imunităţi al Camerei Deputaţilor, cât şi ca secretar de stat al Ministerului Justiţiei, am susţinut şi voi susţine cu toată energia draga noastră profesie, alături de alţi colegi avocaţi (...) Atunci când e vorba de profesia noastră avem o singură voce, indiferent de culoarea politică. Sunt convinsă că Baroul Bistriţa-Năsăud va avea cel puţin încă 100 de ani de activitatea onorantă, iar dvs., dragi colegi, vă mulţumesc pentru profesionalismul de care daţi dovadă şi sprijinul în apărarea şi promovarea profesiei noastre. „La mulţi ani!”, a transmis deputat av. Diana Morar.

         Mesaje de felicitare şi susţinere au transmis şi cei patru vicepreşedinţi UNBR, dar şi vicepreşedintele CJ – Camelia Tabără, care a oferit diplome aniversare Baroului Bistriţa-Năsăud şi decanului Alin Moruţan, amintind de angajamentul faţă de profesie şi faţă de comunitatea pe care o deserveşte.

         La Palatul de Justiţie a fost dezvelită o placă simbolică, realizată de artistul Alexandru Gavrilaş, care reprezintă valorile şi misiunea avocaţilor, de profesionişti ai Dreptului.

         Decanul Alin Moruţan a punctat câteva din reperele profesiunii de avocat în judeţul nostru, menţionând că în prezent, în Baroul Bistriţa-Năsăud sunt 128 de avocaţi definitiv şi 5 avocaţi stagiari.

Conferinţa aniversară şi academică pe tema „Baroul Bistriţa-Năsăud. Trecut. Prezent şi Viitor” a fost moderată de deputatul-avocat Diana Morar şi i-a avut ca speakeri pe prof. univ. dr. Liviu Pop, membru corespondent al Academiei Române – „Condiţiile de exercitare şi efectele acţiunilor directe. Deosebiri între acţiuni directe şi unele operaţii sau mecanisme juridice asemănătoare ori învecinate”; prof. univ. dr. av. Traian Briciu, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România – „Probleme legate de reprezentarea prin avocat”; lect. Univ. dr. av. Sergiu Stănilă, Decanul Baroului Timiş – „Aspecte privind garantarea dreptului la apărare în procesul penal”; conf. univ. dr. av. Ciprian Păun, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor – „Libertate şi Fiscalitate în contextul normativ naţional”.

Evenimentul s-a încheiat cu o gală aniversară, în cadrul căruia au fost acordate distincţii aniversare.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5