La Budacu de Jos, copiii vor intra, la toamnă, în două grădiniţe noi! Dispensarul medical va fi finalizat în luna octombrie

         Preocuparea autorităţilor locale pentru educaţia copiilor rămâne o prioritate la nivelul comunei Budacu de Jos. Dacă lucrurile vor decurge normal, într-o lume care nu mai poate fi predictibilă, preşcolarii vor fi primiţi în două grădiniţe noi, la Budacu de Jos şi Jelna.

Prima grădiniţă a fost construită de autorităţile locale cu fonduri guvernamentale în cadrul etapei a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală, derulat de Ministerul Dezvoltării. Potrivit primarului Florin Sandu Simionca, valoarea totală a investiției este de 1,148,243.20 lei (cu TVA), din care Construcţii +Montaj reprezintă 942,483 lei (cu TVA), la care se adaugă şi dotări specifice de 66,840.00 lei (cu TVA).

Grădinița cu program normal din localitatea Jelna se realizează în parteneriat cu  Ministerul Educaţiei Naţionale- Unitatea de Management a proiectelor pentru modernizarea reţelei şcolare şi universitare -  și este cuprinsă în cadrul proiectului ”Construcţii grădiniţe Regiunea Nord-Vest”, proiect depus în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritate de investiții 10.1 Investițiile în educație, și  formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectiv Specific 10.1 Creșterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.

Valoarea totală a investiţiei, conform Devizului general, este de 1.539.130,23 lei (TVA inclus) , din care Construcţii plus Montaj reprezintă 1.189.712,20 lei (TVA inclus). Contribuția comunei Budacu de Jos la totalul cheltuielilor eligibile este de 280.621,34 lei(TVA inclus), pentru amenajarea terenului, asigurarea utilităților necesare obiectivului (rețele exterioare, acces auto, alei, platforme pietonale, branşamente,  instalaţii electrice), dotări ce includ echipamente tehnologice și funcționale cu și fără montaj, ne-a explicat primarul comunei.

„Dacă totul va decurge normal, copiii din comuna noastră vor fi primiţi în două grădiniţe noi, clăduri foarte frumoase, cu dotările necesare”, ne-a declarat primarul Simionca.

De altfel, şi grădiniţele din Buduş, Monariu şi cea din Budacu de Jos  - în care copiii au învăţat până în martie - au beneficiat anii trecuţi de lucrări de renovare, în cadrul primei etape a PNDL, astfel că au primit aviz sanitar de funcţionare, având grupuri sanitare cu apă curentă, încălzire centrală şi instalaţii electrice noi. Aproape un milion de lei au fost investite în cele trei localuri de grădiniţă, pentru a crea condiţii optime de educaţie pentru cei mai mici locuitori ai comunei.

Lucrările de canalizare continuă la Buduş şi Budacu de Jos

Un alt proiect important care este în execuţie, dar care a avut de aşteptat, din cauza procedurilor de licitaţie, este cel care vizează “Construire reţea canalizare, staţie de epurare şi extinderea reţea de apă în comuna Budacu de Jos”, cu o valoare estimată de 11.270.122 lei (fără TVA), finanţat în cadrul etapei a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală.

Prin acest proiect, şi locuitorii din Budacu de Jos, Buduş, Simioneşti şi Monariu ar urma să beneficieze de servicii de utilităţi la standarde europene. În prezent, potrivit edilului comunei, se lucrează la Buduş şi Budacu de Jos.

În cifre, proiectul însumează 22,8 km de conductă pentru canalizare, 8 km de conductă de refulare, edificarea unei staţii de epurare, 7,7 km de reţea de distribuţie apă potabilă. În plus, sunt incluse 16 staţii de pompare, 71 cămine de vizitare, 33 cămine de vane şi 47 hidranţi supraterani.

 

         Noile cabinete medicale vor fi finalizate în această toamnă

Construcţia dispensarului medical avansează foarte bine, deja lucrându-se la izolaţiile exterioare. Foarte probabil, după cum remarca primarul Simionca, aceste cabinete medicale ar putea fi date în funcţiune în luna octombrie. Valoarea totală a investiţiei este de 1,343 milioane lei, din care finanţarea prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală reprezintă 1,153 milioane lei.   Clădirea va avea un regim de înălţime P + M parţial, cu o suprafaţă construită de 218 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 353 mp.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5