Ioan Ţintean : Colectarea selectivă a deşeurilor începe să capete formă şi fond. Proiect tâmpit, salt bun!

Preşedintele ALDE Bistriţa-Năsăud, vicepreşedintele CJ BN Ioan Ţintean a vorbit astăzi într-o conferinţă de presă despre modul cum decurge colectarea şi depozitarea selectivă a deşeurilor. Ţintean a precizat că a urmărit zi de zi acest proces de colectare selectivă pentru că „am primit numeroase critici, în sensul că nu suntem pregătiţi pentru această colectare selectivă, aşa că ieri (n.red. – joi) l-am chemat la mine pe directorul SMID Tărpiu (n.red. – Sistemul de Mangement Integrat al Deşeurilor) şi l-am întrebat care este rezultatul la data de 31 octombrie. Aşa am aflat că în septembrie au intrat 107 tone de fracţie uscată, iar în luna octombrie au fost 158 de tone, ceea ce mi se pare un salt bun”, a precizat Ioan Ţintean.  

El a precizat că „saltul este bun” deşi proiectul este tâmpit, pentru că „neavând mecanismul de tratare biologică, eram sortiţi să primim şi să depozităm, fiind obligaţi, practic, să sortăm din deşeurile mixte pe care le-am primit , fracţia uscată”, a mai explicat Ioan Ţintean.

De altfel, Ţintean a recunoscut faptul că i-a fost teamă că nu există capacitatea de livrare a deşeurilor reciclate, adică baloţi de cartoane, PET-uri sau hârtii, dar că după verificarea făcută „am observat că nu există stocuri şi, totuşi, livrările către bemeficiarii de deşeuri reciclabile au desfacere şi, din acest punct de vedere, nu există posibilitate de blocare a staţiei de separare-sortare”, a mai precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

În aceeaşi ordine de idei, Ţintean a reamintit faptul că instituţia pe care o reprezintă, adică Consiliul Judeţean, aşteaptă ca operatorul SMIDU-ului, Vitalia, să aducă şi să instaleze acea staţie promisă în fiecare lună pentru sortarea fracţiei uscate de cea umedă din deşeurile mixte.

„Este un lucru important, pentru că ştiu sigur că unii locuitori ai judeţului nostru nu au fost de acord cu această colectare selectivă, dar, trebuie recunoscut faptul că lucrurile merg spre bine, iar dacă vom avea şi proiectul promis de doamna Graţiela Gavrilescu când a fost aici (N.red- Vicepremier, ministru al Mediului în Guvernul Tudose), atunci va fi bine de tot”, a conchis Ioan Ţintean.

Ester important de ştiut : Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a pregătit un studiu de fezabilitate pentru investiţia într-o staţie de tratare mecano-biologică, aşteptându-se aprobarea Planului naţional de gestionare a deşeurilor, printr-o hotărâre de Guvern, prin care se va prevedea inclusiv ca Bistriţa să aibă un astfel de mecanism. În planul iniţial, era gândită transportarea deşeurilor la o staţie de acest fel din Cluj, fără a se lua în calcul faptul că asta contravenea obligaţiilor asumate prin proiect de Consiliul Judeţean vizavi de timpul de viaţă al depozitului de la Tărpiu, ca să nu mai punem costurile de transport şi plimbarea deşeurilor pe drumurile naţionale.

„Se va  aproba Planul naţional de gestionare a deşeurilor, până la sfârşitul anului, probabil până la 15 noiembrie. Odată cu aprobarea lui, de acolo încolo proiectul nostru poate să meargă să fie depus. Noi avem acel FID, Fondul de Investiţii şi Dezvoltare, pe care-l constituim prin contribuţia celor doi operatori, Supercom şi Vitalia, din care se prevede să se facă investiţii pentru dezvoltarea sistemului. Aşadar, vom folosi din acest FID, cu ajutorul şi cu aprobarea colegilor din Consiliul Judeţean, plus sumele cu care se angajează operatorul ca să facem suficienţi bani laolaltă ca să punem să cumpărăm aceste utilaje, că de fapt despre aceasta este vorba, despre utilaje. (...) Sperăm să aducem cât mai repede la Bistriţa staţia de tratare mecano-biologică, să generăm cât mai puţină fracţie umedă, atunci nu avem nici levigat şi vom avea şi fracţie uscată pentru reciclare dublă, triplă sau de patru ori”, a declarat Ioan Ţintean.

Potrivit acestuia, într-un viitor mai apropiat, s-ar putea lua în calcul şi cogenerarea de energie electrică. „Sper să vină vremea când şi noi, şi ONG-urile şi restul lumii să înţeleagă că parte din ea să fie arsă, cogenerată şi să producem curent, aşa cum am văzut la Berlin, în Franţa, iar acolo nu sare nimeni în sus”, a mai spus vicepreşedintele CJ BN.

De cealaltă parte, ministrul Mediului a menţionat că aşteaptă autorităţile judeţene cu proiectul, în vederea accesării de fonduri europene, însă, într-o primă etapă, banii vor trebui puşi de Consiliul Judeţean.

„Eu vă aştept cu proiectul, să putem să-l analizăm, să fie unul din toate punctele de vedere eligibil şi pe urmă, bineînţeles, să puteţi să-l puneţi în operă întâi pe banii Consiliului Judeţean, după care să putem din vreme – mergând la AM POIM – să-l prindem pe finanţare europeană”, a spus ministrul Graţiela Gavrilescu.

 

   

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5