Parcul Industrial Bistriţa Sud va fi realizat printr-un proiect european

• lucrările vor fi finalizate în mai 2014 • investiţia are o valoare de peste 35 milioane lei

După doi ani de aşteptări, municipalitatea pune în valoare un proiect aşteptat de mediul de afaceri bistriţean. Parcul Industrial Bistriţa Sud va prinde contur, nu numai pe planşă. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a semnat, la începutul săptămânii, contractul de finanţare pentru proiectul Parc Industrial Bistriţa Sud, în valoare de 35.170.443 lei, cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în pondere de 50%. Pentru cofinanţarea ce revine Primăriei Bistriţa, au fost făcute demersurile pentru contractarea unui credit, singura instituţie bancară interesată să împrumute administraţia bistriţeană fiind CEC Bank.
„Acest proiect are menirea de susţine dezvoltarea industrială, economică a municipiului Bistriţa. (…) Din păcate, finanţarea parcurilor industriale, a obiectivelor de dezvoltare economică se face în proporţie de 50%. Am considerat această prevedere nedreaptă, şi prin Asociaţia Municipiilor din România, încercăm ca, în perioada 2014-2020, acest lucru să fie schimbat. Aveam varianta să luăm 50% sau să nu dăm, dar nici să luăm 50% şi am preferat să mergem pe această variantă”, a punctat primarul Ovidiu Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Durata de implementare a proiectului este de 16 luni, din 30 ianuarie 2013 şi până în 29 mai 2014. Obiectivul general al proiectului este revigorarea şi dezvoltarea economiei locale, atragerea investitorilor, crearea de noi locuri de muncă, iar ca obiectiv specific este crearea acelei structuri de sprijinire a afacerilor, şi anume Administraţia Parcului Industrial Bistriţa Sud. Miza acestui proiect este ca în doi ani de la punerea în funcţiune, să fie create circa 150 noi locuri de muncă în cinci microîntreprinderi, două întreprinderi mici şi o întreprindere mijlocie, a subliniat edilul municipiului. Acesta a explicat că numărul posturilor create va depinde de structura operatorilor economici, pentru că, de exemplu, cu investiţii aproape similare ca valoare, Leoni aare 3600 de angajaţi, iar Roseyarns are 200, aici totul bazându-se pe inteligenţa maşinilor.
***
Practic, în zona localităţii Sărata – în proximitatea pepinierei Direcţiei Silvice Bistriţa, pe o suprafaţă de 30 hectare, va fi amenajat terenul pentru amplasarea viitoarelor unităţi economice, va fi realizată infrastructura rutieră, pietonală, piste de biciclete, spaţii verzi şi nu în ultimul rând, va fi asigurată reţeaua de utilităţi (apă, canal, staţie de epurare, energie electrică, gaz etc.). Accesul în Parcul Industrial se va face prin Sărata, şi, într-o variantă optimistă, de pe varianta ocolitoare a municipiului Bistriţa.
„Sunt convins că în momentul în care Parcul Industrial va fi funcţional, suprafaţa pe care vor fi amplasate obiective industriale, se va extinde, desigur, dacă cei care au terenuri în zonele respective vor avea preţuri foarte bune sau vor realiza şi ei infrastructura pe care o dăm noi”, a declarat primarul Creţu. Din cele 30 hectare, o suprafaţă de circa 19,6 hectare este destinată concesionării.
În vecinătatea Parcului Industrial, în baza Strategiei de dezvoltare durabilă a municipiului Bistriţa, va fi dezvoltată o investiţie de energie regenerabilă. Adică, va apărea un parc fotovoltaic, cu o capacitate de 5 MW, care va asigura funcţionarea la capacitate maximă a Parcului Industrial.
****
Ideea Parcului Industrial a fost lansată în campania electorală din 2008, de către candidatul liberal (pe atunci) Ioan Turc. Ulterior, iniţiativa a fost continuată de ceilalţi liberali, dar şi de social-democraţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5