Ioan Turc (PNL): Parcul Industrial Bistriţa Sud, un parc de aventuri, fără infrastructură

Preşedintele filialei judeţene a Partidului Naţional Liberal, Ioan Turc, a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă, modul de administrare a Parcului Industrial Bistriţa Sud, asta pentru că antreprenorii nu au acces la o infrastructură dimensionată corect sau sunt nevoiţi să obţină avize de la diverse instituţii.

“Din păcate, executivul PSD al Primăriei Bistriţa tratează Parcul Industrial ca pe un parc de aventuri de prost gust. Dacă citeşti publicitatea pe care o face Primăria Bistriţa la Parcul Industrial, ai impresia că totul este foarte frumos, că acolo totul se desfăşoară bine, că investitorii sunt bine primiţi şi sunt consiliaţi pentru a demara cât mai repede afaceri în Parcul Industrial. Realitatea este cu totul alta, realitatea între campania electoral permanentă pe care o face PSD cu privire la Parcul Industrial şi cea din teren e cu totul diferită”, a declarat Turc.

Preşedintele PNL BN a reclamat faptul că în Parcul Industrial cei care dorescsă pornească o afacere nu au acces la infastructură. “În afară de o bucată de teren pe care să construiască hala de producţie sau capacitatea unde vor desfăşura activităţi, nu au nimic altceva. Reţeaua de apă nu este preluată de Aquabis, din ceea ce ştiu eu. Staţia de epurare nu va porni decât atunci când în Parc vor fi suficeinte capacităţi de producţie pentru ca această staţie de epurare să funcţioneze şi din păcate Primăria nu este în stare să atragă în Parcul Industrial investitori, din motive absolut obiective”, şi-a argumentat Turc opiniile. Potrivit acestuia, probleme sunt şi cu capacităţile energetice  subdimensionată, cu infrastrictura de telecomunicaţii (internet, telefon etc.).   

 Mai mult, a opinat Turc, pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie se solicit documente aberante, de la studii GEO, de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare sau studii de impact de mediu, date care ar fi trebuit puse la punct încă de la amenajarea Parcului Industrial.

“Sunt aberaţii care, din păcate, îi îndepărtează pe cei care doresc să deruleze activităţi economice în Parcul Industrial. Pentru facilităţile fiscale, şi aici mă refer la scutirea de taxe pe clădiri şi terenuri, se cere un dosar voluminos, un dosar de ajutor de stat, menit parcă să îi treacă cheful celui care vrea facilităţi fiscale din partea Primăriei. Aceste facilităţi fiscale, amărâte, ar trebui să opereze pur şi simplu prin încheierea contractului de concesiune a unei suprafeţe de teren”, a mai spus Turc.

Liderul liberal judeţean a reclamat şi taxa de administrare de 1euro/metri pătrat, care se plăteşte anticipat, pe şase luni, de către agenţii economici, fără a se cunoaşte serviciile pe care le prestează, în schimb, municipalitatea.  Ioan Turc a menţionat că la Oradea sunt 3 parcuri industrial, unde economia “duduie”, în timp ce la Bistriţa, Parcul Industrial seamănă “cu un fel de pistă de carturi, (…), un drum, o alee,  cu o bandă, cu nişte sensuri giratorii pentru cart, nu pentru tractor sau TIR”. În concluzie, Ioan  Turc a menţionat că pe planşă apare o anumită suprafaţă, dar realitatea din teren arată altfel, “iar marea industrie e pe un rât”.

   

Comentarii

30/10/17 14:26
vizitator

Inca din 2015 , s-au finalizat lucrarile la Parcul industrial Bistrita Sud si de atunci sta nefolosit. Intradevar, ideea înființării unui Parcul Industrial la Sărata le aparține liberalilor din Consiliul Local, care o bună bucată de vreme au funcționat în alianță cu Ovidiu Crețu in primul sau mandat. Lucrările în Parcul Industrial din Sărata au fost executate de asocierea SC Antrepriza Reparaţii şi Lucrări ARL SA Cluj , cu SC Serbis SRL Bistriţa. Valoarea contractului de execuţie a fost de 24.223.601,86 lei, valoarea totală a proiectului fiind de 35.170.442,56 lei, jumatate din suma fiind bani europeni, iar jumătate din costurile proiectului fiind suportate din bugetul local. De la finalizarea lucrarilor, inafara de cheltuielile de executie, Parcul industrial Sarata produce doar pagube de mii de euro lunar, cu salariile celor angajati cu administrarea lui.
Desi in Consiliul Local s-a hotarat ca in Parcul Industrial Bistriţa Sud va exista un incubator de afaceri, prevazut chiar si cu o hală de producţie pentru prototipuri sau producţie de serie mică, nu s-a facut nimic in acest sens .Asadar, inca o investitie paguboasa, "Marca Cretu".

27/11/22 15:41
Anonim

Cine sa îl folosească? Numai piedici .. la unii e un preț la.altii alt preț dezastru pana și acolo se fac manevre

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5