Jurnal de Lechinţa: A început asfaltarea

A început asfaltarea

 A început asfaltarea unor străzi din localitatea de centru, Lechinţa. Este un proiect mai amplu care, în final, va costa peste 900.000 lei, bani alocaţi din bugetul local şi vor fi materializaţi în asfaltarea a peste 4 km de drumuri. Deja, cum spuneam,  Lechinţa a primit îmbrăcămintea asfaltică pe mai bine de 300 m în zona centrală a localităţii. Urmează ca, în limita fondurilor financiare alocate, lucrarea să continue. În paralel se va acţiona şi pentru repararea celor existente, acolo unde este nevoie.

         Pe DJ 151, de la intrarea în comună şi până către localitatea Şirioara (comuna Şieu Odorhei) vor fi construite şi amenajate, în funcţie de necesităţi, sute de podeţe pentru buna desfăşurare a traficului rutier.

 

Sărbătoare la Sângeorzu Nou

   Localitatea Sângeorzu Nou, atestată documentar încă din anul 1317, a fost, vineri, de Izvorul Tămăduirii, în sărbătoare. Este o tradiţie păstrată de multă vreme ca în prima zi de vineri după Învierea Domnului, când ortodoxia prăznuieşte Izvorul Tămăduirii, o aleasă sărbătoare închinată Maicii Domnului, sătenii să se adune la biserică, să participe la Sfânta Liturghie şi, apoi, la Taina Sfântului Maslu şi, după-masă, să se reunească într-o agapă frăţească a bunei convieţuiri. Preotul paroh Dan Bota, un bun chivernisitor al bunurilor credincioşilor, a avut grijă ca şi în acest an să fie la înălţime. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi din parohiile: Chiraleş, Arcalia, Lechinţa, Matei, Şirioara, Piatra, Dipşa şi Vermeş. A urmat, apoi, săvârşirea Tainei Sfântului Maslu întru sănătatea trupească şi sufletească a enoriaşilor de aici, dar şi din satele învecinate care au ţinut să se roage împreună.

         Biserica din Sângeorzu Nou are ca dată de referinţă anul 1537. Turnul acesteia a fost refăcut între anii 1740-1750, în vecinătate se află casa parohială, construită după mijlocul secolului al XVII-lea şi renovată în 1866. Tot aici se află şi şcoala ridicată la începutul secolului trecut. În anul 1977, biserica, construită de saşi, a fost cumpărată de ortodocşi de la această comunitate şi, ulterior, supusă unui amplu proces de restaurare şi consolidare. Proiectul, întocmit de arhitectul Şerban Niţoiu, finalizat, va face ca la Sângeorzu Nou să existe un adevărat complex muzeistic-istoric, cu piese de mare valoare. Proiectul de restaurare a fost finanţat din bugetul local al comunei Lechinţa, cu implicarea nemijlocită a primarului Romeo Florian. De fapt, primarul are aceeaşi preocupare pentru toate lăcaşurile de cult din comună. Spre exemplu, are în centrul atenţiei şi alte două biserici, şi anume, Biserica Evanghelică din Lechinţa, care are nevoie de reparaţii capitale spre a fi salvată şi cea din Chiraleş. Demersurile sunt în continuare o prioritate pentru primarul Romeo Florian, care speră că se vor găsi soluţiile şi resursele financiare pentru ca şi cele două lăcaşuri să mai rămână în picioare încă câteva secole. Şi, tot la acest capitol, este de menţionat faptul că, în toamna anului trecut, a fost recepţionat, în prezenţa mitropolitului Andrei al Clujului, un alt monument istoric şi de cult, respectiv, Biserica Ortodoxă din Ţigău, construcţie din lemn, ridicată în jurul anului 1700. Şi pentru acest proiect finanţarea a venit de la primăria locală.

 

Sfintele Paşti - în Lechinţa

   În fiecare an, lechinţenii, plecaţi în ţară şi în străinătate, revin acasă să petreacă sărbătorile pascale cu familia, împreună cu cei dragi şi apropiaţi. În noaptea de Înviere, Lechina a fost luminată de prezenţa, la biserică, a sute de credincioşi care au venit să ia Lumina Sfântă, să se roage şi să ducă acasă pasca dătătoare de sănătate şi viaţă lungă. Centrul Lechinţei a fost inundat de lume. Preotul paroh, vrednicul Ioan Irimieş, a săvârşit Slujba de Înviere, după care, fiecare în parte, a primit paharul cu pasca sfinţită. Au fost pregătite 1350 pahare cu pască, oferită prin jertfelnicia bunilor credincioşi: Vasile Petrican, Adrian Botiş, Alexandru Chertes şi Alexandru Boariu. Aceştia au donat fiecare bisericii şi câte 1000 lei, la care s-au adăugat şi celelalte „jertfe” făcute cu prilejul acestei înălţătoare sărbători. La Sângeorzu Nou pasca a fost oferită de Constantin Zăgreanu, iar la Chiraleş de către familia domnului Eugen Mărcan. Toate lăcaşurile de rugăciune au fost împodobite, au fost înfrumuseţate, ele devenind locul de rugăciune pentru miile de credincioşi prezenţi în noaptea de Înviere şi în zilele de sărbătoare care au urmat.

 

Canalizarea – finalizată. Urmează racordarea

 O lucrare de investiţii, valorând câteva miliarde lei a fost finalizată în urmă cu câteva săptămâni. S-a făcut şi recepţia finală, iar obiectivul predat către firma Aquabis. Astfel că, Lechinţa va fi scutită, cel puţin din acest punct de vedere, de poluare. Urmează ca de la recepţionarea obiectivului doritorii să se racordeze la sistemul de canalizare. Acest lucru este obligatoriu pentru ca fiecare gospodărie să deverseze apa uzată în canalul colector. Cetăţenii şi, deopotrivă oficialităţile, cred că Valea Lechinţei, care traversează localitatea de centru, va fi în tot timpul anului curată, iar peştii vor putea fi văzuţi de pe punţile care traversează pârâul. Apă curată îşi doresc lechinţenii şi tot ei sunt cei care pot păstra puritatea acesteia.

 

Eleva Tok Maria Veronica – locul I la Concursul naţional de Creaţie Literară

 Eleva Tok Maria Veronica, clasa a VIII-a, de la Liceul Tehnologic Lechinţa, prof. coordonator Adrian Iliuţă, a ocupat locul I la Concursul Naţional de Creaţie „Ion Creangă” desfăşurat la Brăila, concurs aflat la cea de-a IX-a ediţie. La secţiunea pentru care eleva a fost laureată au participat 177 concurenţi. Felicitări atât elevei premiate, cât şi profesorului coordonator.

Comentarii

28/04/14 17:39
Votantul

Oda ,celor care azi ne conduc cu multa mandrie !!De roman !!!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5