Ionuţ Simionca: Am rămas şocat de modul cum agricultorii din judeţ sunt trataţi APIA Bistriţa-Năsăud

În aceste zile am fost nevoit să ajung la APIA Bistriţa-Năsăud pentru a-mi rezolva mai multe probleme legate de ferma pe care o administrez. Trebuie să spun că am rămas şocat de modul cum agricultorii din întreg judeţul Bistriţa-Năsăud sunt trataţi la această instituţie.
Dar, nu aceasta e problema majoră, ci situaţia în care se găsesc cei care trebuie să depună cererile pentru plăţile suprafaţă, şi nu au făcut-o până pe data de 15 iunie. Consecinţa nu este decât una singură: fermierii şi agricultorii vor avea de suferit din cauza incompetenţei Ministerului Agriculturii şi a Guvernului care a modificat legislaţia de opt ori în două luni. Din ceea ce ştiu eu, în Bistriţa-Năsăud s-au depus doar 40% din cereri, ceea ce înseamnă că restul de 60 la sută vor fi obligaţi să plătească penalizări de 1% pe zi. Cu siguranţă vorbim de foarte mulţi bani care vor fi plătiţi pentru această penalizare, pentru că dacă ferma mea are de încasat o sumă de 1 milion de lei să spun, eu voi plăti 100 de mii de lei pe zi.
Vinovaţi de această situaţie dezastruoasă sunt atât Guvernul, cât mai ales Ministerul Agriculturii, la care, putem adăuga şi acele primării care nu au fost deloc interesate de toate aceste lucruri.
Cum s-a ajuns în acest blocaj? E simplu: o dată cu publicarea tardivă a formularelor de cerere unică pentru plățile directe pe 6 aprilie, 90% dintre fermieri nu şi-au putut înregistra cererile din cauză că o parte a sistemului online nu a funcționat. Mai exact, după ce au anunțat că beneficiarii pot depune cererea numai după completarea online a datelor, oamenii nu au putut să își declare efectivele de animale deținute. Astfel, doar marii fermieri - cei care au ferma împărțită pe mai multe societăți și care gestionează separat partea de vegetal și cea de zootehnie, pot să ceară subvenție. Iar numărul acestor beneficiari este infim, motiv pentru care procentul celor care au depus cererea de plată până acum este cel care îl cunoaştem.
PMP Bistriţa-Năsăud, eu personal, ne declarăm îngrijoraţi de această situaţie şi putem să spunem fără ocolişuri că actuala Putere, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, întreg Guvernul condus de Victor Ponta pot fi acuzaţi de sabotarea agriculturii româneşti, cât şi a celei din Bistriţa-Năsăud.
Ionuţ Simionca, Preşedinte PMP Bistriţa-Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5