Irina Petraş, despre monografia de folclor a lui Andrei Moldovan

Revista „Viaţa românească” a Uniunii Scriitorilor din România consemnează, în cel mai recent număr, într-un eseu ce se întinde pe patru pagini, apariţia monografiei „Literatura tradiţională din Nord” a lui Andrei Moldovan. Despre tomul ce cuprinde trei volume, ce a apărut la Editura Charmides, Irina Petraş, preşedinta Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, spune că este organizat „pe specii şi subspecii, acoperind întreaga clasificare a producţiilor populare din cărţile de specialitate. (...) Andrei Moldovan este un demn urmaş al năsăudeanului Ion Pop Reteganul ...”.
Textul Irinei Petraş este un eseu despre istoria folclorului românesc, aducând în prim plan creaţii care sunt considerate adevărate bijuterii ale poporului nostru.
Despre cele trei volume ale lui Andrei Moldovan spun că sunt „un elogiu adus limbii române”, considerând monografia un roman al vieţii de la ţară, cu toate trăirile sufleteşti de aici.
Concluzia ar fi că, monografia lui Andrei Moldovan, ce cuprinde pe lângă textele lirice, structurate pe teme, fişele sutelor de culegători şi informatori, listele aflabetice de nume şi localităţi, hărţi şi un extraordinar glosar, cu o „limbă veche românească ce apare cu toată frumuseţea ei misterioasă”, este „un extrem de bogat material care merită cercetat şi asupra căruia se cuvine meditat”. Nu o spunem noi, ci Irina Petraş, care-l consideră pe Andrei Moldovan un „amator academic”, asta pentru că el a spus că nu este specialist în folclor, ci doar un amator, însă structurarea cărţii trădează criticul şi, dincolo de toate, putem vorbi despre o prezentare de un nivel academic.
Sunt amintiţi şi colaboratorii listele întocmite de etnologul Menuţ Maximinian cu aproape 300 de culegători şi 700 de informatori, Mircea Prahase a întocmit un glosar cu peste 330 de cuvinte din categoria regionalismelor şi arhaismelor, iar imaginea zonei investigate este redată prin hărţile întocmite de informaticianul Flavius Mureşan.
Reamintim faptul că monografia, ce adună culegerile din 50 de ani ale profesorului Andrei Moldovan, a primit deja cuvinte de laudă din partea etnologilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5