Andrei Moldovan și-a lansat ampla culegere „Literatura tradițională din Nord”
Sub egida Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Institutului Arhivei de Folclor a Academiei Române din Cluj-Napoca, Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca și a Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud, miercuri, 20 decembrie 2017, la Casa Cărții „N. Steinhardt” din Bistrița, a avut loc lansarea cărții „Literatură tradițională din Nord” (trei volume, 923 de pagini) de Andrei Moldovan, carte apărută la editura „Charmides”, 2017. Moderatori au fost: dr. Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și scriitorul Menuț Maximinian, directorul cotidianului „Răsunetul”, amândoi apreciind bogăția și profunzimea limbii noastre arhaice cuprinse în cele trei volume, dar și efortul uriaș al culegătorului. Despre calitățile acestui masiv op și-au mai exprimat opiniile: prof. univ. dr. Ion Cuceu – directorul Institutului Arhivei de Folclor a Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Tudor Sălăgean – directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, poetul și scriitorul Ioan Pintea – directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, prof. dr. Vasile Filip și cercetătorul Liviu Păiuș, fiecare scoțând în evidență capacitățile artistice ale limbii române.
Criticul și istoricul literar Andrei Moldovan, președintele Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud, a spus că „ampla culegere a fost realizată de-a lungul a cinci decenii și a antrenat aproape 300 de culegători și puțin sub 700 de informatori din generații diferite, fiind investigate peste 100 de localități din șapte județe din nordul Transilvaniei”. De asemenea, printre altele, dl. Andrei Moldovan a precizat că „producțiile tipărite în cele trei volume, în urma unei selecții, reprezintă ceva mai bine de jumătate din materialul cules, depus acum la Arhivele Naționale – Filiala Bistrița-Năsăud, și este la dispoziția celor interesați”.
Dl. Andrei Moldovan a mulțumit colaboratorilor care l-au ajutat la realizarea acestei importante lucrări: d-lui Mircea Prahase pentru glosar și prima corectură, d-lui Menuț Maximinian pentru întocmirea listelor de culegători și informatori și pentru corectură, iar d-lui Flavius Mureșan pentru hărți.
Frumoasa întâlnire spirituală s-a încheiat cu un extraordinar recital de muzică tradițională autentică susținut de Sergiu, Lenuța și Teodora Purja.
Dan Dogaru
Citiţi şi:
- Irina Petraş, despre monografia de folclor a lui Andrei Moldovan
- Sărbătoare a etnologiei realizată de bistriţeni în inima Transilvaniei
- Literatură tradițională din Nord, de Andrei Moldovan, lansată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Participă: Irina Petraș, Ion Cuceu, Vasile Filip, Menuț Maximinian, Tudor Sălăgean. Cântă: Gavril Țărmure
- Lansarea monografiei „Literatură tradiţională din Nord”, autor Andrei Moldovan
- Redacţia revistei „Neuma”, întregită cu bistriţeni
Adaugă comentariu nou