PNL Bistriţa: Business Park prinde viață
Începând cu luna aprilie 2014, lucrările de construcție ale Parcului Industrial Bistrița Sud, primul parc industrial din județul Bistrița Năsăud, sunt în plină desfășurare. Antreprenorii, Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj (Strabag) și Serbis Bistrița, sunt hotărâți să finalizeze chiar înainte de termen, astfel încât finalul lui 2014 ar putea însemna inaugurarea platformei industriale. Ce strategie are însă conducerea parcului industrial pentru atragerea investitorilor?
Conducerea parcului industrial așteaptă cu nerăbdare finalul anului, deoarece există deja o listă cu investitori interesați de parcelele și de celelalte facilități ce le vor fi puse la dispoziție. Majoritatea sunt firme locale care doresc să-și extindă afacerea, profitând astfel de avantajele investirii în viitorul parc: utilități moderne și la cheie, scutiri de taxe/impozite locale, posibilitatea accesării de finanțări nerambursabile sau scheme de ajutor de stat. Aceste companii vor ocupa în total aproximativ 10.000 mp, adică 6% din suprafața utilă a platformei și vor crea între 40-60 locuri de muncă.
După mai multe vizite în parcurile industriale importante din România, învățând din experiența altora, managerul parcului industrial Bistrița Sud este conștient că are nevoie de un investitor “ancoră”, de dimensiuni serioase, ori măcar cu un nume sonor. După aceea, totul devine mai simplu, investitorul respectiv atrăgând după sine alte companii, în general din același domeniu, furnizori, colaboratori etc.
Principala caracteristică a strategiei de dezvoltare a Parcului Industrial Bistrița Sud o reprezintă schimbarea paradigmei de afaceri, în special prin abordarea unei atitudini pro-active, chiar agresive, în ceea ce privește promovarea parcului industrial.
Concentrarea va fi pe atragerea de afaceri care produc valoare adăugată mare, folosesc tehnologie modernă și sunt foarte inovative. De asemenea, parcul vizează atragerea în special a capitalului autohton, dacă se poate chiar local, readucând la viață celebrul îndemn liberal ”Prin noi înșine!”. Se va folosi conceptul de ”mix de finanțare”, care constă în utilizarea capitalului privat (în special autohton) și a finanțărilor nerambursabile. De asemenea, se are în vedere transferul tehnologic, în special de la firmele ce folosesc tehnologii de vârf, prin crearea de societăți mixte (joint ventures) și înființarea de vehicule investiționale dedicate (Special Purpose Vehicles - SPVs).
În acest sens, s-au trimis mai multe oferte spre companii high-tech din străinătate – SUA, Marea Britanie, Norvegia, Germania, Austria și Finlanda și s-au demarat discuții cu fonduri private de investiții care ar putea să finanțeze aceste firme mixte, prezente în viitorul parc industrial.
Se va depune un proiect pentru obținerea de fonduri nerambursabile – în Programul Operațional Sectorial – Creșterea Competitivității Economice (2014 – 2020) – în vederea realizării unui accelerator de business, un concept foarte modern și uzitat în parcurile industriale din Europa și SUA.
Despre parcul industrial Bistrița Sud
Parcul Industrial – reprezintă o platformă de dezvoltare a producției și serviciilor, generatoare de locuri de muncă și bunăstare – fiind un cadru instituțional modern, care oferă acces la infrastructură fizică, servicii și facilități de producție investitorilor.
Parcul Industrial Bistrița Sud, situat în localitatea componentă Sărata, al cărui acționar unic este Consiliul Local Bistrița, a obținut titlul de parc industrial prin Ordinul Ministerului Administrației și Internelor nr. 262/20.11.2012. Proiectul, în valoare de cca. 10 milioane euro, este realizat cu ajutorul fondurilor europene și are rolul principal de a revigora industria din zonă și de a crea noi locuri de muncă. Parcul se va întinde pe o suprafață de 30 de hectare, iar suprafața utilă va fi de 180.000 mp. Potrivit proiectului, după doi ani de la finalizarea construcției, gradul de ocupare trebuie să ajungă la 26%.
Biroul de presă al Organizației Municipale PNL Bistrița
Citiţi şi:
- Parcul Industrial Bistriţa Sud va fi realizat printr-un proiect european
- Iulius Dumitru: Parcul Industrial trebuie să sprijine business-ul comunităţii. Firmele rezidente beneficiază de facilităţi importante
- Parcul industrial Bistrița Sud intră în linie dreaptă. Vezi când se pot muta primii rezidenți
- Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, promite sprijin Bistriţei pentru atragerea investitorilor în Parcul Industrial
- Iulius Dumitru: Fac un apel către companiile locale. Să îndrăznească şi să ia în considerare Parcul Industrial! Se acordă facilităţi fiscale consistente
Comentarii
Odata cu predarea amplasamentului pentru demararea lucrarilor la Parcul Industrial se preconiza si amenajarea drumului de acces din Sarata către Parcul Industrial Bistriţa Sud si anume, de la intersectia cu DJ 154, drum care se desprinde din DN17 si merge pe Valea Sieului. Bine ar fi daca lucrarile la drumul de legatura cu Parcul Industrial s-ar continua si spre Viisoara facand pana la urma legatura si cu strada Zavoaie din Bistrita. Astfel, in perspectiva construirii Podului Berariei accesul spre Parcul Industrial dinspre oras s-ar putea face pe ambele maluri ale raului Bistrita. In plus, Podul Berariei ar asigura si o legatura directa peste Pasarela veche, dintre Parcul Industrial si Zona Industriala a Bistritei.
Adaugă comentariu nou