La sfinţirea Iconostasului bisericii din Cheţiu, Mitropolitul Andrei i-a acordat "Crucea Arhiepiscopală" părintelui Iov Istrate

Grigore Sâmboan
 
În Biserica Ortodoxă a fost astăzi, 11 august 2013, Duminica a VII-a după Rusalii. Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, IPS Andrei  a oficiat în această zi Sfânta Liturghie în parohia Chețiu din Protopopiatul Beclean. Slujba a început la ora 10, în biserica ce poartă hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și alături de Mitropolitul Clujului au slujit un sobor de 12 preoți și diaconi. Din sobor a făcut parte consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov, părintele protopop de Beclean, Doru Zinveliu și alți preoți din parohiile învecinate. Sfânta Liturghie Arhierească a fost precedată de binecuvântarea lucrărilor realizate la biserica parohiei din Chețiu. Cu acest prilej ÎPS Părinte Andrei a sfințit iconostasul locașului de cult, reabilitat în ultimii ani. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți teologi de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca. Au luat parte la slujbă mulțime de credincioși din parohie dar și din localitățile învecinate, oficialități județene și locale, amintind aici pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, parlamentarii Daniel Suciu şi Ioan Deneş.
 
 
 
”Să nu uităm să ne începem ziua cu  rugăciune”
 
În cadrul cuvântului de învățătură ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a vorbit, pornind de la pericopa evanghelică de astăzi, despre vindecarea celor doi orbi şi a unui mut din Capernaum, arătînd că  Iisus Hristos este  Doctorul Doctorilor și vindecătorul trupului și al sufletului. Părintele Mitropolit a dat totodată câteva îndemnuri duhovnicești credincioșilor prezenți la slujbă, printre care să se roage, să meargă la biserică, să postească, să citească Sfânta Scriptură și să facă fapte bune: ”Toți trebuie să ne rugăm! Să nu uităm să ne începem ziua cu o mică rugăciune, să nu ne încheiem ziua de muncă fără o mică rugăciune! Apoi, absolut toți creștinii trebuie să participe duminica la Sfânta Liturghie. O săptămână de muncă să se încheie cu participarea noastră aici, la ospățul credinței, unde Domnul Hristos așteaptă să ne învețe, să ne hrănească, să ne binecuvinteze. Totodată ar trebui să ne spovedim mai des pentru că prin Taina Sfintei Spovedanii ne ușurăm sufletul. Sigur că trăim într-o lume în care este multă iubire de plăcere dar oricât de multă ar fi, Posturile rânduite de Biserică aduc un echilibru în viața noastră,” a precizat Mitropolitul Clujului.
 
 
 
"Crucea Arhiepiscopală" pentru  părintele  Iov Istrate
 
La finalul Sfintei Liturghii ÎPS Părinte Andrei a acordat distincția "Crucea Arhiepiscopală" preotului paroh Iov Istrate, pentru misiunea pastorală pe care o desfășoară  în parohia Chețiu. De asemenea au fost acordate diplome de aleasă cinstire tuturor celor care s-au implicat în lucrările de renovare ale bisericii. Mitropolitul Clujului a săvârșit la final și o slujbă de sfeștanie la casă parohială, reabilitată în ultimii ani.
Biserica parohiei ortodoxe din Chețiu, ce poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” a fost construită în anul 1925. În ultimii 10 ani s-au realizat lucrări de consolidare a bisericii, s-au făcut reparații interioare și exterioare și s-a dotat locașul de cult cu obiecte liturgice. Totodată s-au realizat reparații la casa parohială, care a fost într-o stare avansată de degradare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5