„Istorie şi tradiţii” - Concurs interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale
Sâmbătă 12 noiembrie 2016, începând cu ora 9.00, în sala de spectacole a Palatului Culturii din Bistrița se va desfăşura ce-a de-a IX-a ediţie a, Concursului interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale - „Istorie şi tradiţii”. Probele de concurs constau în: interpretarea unui obicei, cântec şi/sau dans tradiţional, specific zonei de provenienţă a grupului traditional, prezentarea unei personalităţi locale reprezentative precum şi a unei reţete culinare / produse tradiţionale specifice zonei de provenienţă a grupului.
Participanţii sunt copii şi tineri de la şcoli şi licee din municipiul Bistriţa și județul Bistrița-Năsăud, din judeţele Arad, Cluj şi Maramureș, precum şi Ansamblul “Codrenii” de la Şcoala de Arte Străşeni, din Republica Moldova.
Pe durata desfăşurării evenimentului, până în jurul orei 13, este aşteptat şi publicul spectator din municipiul Bistriţa, iubitori de tradiţii autentice. Intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile în sală.
Juriul concursului este format din specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare: dr. Cosmina Timoce Mocanu, cercetător în cadrul Institutului "Arhiva de Folclor a Academiei Române" din Cluj-Napoca, prof. Elena M. Cîmpan, Anamaria German-Vergu, realizatoare de emisiuni de folclor, prof. dr. Dorel Cosma, prof. dr. Vasile Filip și Menuţ Maximinian, scriitor, jurnalist și realizator de emisiuni de folclor.
Activitate în cadrul proiectului „Istorie şi tradiţii”, proiect cofinanțat din bugetul local al muncipiului Bistrița, în baza prevederilor Legii nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile, din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, concursul „Istorie şi tradiţii” este iniţiat de către Asociaţia Profesorilor de Istorie din România – filiala Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu: Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, având susţinerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a Centrului Cultural Municipal “George.
prof. Şular Igna - Claudiu
președinte APIR-BN
Citiţi şi:
- „Istorie şi tradiţii”- Concurs interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale
- „Istorie şi tradiţii”, concurs interjudeţean al obiceiurilor tradiţionale și simpozion didactic organizat de către către Asociația Profesorilor de Istorie
- Elevi din zece şcoli îşi prezintă, în concurs, valorile etnografice din comunităţile lor
- Tradiţiile şi istoria, în Anul Centenarului, prezentate în festival la Bistriţa
- Concurs etnografic la Liceul de Muzică
Comentarii
La simpozionul ”Istorie şi tradiţii”, cofinanțat din bugetul local al muncipiului Bistrița ar trebui sa participe si primarul Cretu pentru ca sa mai invete si el ceva si sa nu mai falsifice istoria orasului prin mutarea statuilor dupa mintea sa cea proasta. Fiindca numai asa se explica mutarea bustului lui Cuza, in anul 2012 de la IJP, in Piata Unirii chiar daca piata isi trage numele de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic cu unirea principatelor sau mica unire. Dar, dupa mintea lui Cretu, unire sa fie, nu conteaza daca-i mare sau mica. Reamintim ca bustul lui Cuza a fost dezvelit in 2004 la IJP, si pentru a pune in valoare sediul Politiei aducand o nota de vizibilitate asupra cladirii care seamana mai mult cu un bloc de garsoniere din perioada comunista. In schimb, Piata Unirii din Bistrita are semnificatii mult mai profunde legate de Mare Unire din 1 Decembrie 1918. Orasul Bistrita s-a remarcat si prin momentele premergatoare actului istoric de unire a Transilvaniei cu Romania . Dupa cum se stie, la 30 octombrie, s-a constituit la Budapesta „Consiliul National Roman Central” avand atributiile unui guvern provizoriu al Transilvaniei, care a condus actiunea de schimbare a vechilor autoritati maghiare si inlocuirea lor cu consilii nationale romanesti. Dupa modelul Consiliului National Roman Central, in toate localitatile Comitatului Bistrita-Nasaud de la acea vreme, au fost constituite consilii si garzi nationale locale. Astfel ca la 4 noiembrie, 1918 in cadrul unei adunari grandioase tinute la Bistrita, a luat nastere „Consiliul National Roman al Comitatului Bistrita-Nasaud” avand ca presedinte pe memorandistul Gavrila Tripon. In aceeasi atmosfera de entuziasm, a avut loc alegerea celor 12 delegati pentru Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia, care la 1 Decembrie 1918, a hotarat Unirea Transilvaniei cu Romania.
Adaugă comentariu nou