Jurnalul activităților extrașcolare la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița în anul școlar 2023-2024
Într-o călătorie educațională, Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița a fost epicentrul unei serii de evenimente și realizări semnificative în perioada septembrie 2023- martie 2024, reflectând creativitatea, pasiunea, talentul și dedicarea arătată de elevi și profesorii lor în activitățile extrașcolare.
Așa cum e de așteptat, la Liceul de Muzică implicarea elevilor în activitățile extrașcolare are, de cele mai multe ori, o latură muzical-artistică. Fie că e vorba de cele două concerte care l-au comemorat pe Tudor Jarda, patronul spiritual al liceului, unul al elevilor olimpici, altul al profesorilor de muzică, fie că menționăm cele două concerte „Povestea Crăciunului în bordeiul românului” sau deja faimosul Concert de Crăciun - ambele desfășurate la Palatul Culturii Bistrița sau nenumăratele mini-concerte de colinde la diferite instituții din oraș, elevii sunt mereu dornici să iasă pe scenă. Dar, cum un act artistic de succes nu poate veni decât în urma unor nenumărate repetiții și timp dedicat studiului și performanței, Liceul de Muzică a organizat, pentru elevii săi, un curs de măiestrie în canto și un masterclass de pian cu profesori universitari din țară. Astfel, elevii liceului au avut oportunitatea de a-și îmbunătăți tehnica și interpretarea sub îndrumarea experților din domeniu, momentele lor muzicale viitoare câștigând în prestanță.
O altă activitate relevantă ce trebuie menționată a fost concertul live, online, sincron, alături de studenți și masteranzi ai Universității de Arte „George Enescu” Iași, un proiect unic la nivel național.
Elevii de la LMTJ și profesorii lor au fost prezenți și în mijlocul comunității, fie prin activități muzicale, în cadrul Festivalului de Arte Vechi din septembrie 2023, festivalul Legendele Cetății, momentul artistic al orchestrei de chitare în cadrul Galei Comunitarium, dar și prin activități de voluntariat desfășurate în martie 2024, cu ocazia Mărțișorului, la Centrul de resurse și referință în autism „Micul Prinț” sau Centrul de zi pentru persoane vârstnice Bistrița, aducând bucurie și alinare celor prezenți. Cunoaștem cu toții importanța meloterapiei în diferite afecțiuni și rolul muzicii în starea de bine, iar activitățile de acest gen sunt un mod de a mulțumi comunității, în felul nostru propriu, pentru susținerea în demersul nostru școlar și extrașcolar.
Am cântat și am demonstrat implicare și talent în activitățile cu ocazia Zilei Unirii, a Zilei Naționale a României, a Zilei Culturii Naționale, acestea avand loc în cadrul școlii, dar și în locații-cheie pentru aceste evenimente. Iar atunci când nu am cântat, am citit la cluburile de lectură “Read with Me” și “Read with Me Junior”, nu doar în cadrul activității „Februarie cu Cărți la Muzică” ci și în cadrul proiectelor transdisciplinare. Pe lângă focusul pe excelență în muzică, Liceul „Tudor Jarda” a promovat și colaborările interdisciplinare, încurajând interacțiunea și schimbul de idei între elevi și cadrele didactice din diferite domenii artistice. Astfel, proiectele care combină muzica cu teatrul și literatura au îmbogățit experiența educațională a elevilor, oferindu-le perspective noi și provocatoare asupra artei, istoriei și culturii universale. Un astfel de proiect, început în octombrie 2023 și având ca termen de finalizare iunie 2024 este proiectul “Never Again!” ce îmbină istoria, arta, literatura, muzica și teatrul pentru a ne învăța lecțiile trecutului.
Iar atunci când nu am cântat sau nu am citit, am colaborat în cadrul activităților desfășurate în parteneriat cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 2, am vizionat filme educative în cadrul Clubului de Film “F-Sides” alături de elevi de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, am făcut voluntariat la Școala Primară „Sfântul Stelian” și donații către Filantropia Ortodoxă.
Aceste exemple concrete ilustrează diversitatea activităților desfășurate de către Liceul de Muzică Bistrița și angajamentul de a contribui la formarea unei generații de muzicieni talentați și sensibili nu doar la frumusețea artei muzicale ci și la tot ce înseamnă cultură, comunitate, dezvoltare personală.
Responsabil proiecte și programe școlare și extrașcolare, prof. Alina Tomi-Satmar
Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița
Citiţi şi:
- Bistriţa, gazda Olimpiadei Naţionale de Muzică
- CONCERT VOCAL SIMFONIC DE MUZICĂ FRANCEZĂ
- Elevii de la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița și de la Liceul de Muzică "Tudor Jarda", în școală nouă! Speranțe și la Gimnazială nr. 1
- Dăm startul evenimentelor muzicale la muzeu! Lunar, elevii de la "Tudor Jarda" vor susţine recitaluri
- La BisFest 2014 – Missa Încoronării şi Simfonia I
Adaugă comentariu nou