Ioan Turc: Banul nu mai poate fi cheltuit nechibzuit. Apel către executivul Primăriei Bistrița

Criza prin care trecem ne obligă la o reevaluare a politicilor publice, urmată de o resetare de fond. Banul nu mai poate fi cheltuit nechibzuit. Dimpotrivă, fiecare leu va trebui investit pentru a se întoarce, cu maximă eficiență, în calitatea vieții oamenilor.

În acest sens, fac un apel către executivul Primăriei Bistrița și către majoritatea PSD din Consiliul Local să renunțe neîntârziat la cheltuielile absurde sau inutile, cum ar fi cele pentru pârtia de schi (peste 1 milion de lei) pentru aquapark (3 milioane de lei) și pentru Palatul Culturii (1.5 milioane lei).

Cu privire la acest ultim capitol, este limpede că, anul acesta, nu vom avea nici spectacole, nici prevăzutele plimbări în străinătate ale ștabilor PSD din primărie, în orașele înfrățite din Europa. Doar din aceste corecții ar rezulta suma de cca 5.5 milioane de lei (peste 1 milion de euro). Iar banii, atâți câți sunt, trebuie să fie judicios folosiți.

Mulți oameni vorbesc, în aceste zile, despre nevoia ca, după ce va trece pandemia, să consumăm produse și să ne bazăm pe servicii românești, nu doar ca o metodă de relansare a economiei, ci mai cu seamă ca o recalibrare a stilului de viață. De aceea, cred că o investiție prioritară pentru municipiu este construirea unei piețe agroalimentare închise, cu temperatura controlată, cu depozite frigorifice generoase, în care producătorii locali să-și poată păstra marfa (legume, fructe, produse lactate, carne, diverse preparate). Putem cumpăra, moderniza și extinde Hala Decebal sau construi o clădire nouă pe zona de tarabe în aer liber. Această investiție va avea două mari beneficii: vom mânca sănătos, iar producătorii locali vor fi încurajați să cultive mai mult, de calitate mai bună și predictibil.

Deocamdată, cea mai mare problemă a acestor oameni este faptul că nu au unde să-și păstreze produsele, îndeosebi vara, când se aruncă tone de marfă stricată. Halele de refrigerare și spatiile de vânzare închise ar rezolva acest neajuns, la fel ca în toată lumea civilizată.

Bistrița trebuie să devină un ecosistem de afaceri, social și urbanistic sănătos. Este singura soluție pentru ca vechiul burg să înflorească.

Ioan Turc, preşedinte PNL BN

Comentarii

23/03/20 13:40
Vizitator

Chiar si intr-o situatie normala este o mare prostie sa cheltui bani din bugetul local pentru ambitiile tampite ale unui primar fara minte.Pana si Radu Moldovan a ajuns la concluzia ca investitia din imprumuturi bancare făcută de primăria Bistrita cu pârtia de ski „Cocos” din Unirea, a fost un esec. Apoi nu are nici o ratiune includerea in bugetul de cheltuieli pe anul 2020 a unui proiect de Aquapark tot la Unirea pentru care nu există altă sursă de finanţare, decât bugetul local, din care s-a prevazut alocarea a trei milioane lei din bugetul pe aceast an pentru o investiţie evaluată la peste 35 milioane lei. In aceste conditii, executia lucrarilor la Aquapark ar putea dura peste 10 ani, ceea ce sete absurd. Ar fi existat o posibilitate de finantare a investitiei cu fonduri guvernamentale, insa incompetentii nu au stiut sa profite de ea. In vara anului trecut, li s-a sugerat schimbarea denumirii proiectului ”Complexului de Agrement Acvatic Aquapark Bistrița” în ”Complex Sportiv Acvatic în Municipiul Bistrița”, pentru a se putea incadra la Programul 'Bazine didactice de înot', devenind astfel eligibil la finantare cu bani de la Compania Națională de Investiții (CNI), inafară de partea de agrement care include toboganele aquatice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5