Jandarmeria bistriţeană, la ceas de bilanţ. Col. Florin Furnea: Jandarmul, principala resursă a instituţiei noastre

 Câteva sute de jandarmi, dar şi oficialităţi judeţene, au participat, la Palatul Culturii, la bilanţul activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud, desfăşurate în anul 2018. Col. Gheorghe-Marian Brâncoveanu, adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, prefectul judeţului – Ovidiu Frenţ, subprefectul Ciprian Oprea-Ceclan, general de brigadă dr. Mircea Gologan – comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan",  inspectorul şef al ISU B-N – col. dr. Constantin Florea, inspectorul şef al IPJ B-N – comisar şef  Mihai Lupşa, dr. Cornelia Vlaşin – şef Serviciu al Arhivelor Bistriţene, dar şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor militarizate din subordinea MAI au dat curs invitaţiei inspectorului şef al IJJ B-N, col. Florin Furnea.

         „În anul 2018, activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud s-a desfăşurat în condiţiile unei dinamici accentuate a fenomenelor social-politice, acţiunile noastre fiind direcţionate către identificarea celor mai performante soluţii şi modalităţi de prevenire şi combatere a ameninţărilor la adresa cetăţenilor. Am urmărit constant să oferim un răspuns eficace în domeniul ordinii publice, pază şi protecţie, măsurilor antiteroriste, combaterii infracţionalităţii, pentru îndeplinirea priorităţii strategice a Jandarmeriei Române, creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului. Am avut constant în preocupare îmbunătăţirea capacităţii operaţionale a unităţii, dar şi adaptarea metodelor şi instrumentelor de lucru la dinamica accentuată a fenomenelor socio-politice. (...) Am reuşit o organizare mai bună şi adaptarea la realitarea cotidiană, cu precădere în ceea ce priveşte segmentul adunărilor publice, fie ele culturale, sportive sau manifestări de protest", a declarat col. Florin Furnea.

         Potrivit acestuia, „lecţiile învăţate şi aplicarea consecventă a dialogului ca formă alternativă la folosirea forţei" au permis prevenirea tulburărilor, 2018 fiind un an în care Jandarmerie bistriţeană nu a înregistrat nicio intervenţie în forţă pentru restabilirea ordinii publice.

         „Reuşita este cu atât mai importantă în condiţiile unui an cu numeroase adunări publice, care au determinat o creştere cu 28.4% a numărului de misiuni de asigurare, acestea ajungând la 1071. Ca o confirmare a  capacităţii de reacţie, au fost calificativele obţinute de către Inspectoratului nostru pe timpul exerciţiului de mobilizare MOBEX BN-CJ-18, ocazie cu care unitatea a fost alertată de structurile centrale ale ministerului, primind calificativul „foarte bun" pentru exerciţiile de ridicare a capacităţilor operaţionale, planificarea, organizarea şi conducerea exerciţiului de comandament şi a celui tactic desfăşurat de către detaşamentul mobil", a precizat inspectorul şef al IJJ B-N.

         Acesta a menţionat că jandarmii au fost solicitaţi în 439 cazuri pentru a stopa activităţi antisociale sau alte situaţii care cereau o reacţie imediată, iar în şase cazuri a fost necesară intervenţia lor în teren muntos, împădurit pentru salvarea a 15 persoane.

         În domeniul cooperării interinstituţionale, au fost executate 1495 acţiuni în comun cu alte structuri, din care 1100 cu Poliţia şi 395 cu alte instituţii. Totalul misiunilor executate în anul 2018 s-a ridicat la numărul de 7143. La nivelul Inspectoratului de Jandarmi au fost constatate 276 infracţiuni, fiind aplicate 1485 sancţiuni contravenţionale. În domeniul executării mandatelor de aducere, anul trecut au fost primite de la organele de urmărire penală un număr de 300 mandate, în 25 localităţi, care au fost executate de 600 de jandarmi.

         Pe linie de pază şi protecţie instituţională, Jandarmeria Bistriţa are 16 obiective date în competenţă. La acestea se adaugă paza şi protecţia transporturilor de valori, respectiv 554 transporturi în beneficiul Trezoreriei Bistriţa şi al Jandarmeriei, 476 transporturi de corespondenţă clasificată cu serviciul specializat al Direcţiei Judeţene de Informaţii şi 39 transporturi de produse cu caracter special.

În prezent, încadrarea personalului la IJJ B-N este de 97,54%, în 2018 venind şase persoane, din care 4 subofiţeri mutaţi în interes de serviciu şi doi subofiţeri repartizaţi din instituţiile de învăţământ. „Jandarmul este cea mai importantă resursă a instituţiei noastre", a remarcat col. Florin Furnea, menţionând că media de vârstă în cadrul Inspectoratului este de 39,48 ani.

Pentru 2019, una dintre priorităţi o reprezintă deschiderea unui Post de Jandarmi în staţiunea turistică Colibiţa, asta până la începutul lunii mai când Bistriţa va găzdui o reuniune a peste 100 ataşaţi de mediu din UE, în cadrul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5