Istorie aparte la Bistrița

Ziua eroilor se sărbătorește în fiecare an în luna mai, de Ispas. Dar cine sunt Eroii Neamului? Sunt ostașii tineri sau mai vârstnici care și-au dat viața, ori s-au distins în luptele pentru apărarea sau reintregirea țării noastre și datorită cărora noi avem o viață liberă, într-o țară pe care trebuie să o iubim, căci libertatea s-a câștigat cu jertfe.
Dar pentru ca să nu uităm acest lucru, ar trebui să cunoaștem istoria patriei sau chiar a ținutului natal. Despre lupta năsăudenilor pentru Unirea cea Mare a scris un întreg studiu d-l prof. Ioan Seni, care mai nou, vorbind într-un articol din Răsunetul despre cinstirea eroilor, ne-a impresionat cu povestea unui copil orfan de război și care fiind pus să aleagă unul din zece sicrie cu eroi necunoscuți ce urma să fie dus la Mausoleul Eroilor, a fost cuprins de mare emoție, probabil gândindu-se că înăuntrul lui ar putea fi chiar tatăl său.
Cinstirea eroilor înseamnă dragoste de Patrie și azi li s-au ridicat monumente care să ne amintească de jertfa lor. Un astfel de monument se află pe Dealul Târgului din Bistrița, pe a cărui frontispiciu sunt înscriși cinci ofițeri superiori, care datorită faptelor de arme săvârșite într-al doilea Război Mondial, au fost decorați cu medalia Cavalerii Ordinului Mihai Viteazul, fiecare fiind și împroprietărit și cu cinci hectare de pământ, pe terenul din Dealul Târgului- fostă proprietate a unui sas plecat din țară, Braedt.
Ulterior, în regimul comunist s-au naționalizat aceste terenuri, urmând ca după Revoluție (1989) să fie revendicate de către urmașii acestor Cavaleri, care le-au pus în vânzare.
Terenul cu actualul monument (5 ha) a fost cumpărat de fermierul, d-l Șanta Gheorghe, de la urmașii Cavalerului, col. Liviu Russu și cu ajutorul Organizației Cultul Eroilor a ridicat acest monument spre neuitare veșnică. Construcția s-a făcut integral pe cheltuiala proprietarului actual, d-l Șanta Gheorghe, care și-a făcut aici și o fermă îngrijită. Tot după ideea d-lui Șanta Gheorghe toate cele 25 de hectare au primit denumirea de Ferma Cavalerilor Ordinului Mihai Viteazul.
Inaugurarea și sfințirea monumentului s-a făcut acum doi ani în cadrul unei festivități la care au participat cadre militare, membrii Organizației Cultul Eroilor, preoți și prieteni astriști din județ. S-au depus coroane de flori și atunci, dar și în decursul timpului ce a urmat, de către multe grupări de cetățeni care au vizitat orașul.
La împlinirea a doi ani de la inaugurare s-a făcut resfințirea monumentului (IX 2020) într-o festivitate în cadru restrâns, conform legii pentru protecția cetățenilor împotriva infectării cu COVID 19. Au participat doar delegați din partea armatei, care au depus coroane de flori și delegați ai Organizației Cultul Eroilor. Din partea clerului a oficiat sfânta slujbă d-l părinte preot Vasile Vidican.
La sfârșit s-a observat că toți participanții erau și membri ai Organizației Astra Năsăud, datorită inițiativei harnicei președintă a orașului Năsăud, d-na Floarea Pleș. Evenimentul a fost difuzat in cadrul unei emisiuni de la TV Sângeorz Băi.
Se cuvine să subliniem gestul cu înaltă semnificație patriotică făcut de de dl Șanta Gheorghe prin sacrificiul material, cu trudă multă dar și respect pentru Eroi.
Am scris despre istoria Fermei Cavalerilor deoarece am observat că ea nu este cunoscută de toți bistrițenii.

Prof. pens. Brănescu Virginia

Comentarii

21/09/20 20:21
adrian onofreiu

Stimată Doamnă!
La vârsta D-vs. e bine că...sunteți bine!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5