La mulți ani! CORNELIA ARDELEAN ARCHIUDEAN, apreciată şi iubită interpretă de muzică populară, la ceas aniversar!

Astăzi, apreciata şi iubita interpretă de muzică populară CORNELIA ARDELEAN ARCHIUDEAN își aniversează ziua de naștere. Ne alăturăm celor care îi urează multă sănătate, bucurii şi împliniri!
Să rămâneți un exemplu pentru generațiile de artiști în formare, viaţă lungă în marea familie a cântecului românesc!
La mulţi ani!

Redacţia „Răsunetul”
***
Pe 20 martie, este vorba despre doamna Cornelia Ardelean Archiudean. Pe o geană de lume, întru nemurire stă Câmpia Transilvană. Cu sate mândre, aşezate precum florile în grădiniţa Raiului, cu oameni desprinşi din lutul Creaţiei, cu busuioc prins la oglinda veşniciei. Pământ românesc care musteşte sub aripa credinţei şi a tradiţiilor. Aici s-au scăldat în apa vie a dorului şi a dragului strămoşii noştri. Aici lumea e lume, iar omul e om.

Acolo unde soarele îşi adapă razele în apa dragostei este tărâmul Ocniţei. Satul satelor, acolo unde doina şi-a făcut sălaş în sufletul oamenilor. Aici, în dulcea vatră, păsările cerului, dimpreună cu codrul şi izvoarele îngână pe acorduri de vânt cântec dulce.

Aici este leagănul emblemei folclorului din zona de Câmpie, Cornelia Ardelean Archiudean, iubită de o ţară întreagă. Născută din dragoste pentru cântec, într-o zi de primăvară, în satul doinit cu sensibilitatea fiului ce nu-şi uită niciodată pământul sfânt, şi mama, cea care i-a dat viaţă şi dreptul la cântec.

M-o făcut mama jucând

În poaiană strângând fân

Strângând fânu căpicioară

Doru badi mă omoară

M-o scăldat măicuţa-n zori

În grădinuţa cu flori

Lâng-un strat cu scânteiuţă

La badea să-i fiu draguţă

Măicuţă când m-ai făcut

Doamne bine ţ-o părut

Maică de părere bună

Mi-ai făcut ţole de lână

Şî perină de mătasă

La badea să-i fiu mireasă

Cornelia a dus cu cinste folclorul românesc pe cele mai înalte trepte ale spiritualităţii. Cine o cunoaşte pe Cornelia Ardelean Archiudean ştie că dincolo de vocea de cristal a Câmpiei Transilvaniei se ascunde şi un suflet de aur. Arareori se întâlnesc aceste două calităţi la marii oameni. De obicei, strălucirea scenei ştirbeşte din suflet. Nu aceleşi lucru putem spune în cazul de faţă, unde vocea completează sufletul nobil din Ocniţa. Poate de aceea uneori Cornelia a preferat să nu dea din coate, să-i lase pe cei mai tupeişti să apară excesiv în faţa publicului şi pe micul ecran.

Şi-a început cariera de profesionist la Bucureşti, la Casa de Cultură a Sectorului 5, unde a şi studiat la Şcoala Populară de Artă cu profesoara Angela Moldovan. În 1975, a venit la Orchestra profesionistă “Bistriţa”, unde a fost curtată, după ce au văzut-o la emisiunea “Floarea din grădină”. Prima emisiune la care a participat a fost în primăvara lui 70 şi era la vechiul studio al TVR-ului, în direct, redactor Teodora Popescu. Când au auzit că tânăra artistă e la televizor s-au adunat toţi sătenii în curtea căminului şi au scos singurul televizor din sat afară. Sigur că au fost foarte mândri. La “Floarea din grădină” a primit din partea sătenilor o telegramă citită în direct, semnată de preotul Pop Augustin. Din preaplinul dragostei ei pentru folclor, Cornelia Ardelean a dăruit copiilor care vin la Ansamblul Doiniţa de la Cercul Militar, iar mai apoi la Grupul „Cununa Grâului din Ocniţa”. În ultimul timp încercările s-au abătut peste sufletul preaplin de iubire. Au fost clipe grele, în care sănătatea s-a aflat pe muchie de cuţit, însă Dumnezeu ajută oamenii buni.
Astăzi, în ceas aniversar, îi urăm distinsei doamne sănătate, fericire, putere multă şi îi oferim un mărţişor simbolic împletit în fire de suflet cu tradiţionalul La mulţi ani, nobilă doamnă!

Comentarii

20/03/24 11:58
Filos Mitica

In scoala militara am urmărit emisiunea ,, Floarea din gradina"toti colegii de clasa un Dinu.
La multi ani Cornelia!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5