Declaraţie politică

Ioan Ţintean: Creşterea facturii la încălzire, un alt atentat „marca PDL” la adresa cetăţenilor

Din 2009 încoace, de când preşedintele Băsescu a reuşit să impună în fruntea ţării cel mai slab şi incompetent Guvern al PDL, condus în 3-4 rânduri de acelaşi om, premierul Boc, cetăţenii români au fost nevoiţi să suporte calvarul acestei guvernări, fiind transformaţi în adevăraţi cobai pentru experimentele laboratoarelor de la Cotroceni şi Victoria. Iar toate măsurile dezastruoase din toată această perioadă au fost adoptate, chipurile, în numele crizei şi a repetatelor şi ineficientelor reforme.

Însă, cum poate ieşi România din criză dacă Guvernul impozitează pensiile, taie ajutorul pentru handicap, norma de hrană, asistenţa medicală, medicamente şi proteze, cuantumul indemnizaţiilor acordate pentru susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, indemnizaţiilor pentru mame şi a indemnizaţiei de şomaj, reduce salariile cu 25%, şi totodată majorează TVA (24 % din iulie 2010) şi preţurile - 10% la gaze naturale, 9% la energie electrică, iar la energie termică - cu valori cuprinse între 30% şi 300%?

Ultima găselniţă a guvernării PDL, eliminarea subvenţiei pentru energia termică şi concomitent creşterea facturii la căldură reprezintă un alt atentat la adresa cetăţenilor, care la iarnă vor fi nevoiţi, mulţumită şi celorlalte măsuri adoptate de PDL de scădere a nivelului de trai, să aleagă între „a trăi” şi „a plăti” factura la întreţinere.

Dacă pragul costurilor pentru energia termică, la nivelul UE este de 10% acesta fiind nivelul maxim de suportabilitate, în România, la un nivel deja de 20%, 5 milioane de familii sunt aruncate în sărăcie lucie, fără alte soluţii pentru ieşirea din iarnă. Astfel, Guvernul decide să transfere întreaga neperformanţă guvernamentală pe seama populaţiei, obligând-o să se confrunte cu facturi de coşmar la încălzire pentru această iarnă. Autorităţile locale nu pot suporta peste noapte şi cota de subvenţie ce a revenit până acum Guvernului. În multe judeţe, acumularea de datorii către furnizorii de combustibili au condus deja la sistarea apei calde pentru zeci de mii de familii.

În aceste condiţii, întrucât sistemele de termoficare sunt programate a fi pornite la mijlocul lunii octombrie, autorităţile locale au de ales între a lăsa populaţia în frig în această iarnă sau de a-şi anula orice alt program de dezvoltare a localităţii şi, implicit, de a-şi afecta toate programele de asistenţă socială. Cu toate acestea, Guvernul rămâne impasibil şi decis să sprijine doar primăriile PDL prin alocarea de fonduri pentru căldură, în detrimentul celorlalţi cetăţeni români, a căror singură vină este aceea că nu sunt membrii PDL.

Este motivul pentru care solicit Guvernului să renunţe la acest program care-i aduce pe cei cu venituri mici, pe cei vârstă, pe pensionari, dependenţi de sistemul centralizat de termoficare, în imposibilitatea de a achita facturile, şi să găsească alte soluţii care să permită o rezolvare echitabilă a problemelor din sistemul de termoficare românesc, pentru a-l face performant, în avantajul cetăţenilor şi ca un instrument de manipulare a lor.

Deputat PNL,

Ioan Ţintean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5