La Liceul Teoretic ”Constantin Romanu Vivu” din Teaca, experiența Erasmus + continuă

Prof. Gligan Corina-Adina

Proiectul Erasmus+, intitulat Maths in Daily Life, a debutat în anul 2019, sub îndrumarea doamnei profesoare de limba engleză, Georgeta Balint. Este un proiect de tipul KA229, coordonat de Liceul Teoretic ”Constantin Romanu-Vivu”, din Teaca, și implementat în parteneriat cu școli din Italia, Portugalia, Macedonia de Nord și Turcia. Principalele obiective ale proiectului sunt: dezvoltarea competențelor științifice, lingvistice și culturale ale elevilor, prin organizarea unor mobilități, în școlile partenere. Două asemenea activitați au fost organizate cu succes, în noiembrie 2019, în România, și, în februarie 2020, în Italia, Roma, la Istituto Comprensivo Parco della Vittoria. Chiar dacă, situația pandemică a determinat sistarea mobilităților anul trecut, în prezent, acestea au fost reluate.

 O echipă formată din domnii profesori Lolici Leon (specializare limba germană-geografie) și Șoimușan Mihai (specializare științe economice) și 5 elevi din clasele a X-a (Cătinean Patrisia, Someșan Paula) și a XI-a (Moldovan Petrică, Sabău Daniel, Pastor Florin), a petrecut o săptămână în Sao Joao da Madeira, Portugalia. Instituția gazdă, Agrupamento de Escolas Joao da Silva Correia, deține o vastă experiență în implementarea proiectelor europene Comenius, eTwinning sau Erasmus și un extraordinar potențial de formare. Școala are de asemenea experiență în intergrarea elevilor cu cerințe educative speciale. Un număr de 2200 de copii, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, beneficiază de cursuri de științe, literatură, economie, turism, sănătate și mecatronică, în cadrul acestei instituții, care dispune de dotări moderne, de laboratoare cu aparatură hitech și de serviciile unui colectiv didactic, construit pe profesionalism, colegialitate, încredere și stare de bine.

Așadar, colegii și elevii noștri s-au bucurat de experiențe de învățare deosebite. Au participat la cursuri de matematică, de robotică, de programare, de fizică sau de geografie, corelate cu activități practice despre simetrie și reflexie, despre electricitate, optică sau despre utilizarea unor aplicații în stabilirea unor trasee turistice.

S-au organizat și vizite de documentare și o excursie Eco. Călătoria la Porto le-a oferit participanților prilejul de a descoperi frumusețea arhitecturii baroce, în La Torre dos Clerigos și de a arbora tricolorul pe țărmul Oceanului Atlantic, în ajunul Zilei Naționale. La Muzeul de Științe din Aveiro sau la Fabrica de creioane Viarco, au descoperit implicațiile matematicii în diverse domenii, precum cel industrial, iar la atelierul de Ovos Moles, elevii s-au bucurat să guste deliciosul desert tradițional.

Echipa României a primit aprecierea colegilor din țările partenere și urmează să desfășoare o activitate de diseminare, în cadrul liceului nostru. Suntem mândri de reușita lor și recunoscători pentru experiența Erasmus.                                                  

La mulți ani, România! de pe țărmul Oceanului Atlantic

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5