Iulius Dumitru: Fac un apel către companiile locale. Să îndrăznească şi să ia în considerare Parcul Industrial! Se acordă facilităţi fiscale consistente
Rep.: - Sunteţi într-o nouă sesiune de concesionare a parcelelor din Parcul Industrial Bistriţa Sud. Ce s-a mai întâmplat în ultima perioadă cu privire la activitatea societăţii Business Park Bistriţa Sud?
Iulius Dumitru: - În primul rând am reuşit să prelungim perioada de 12 luni, care era perioada iniţială în care actualii rezidenţi trebuiau să prezinte autorizaţia de construire, să înceapă propriu-zis demersurile pentru a construi. Am avut nevoie de aprobarea Consiliului Local Bistriţa. Acest demers l-am întreprins la solicitarea rezidenţilor, pentru un motiv întemeiat şi de aceea i-am şi sprijinit. Au fost decalate termenele la finanţările nerambursabile din fonduri europene. După cum bine ştim, avem autorităţi de management neacreditate, în continuare, în luna iulie 2017. Pe bună dreptate, i-am sprijinit pe aceşti rezidenţi în a-şi prelungi perioada de 12 luni cu încă maximum 12 luni.
Rep.: - Sunt rezidenţi care, totuşi, au început lucrările?
Iulius Dumitru: - Sunt rezidenţi care au început să lucreze în incinta parcului, să-şi pregătească terenul, pentru sistematizare. Din zece rezidenţi, şase ne-au solicitat prelungirea contractului, dar urmează să se apuce în acest an de amenajat. Unii au depus acum doi ani cerere de finanţare şi acum sunt aproape pe semnarea de contract, alţii de abia au depus în sesiunea din mai-iunie 2017 şi atunci, până se evaluează, mai durează. Nu poţi să le iei posibilitatea de a obţine o finanţare nerambursabilă, chit că nouă nu ne convine foarte mult că nu au demarat lucrările de construcţii, dar finalmente, ne interesează ca investiţia să se realizeze mai devreme sau mai târziu.
Rep.: - Cât reprezintă ponderea suprafeţei concesionate deja din Parcul Industrial Bistriţa Sud?
Iulius Dumitru: - Suprafaţa concesionată nu a crescut în ultima perioadă, însă negocierile au avansat cu acele companii străine. Avem cam aproximativ 25% din teren concesionat, dar sunt negocieri avansate cu companii străine pentru terenuri. Discutăm cu patru companii care, dacă ar veni toate, nici nu am avea atâta spaţiu cât solicită ei. Administrator fiind, adept al principiului „Prin noi înşine”, fac un apel către companiile locale să îndrăznească şi dumnealor şi să ia în considerare Parcul Industrial.
Rep.: - Care sunt facilităţile de care beneficiază rezidenţii Parcului Industrial? De ce să îţi stabileşti o afacere în Parc, în loc să-ţi cumperi un teren?
Iulius Dumitru: - Un avantaj esenţial este acela că există toate utilităţile într-un singur loc, deja activate, urmând ca aceste companii doar să se branşeze. Toate utilităţile însemnând energie electrică, apă, canalizare, gaz metan, drumuri interioare, parcări, sensuri giratorii, staţie de epurare, comunicaţii. Absolut totul este într-un singur loc, la cheie, urmând ca în momentul în care se semnează contractul, să se branşeze. Acesta este un avantaj, zic eu, pentru că nu se imobilizează bani. Într-o altă situaţie, dacă nu se vine în parcul industrial, aceste utilităţi trebuie construite. Un alt avantaj este faptul că nu se imobilizează bani pentru cumpărarea terenului, aceşti bani pot fi folosiţi mult mai bine pentru capitalul circulant al companiei, pentru materie primă, pentru achiziţia de echipamente. Oricum, nu se imobilizează şi sumele sunt destul de concludente.
Haideţi să facem o comparaţie să vedeţi câţi bani se economisesc de către o companie dacă vine în Parcul Industrial. Mergem pe o suprafaţă de 5000 mp, adică 50 de ari, o parcelă de jumătate de hectar. Dacă-ţi cumperi terenul ăsta, în clipa de faţă în zona Sărata – ce-i drept au mai crescut un pic preţurile după investiţia noastră - când ne-am apucat era 11 euro/mp, să spunem acum 15 euro/mp. Numai achiziţia terenului costă 75.000 euro, plus utilităţile – gaz, curent, apă, canalizare. Utilităţile te costă cât pământul, asta înseamnă 150.000 euro, fără nimic, pur şi simplu terenul cu utilităţile. Oricum, construcţia în Parc tot ei o fac. 150.000 trebuie să-i ai mort-copt pentru teren şi utilităţi.
În Parcul Industrial, pentru cei 5000 mp, înmulţit cu 0,5 euro/mp/an, înseamnă 2500 euro pentru concesiune. Mai înseamnă încă 5000 euro ca taxă de administrare, înseamnă suma totală de 7500 euro pe an. Veţi vedea că aceşti bani şi-i scoate din facilităţile pe care le oferă municipiul. Oricum, diferenţa este de la 150.000 de euro pe care trebuie să-i ai la 7500 euro, cu utilităţile la cheie.
Rep.: - Există şi facilităţi fiscale de care beneficiază rezidenţii Parcului Industrial Bistriţa Sud?
Iulius Dumitru: - Un avantaj destul de important este faptul că există nişte facilităţi oferite de către municipiul Bistriţa, în calitatea sa de proprietar al parcului industrial, acel ajutor de minimis. Rezidenţii parcului industrial sunt scutiţi de plata taxei pentru autorizaţia de construire care este de 1% din valoarea proiectului. De asemenea, compania rezidentă este scutită de impozitul pe clădire, care este un 0,5% din valoarea construcţiei/an, adică an de an. Din experienţa noastră cu rezidenţii actuali, aceste facilităţi acordate compensează taxa de administrare.
Rep.: - Cred că foarte bine ar fi să vină spre Parc antreprenorii locali, pentru a beneficia ei de aceste facilităţi şi pentru a nu mai exista discuţii că doar firmele străine primesc astfel de ajutoare...
Iulius Dumitru: - Într-adevăr, la companiile străine li se acordă şi ajutoare de stat de către Ministerul Finanţelor. Oricum, majoritatea firmelor străine îşi negociază aceste ajutoare de stat. Într-adevăr, se creează locuri de muncă. Însă noi în Parc încercăm să stimulăm alt gen de firme. Nouă nu ne trebuie o companie multinaţională care să plătească salarii mici, ci companii care au produse cu valoare adăugată mare şi care să ofere salarii cel puţin rezonabile. Avem în vedere pentru companiile locale o posibilitate de a se face societăţi mixte cu companiile străine, aşa numitele joint venture, în care compania străină să vină cu banii şi cu piaţa, iar compania românească cu forţa de muncă şi... parcul industrial.
Rep.: - Care este stadiul implementării proiectului ce vizează incubatorul de afaceri din Parcul Industrial?
Iulius Dumitru: - Studiul de fezabilitate a fost elaborat, încă de la momentul în care Ghidul solicitantului era în consultare, tocmai pentru a nu fi luaţi pe nepregătite, aşa cum se întâmpla. Documentaţia a fost aprobată de Consiliul Tehnico-Economic al Primăriei Bistriţa. Ghidul solicitantului nu a fost lansat. Am trecut de jumătatea de programare şi noi nu avem încă acreditate toate autorităţile de management. Au mai rămas doi ani şi să vedeţi ce se va întâmpla. Dacă există posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile, e bine să aşteptăm.
Altfel, oraşul, după părerea mea, îşi permite un incubator de afaceri din bani proprii, costă 1,5 milioane euro. Nu este o sumă îngrozitor de mare, nici îngrozitor de mică, dar pentru un oraş de talia Bistriţei o investiţie de un milion şi jumătate de euro pe un incubator este fezabilă. Dacă aveam un incubator de afaceri acum, programul Start Up Nation ar fi fost altfel abordat de către noi, am fi putut sprijini companii tinere, companii noi. Este o investiţie complementară şi foarte necesară unui oraş.
Rep.: - Cei care doresc să vă contacteze în vederea obţinerii unei informaţii suplimentare cum o pot face?
Iulius Dumitru: - Avem site-ul www.bizpark.ro, adresă de e mail [email protected], telefonul 0744.772139, dar şi aici la sediu, pe str. N. Titulescu, nr. 6.
Citiţi şi:
- Iulius Dumitru: Parcul Industrial trebuie să sprijine business-ul comunităţii. Firmele rezidente beneficiază de facilităţi importante
- Primele loturi de teren din Parcul Industrial Bistriţa Sud au fost concesionate
- Iulius Dumitru, directorul general al Parcului Industrial Bistrița Sud renunță la șefie!
- Primul FabLab din România va fi la Bistrița
- Parcul Industrial Bistriţa Sud urmează „să producă” primii bani în acest an
Adaugă comentariu nou