Japonezii, româneşte pe sub mână
Un grup de japonezi ia parte, în aceste zile, la un curs intensiv de predare a dansului popular românesc de către maestrul Puiu Vasilescu, artist emerit. Turneul cursanţilor din Ţara Soarelui a debutat în Banat, urmând apoi Craiova, Târgu Mureş, Bistriţa, Bacău, finalizându-se la Bucureşti.
La Bistriţa, japonezii au fost însoţiţi, pe lângă maestrul coregraf Puiu Vasilescu, de directorul Centrului de Promovare şi Conservare a Tradiţiilor Cindrelul Junii Sibiului, Silvia Macrea. La sediul Centrului Judeţean pentru Cultură, maestrul coregraf Ioan Simionca a predat jocuri populare de pe Valea Someşului, a Şieului şi de pe Ilve. A fost vizitată comuna Salva, unde s-a văzut pe viu atelierul meşterilor populari, turiştii fiind impresionaţi de cunoscuta pălărie cu pană de păun. Ieri, a avut loc o vizită la Budacu de Sus, unde Primăria şi formaţia de dansuri coordonată de Ionel Stejerean i-au primit pe japonezi cu o masă tradiţională, jocuri locale, precum şi cu bucuria specific românească.
După cum ne informează maestrul Ioan Simionca, în urma acestor cursuri va urma un schimb internaţional pentru predarea dansurilor româneşti în Thaiwan, Japonia, dar şi în America.
Citiţi şi:
- Doliu în lumea folclorică! Bistriţeanul Puiu Vasilescu, celebrul coregraf al românilor, cunoscut în întreaga lume, a trecut la cele veşnice
- 36 de americani învaţă jocul someşan
- Coregrafia, pusă în valoare de CJC
- Născut la Bistriţa, celebru în lume. Propus pentru titlul de cetăţean de onoare al judeţului
- Americanii, impresionaţi de tradiţiile bistriţenilor
Adaugă comentariu nou