Kelemen Hunor: UDMR trebuie să aibă o preocupare mai accentuată faţă de problemele economice, deoarece nu putem avea o autonomie
-
View the full image
Kelemen Hunor
UDMR trebuie să aibă o preocupare mai accentuată faţă de problemele economice, deoarece nu putem avea o autonomie teritorială fără o dezvoltare economică. Avem nevoie de o Uniune deschisă, o Uniune mai apropiată de oameni, o Uniune care 21 de ani a rezistat în politica românească, deoarece a fost susţinută de comunitatea maghiară, şi acest lucru trebuie păstrat în continuare, a declarat la Bistriţa, Kelemen Hunor.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi unul dintre cei trei candidaţi la preşedinţia UDMR, a declarat sâmbătă, la Bistriţa, în cadrul unei conferinţe de presă, că este pregătit să preia frâiele Uniunii condusă timp de 18 ani de ,,mentorul” său politic, Marko Bela, deoarece consideră că a dobândit o experienţă politică consistentă, dar şi o experienţă a cunoaşterii, dar şi pe cea a devenirii, a transformărilor care au avut loc în ultimii 21 de ani. Consideră că le poate oferi maghiarilor echilibru, determinare, energie şi o Uniune puternică, credibilă şi consecventă.
,,Am intrat în politică la începutul anului 1997, până atunci am lucrat în presă, am o experienţă de 14-15 ani în UDMR, şi consider că am dobândit o experienţă politică consistentă, care poate fi valorificată în continuare, dacă la Congresul din 26-27 februarie, delegaţii mă vor vota pe mine. (...) Eu consider că e nevoie de o schimbare sustanţială, de o schimbare fundamentală, de o schimbare de generaţii. Pentru a opera aceste schimbări, ca să nu rămânem la stadiul de vorbe goale, am pus pe hârtie ceea am propus eu şi am discutat acest lucru cu organizaţiile teritoriale, cu organizaţiile judeţene”, a declarat Kelemen Hunor.
El susţine că mecanismul decizional al UDMR trebuie schimbat, trebuie lărgit, astfel încât nicio comunitate maghiară nu trebuie să rămână în afara cadrului decizional.
,,Acest lucru trebuie instituţionalizat, astfel încât cele trei principii să fie puse în practică: vorbesc de proporţionalitate, vorbesc de echilibru şi vorbesc de solidaritate. Fiecare organizaţie, în funcţie de comunitatea pe care o reprezintă trebuie să fie prezentă în mecanismul, în cadrul decizional.
Am propus două trepte, un for mai restâns din 17 persoane, care este mult mai numeros decât actualul Consiliu Permanent, şi un Consiliu Permanent lărgit cu 27 de persoane, în care se regăsesc atât organizaţiile mari, cât şi organizaţiile mici, fiindcă trebuie să fim solidari, atât în cadrul Uniunii, cât şi în cadrul comunităţii.
Am propus ca organizaţiile mici să fie prezente în forul decizional, atât în foruri mai restânse, cât şi în Consiliul Permanent, fiindcă altfel voinţa acestor organizaţii nu are cum să fie prezentă în UDMR”, a precizat Kelemen Hunor.
Ministrul Culturii a subliniat faptul, că UDMR nu este un partid politic în sensul obişnuit al cuvântului, deoarece în Uniune se regăsesc toate curentele din comunitatea maghiară şi fiecare platformă politică are o autonomie accentuată. Nu crede că o concentrare a puterii la vârf şi o centralizare excesivă ar fi benefice pentru UDMR.
,,Platformele politice care se organizează în UDMR pe bază doctrinară, la fel trebuie să fie prezente în forurile decizionale.
Am propus reorganizarea preşedinţiei executive şi înfiinţarea unei funcţii de vicepreşedinte politic. Noi, în 21 de ani de la revoluţie încoace, am avut un atu foarte important privind activitatea noastră civică, acest lucru trebuie întărit în continuare, de aceea am propus separarea funcţiilor politice de cele civice care din punctul nostru de vedere sunt extrem de importante.
Preşedinţia executivă se va ocupa de organizaţiile teritoriale, de organizaţiile judeţene, de problemele administrativ-financiare ale UDMR şi nu va avea rol politic preponderent”, a menţionat Kelemen Hunor.
În opinia acestuia, este nevoie de o schimbare de generaţii în UDMR, este nevoie de dinamismul tinerilor, dar şi de experienţa colegilor mai în vârstă, pentru că în politică nu există ,,om bătrân”, a spus Kelemen Hunor.
,,Tineretul trebuie să fie prezent în aceste instituţii interne, şi dacă vorbesc de o schimbare de generaţii mă refer şi la cooptarea tinerilor în forurile de conducere, de aceea eu am spus şi foarte răspicat că avem nevoie de echilibru, avem nevoie de experienţa colegilor mai în vârstă, nu spun bătrân, fiindcă în politică nu există om bătrân, există oameni cu experienţă mai multă, dar avem nevoie de dinamismul tinerilor, şi de aceea eu consider că trebuie să construim o echipă foarte, foarte echilibrată.
Trebuie să deschidem porţile, uşile UDMR pentru cei care au plecat, pentru cei care s-au retras din varii motive, astfel încât să se reîntoarcă în Uniune şi să fie prezenţi în viaţa internă.
Avem nevoie de fiecare om, avem nevoie de fiecare voinţă, de fiecare om politic care doreşte să se implice în viaţa noastră internă”, a afirmat ministrul Culturii.
Kelemen Hunor a vorbit la Bistriţa şi despre înfiinţarea unui Consiliu Economic în cadrul UDMR, un for consultativ cu rolul de a elora strategii economice pe termen scurt şi lung. El s-a arătat optimist şi în ceea ce priveşte obţinerea autonmiei teritoriale, dar a precizat că UDMR nu poate avea autonomie teritorială, fără dezvoltare economică.
,,Eu am mai propus şi înfiinţarea unui Consiliu Economic, un for consultativ, care va avea rolul de a construi o strategie economică pe termen scurt, o strategie care poate fi fructificată în actul de guvernare, şi o strategie pe termen mediu, pe termen lung, care în funcţia de poziţia noastră viitoare după 2012 va fi inclusă în programele, în proiectele noastre politice”, a concluzionat Kelemen Hunor.
Citiţi şi:
- Kelemen Hunor: Sunt convins că şi în 2012, dacă va fi cazul, vom ajunge la o înţelegere, fiind scopul nostru este de a intra în
- Kelemen Hunor: Referendumul propus de Traian Băsescu, o mişcare politică genială, dar UDMR nu susţine acest referendum
- Kelemen întrebat dacă exclude intrarea la guvernare alături de USL: Nu exclud nimic sau aproape nimic
- A crescut numărul membrilor UDMR B-N
- UDMR Bistriţa-Năsăud susţine candidatura lui Kelemen Hunor
Adaugă comentariu nou