LĂSAȚI CENTENARUL SĂ VINĂ LA BISERICĂ

În duminica a treia după Rusalii, cea a ”grijilor”, grija părintelui profesor Tudor Mudure, de la Parohia Ortodoxă ”Sfânta Treime”, str. Tudor Vladimirescu, nr. 27, din Bistrița, a fost să organizeze, sub genericul ”România 100, 1918 – 2018, Sărbătorim împreună”, un eveniment care s-a potrivit foarte bine cu mesajul zilei, acela de a crede într-un tată/ domn care ne conduce, cu predica rostită, îndemnând la eliminarea stresului care îmbolnăvește, cu ideea că nu putem sluji la doi stăpâni. Este nevoie de unitate, de înțelegere, de opțiune exprimată și crez comun.
Modelul acestor idealuri rămâne trecutul. Trecutul care ne leagă. Cunoașterea lui, în coordonate corecte și actuale, reprezintă o datorie, conferă siguranță de sine și realizează, în timp, conștiința națională.
După Paraclisul Maicii Domnului, seara a continuat la Biserica amintită cu un program, în două părți, susținut de către profesoara de istorie Florina Codorean și elevii ei de la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din Bistrița. Prima parte a fost o prezentare ”power point”, cu momente importante din istorie, de la fenomenul etnogenezei până la 1 Decembrie 1918, cu accent deosebit pe participarea și rolul bistrițenilor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. În cea de-a doua parte, elevii au ”pus în scenă” un mic teatru, în care rolurile principale au fost Provinciile românești, Moldova, Transilvania, Țara Românească.
Cu acest prilej, Centenarul a fost primit în Biserică, așteptat, înțeles, răsplătit. Credincioșii, în număr însemnat, au trăit cu emoție și bucurie momentul artistic la care au luat parte. S-a dovedit, încă o dată, faptul că nu doar biserica e prezentă în școală, prin preoții profesori, ci și școala poate intra în biserică, prin profesori, elevi, având menirea de-a stabili dialoguri ( de poveste! ) între aceste două vase comunicante. Omul de legătură între cele două instituții istorice, de cultură și de educație, dintotdeauna, a fost, de data aceasta, părintele profesor Tudor Mudure. Așa cum a mărturisit, astfel de evenimente vor mai avea loc în Biserica ”Sfânta Treime”, până în pragul zilei de 1 Decembrie. Astfel, vom adăuga câte o învățătură istorică la cele evanghelice. Dacă Centenarul acesta ar fi existat cu mii de ani în urmă, cu siguranță că Iisus ar fi rostit ”Lăsați Centenarul să vină la mine!”, împreună cu ”Lăsați copiii să vină la mine!”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5