Leo Butnaru și „Scrisorile de mai” bistrițene

 

 

Un proiect de cursă lungă

 

Sub directa coordonare a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, prin amabilitatea doamnei Irina Petraș, președintele Uniunii, Palatul Copiilor Bistrița (director, prof. dr. Diana Cristina Morar) și Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Bistrița-Năsăud (manager, Ioan Pintea), alături de alte foruri școlare și culturale, derulează de ani buni Concursul Național literar și artistic „Scrisori de mai”, competiție destinată elevilor români de pretutindeni. Efortul de creație e încununat cu premii, cărți și întâlnirea  cu mari personalități ale culturii române.

La sfârșitul lunii mai, am avut bucuria și onoarea de a-i avea în mijlocul nostru în acest proiect pe scritorul român-basarabean Leo Butnaru și pe distinsa dânsului soție, Zinovia Butnaru, specialist în cinematografie.

Toate au decurs firesc, prin grija colaboratorilor noștri fideli, ce, an de an, susțin entuziasmul și talentul elevilor și dăruirea dascălilor: Fundația „Ana Blandiana-Romulus Rusan” (fondator, Ana Blandiana), Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud (inspector școlar pentru educație permanentă, prof. Violeta Rogozan), Liceul Teoretic „Gaudeamus”, Chișinău, Republica Moldova (director, prof. Zinaida Gangan), Revista „Mișcarea literară” (director, Olimpiu Nușfelean), Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”, Bistrița/ Editura Charmides (director, Gavril Țărmure), Editura Junimea (director, Simona Modreanu), Casa de Cultură a Sindicatelor, Bistrița (director, Alexandru Câțcăuan), „Răsunetul cultural” (redactor-șef, Menuț Maximinian);

 

„Călător în Țara piticilor”

Cei mici au scris și ilustrat  „Scrisori pentru pitici”, având ca punct de plecare poezia „Vă propun, iubiți amici, să le scriem la pitici”, din volumul Călător în Țara piticilor,  de Leo Butnaru, Editura Junimea, Iași, 2017.

Joi, 30 mai a.c., la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, în sala Gavril Scridon, neîncăpătoare, s-a lansat o carte  proaspăt ieșită de sub tiparul Editurii Junimea, „Ghicitori pentru cei mici”, de Leo Butnaru, în colecția „Ulița copilăriei”, carte  prezentată de scriitorul Olimpiu Nușfelean. Poetul Leo Butnaru a inițiat un dialog fermecător cu copiii. Ioana Bălan a spus câteva cuvinte și despre volumul „Arlechinul și delfinul”, apărut la Editura Prut Internațional în 2001, tot sub semnătura lui Leo Butnaru.

În Atelierul liric-jucăuș, și-a făcut apariția și trupa „Face oricine ce vrea” de la Palatul Copiilor Bistrița, dar și „îngerași” de la Școala Primară „Sfântul Stelian”, Bistrița (coordonați de profesoarele Raluca-Irina Botiș și Dora-Izabela Vălean), „șoricei de bibliotecă” de la Colegiul Național Andrei Mureșanu”, Bistrița (prof. Aurora Rad) și „ștrumfi” de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, Bistrița (prof. Simona Costaru), care i-au pregătit poetului invitat și „Cărticica piticilor bistrițeni”, conținând peste 100 de pitici, cu diverse preocupări, inspirați de volumul „Călător în Țara piticilor” și îndemnați de propria visare. Căldură mare sub toate aspectele, broboade de sudoare, dar și mare bucurie și amintiri care reverberează. Consider că experiența e un mare premiu, o întâlnire autentică, cu un Călător altruist și empatic cu micii săi  tovarăși de drum, copiii.

Și totuși, Marele Premiu, „Călător în Țara piticilor”, la ciclul primar, a fost obținut de echipa formată din Maria Jarda și Mireșan Izabela, de la Școala Gimnazială Nr. 4, Bistrița. Minunat! Premii I au obținut, pe secțiuni (clasele pregătitoare-a II-a, clasele III-IV, individual sau pe echipe): Murar Irina, clasa I, Școala Primară „Sfântul Stelian”, Bistrița; Ciui Maria și Ciui Sara, clasa pregătitoare/ grădiniță și Toros Hanna, clasa  a II-a, de la Palatul Copiilor Bistrița; Duma Lavinia, Magda Iris și Souca Andreea Paula, clasa a IV-a, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, Bistrița.

Inocența plutea în aer, Luca Vlașin de la Școala Primară „Sf. Stelian”, Bistrița întrebând serios: „Chiar a fost în Țara piticilor?” Evident. Violonista Iarina Vasile, de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, a oferit invitaților, pe lângă melodii și doi pitici simpatici confecționați de ea, pentru a călători la Chișinău. Colega ei, pianistă în devenire, Sofia Szasz,  a interpretat două piese dinamice la pian, iar mica noastră țărăncuță, Rafila Nuțiu, a creat suplimentar atmosferă de voie bună. Ștrumfii rebreniști au dezvăluit bilețele scrise în avans pentru poetul inviat... Maya Moldovan a creionat un reușit afiș, special pentru acest prilej.

 

Tineri scriitori în dialog cu poetul Leo Butnaru

 

Dacă e ultima joi din lună, e Cenaclul „George Coșbuc”. De obicei, se derulează ședințele de Cenaclu la Casa de Cultură a Sindicatelor Bistrița, dar excepțional, și în alte spații. De acestă dată, întâlnirea, moderată de președintele Cenaclului, Olimpiu Nușfelean, secondat de directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Bistrița, Alexandru Câțcăuan, s-a ținut  la Palatul Copiilor Bistrița, în mediu propice pentru mulți tineri care iubesc literele, care creează pe diverse paliere.  Aici, Leo Butnaru le-a dezvăluit tinerilor aspecte esențiale din culisele scrisului său, având ca motto versul din Nichita – „Eu nu sunt altceva decât o pată de sânge care vorbește”, a recitat și lecturat cu patos poezii proprii. Zinovia Butnaru le-a dezvăluit, cu dedicare, secrete din arta prelucrării imaginii, mai ales că la atelier au fost prezenți și adolescenți ce urmează la Palat cursurile de foto-cineclub, sub îndrumarea profesoarei Maria Moiș. Au citit din creațiile lor: Ioana Bălan, Ana Ciobanu, Incier Evelin, Magdalena Ivan, Amalia Levey, Maya Moldovan, Patricia Bozbici, Noemi Sabo, Cristiana Sigmirean, Daria-Maria Timiș-Varga și Robert Szasz,  tineri care au primit din partea invitaților un verdict încântător „jumătate din voi sunteți la pragul debutului editorial”. Seara literară s-a încheiat pe acordurile „Take this waltz”, de Leonard Cohen, în interpretarea Mayei Moldovan. Datele evenimentului au fost reținute pe un afiș expresiv realizat de Bianca Maria Ciobanu. O expererință întremătoare pentru tinerii care iubesc literele. Invitații noștri au primit un înger de drum din mâinile Dariei Timiș și însemne artistice din partea doamnei director al Palatului Copiilor Bistrița, prof. dr. Diana Morar.

 

Conferința Nichita, Mișcarea literară și Scrisori copilăriei

 

Vineri, 31 mai 2024, la Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița, a avut loc Premierea Concursului literar și artistic „Scrisori de mai” – secțiunile gimnaziu și liceu.

Toate datele întâlnirii au fost cuprinse într-un plastic afiș realizat de Cristiana Sigmirean.

Elevii din ciclul gimnazial au scris „Scrisori unei/ unor păsări/ gâze sau flori”, inspirați de orice creație a scriitoarei Ana Blandiana care aduce în prim plan lumea vegetală sau raportarea la zbor. Ca să celebrăm exuberața lunii mai, doamna Irina Petraș i-a îndemnat pe elevi „să scrie scrisori unei privighetori, unei flori de tei, unui covor de păpădii...” și elevii au fost ascultat-o, creând scrisori pline de prospețime și vrajă.

Locuri I, la secțiunea gimnaziu, au obținut, pe secțiuni (clasele V-VI/ VII-VIII-IX, individual/ pe echipe): Bogdan Lazăr, clasa a V-a, Clubul Copiilor Năsăud; Sas Ștefania și Ilieșiu Andra, clasa VI-a, Școala Gimnazială Nr. 1, Bistrița; Clapa Maria, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Nr. 4, Bistrița; Drăghici Dragoș, clasa a VIII-a, Centrul Județean de Excelență Sibiu/ Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Sibiu; Levey Amalia și Pavelea Paul, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Nr. 1, Bistrița și echipa formată din Androniceanu Timofei, Buga Evelina, Foltea Mihai-Gheorghe, Boboc Filip, clasa a VII-a, de la Liceul Teoretic „Petru Zadnipru”, Chișinău. Premiul „Ana Blandiana”, la ciclul gimanzial, a ajuns la Liceul Teoretic „Gaudeamus”, Chișinău, la eleva Duda Olga, clasa a IX-a. Flori peste Prut!

La ciclul liceal s-au scris  scrisori Copilăriei, pornind de la poezia „Din epoca vinilului” de Leo Butnaru, din volumul La lumina punților ce ard, Editura Charmides, Bistrița, 2023.

Liceenii laureați cu Premiul I au fost: Dohotari Alexia, clasa a XI-a, Palatul Copiilor Bistrița, secțiunea poezie ilustrată plastic – individual; Sfetcu Tania, clasa a IX-a, Centrul Județean de Excelență, Sibiu/ Colegiul Național „Octavian Goga”, Sibiu – secțiunea proză ilustrată plastic, individual; Sigmirean Cristiana și Dohotari Alexia, clasa a X-a, respectiv a XI-a, de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița/ Palatul Copiilor Bistrița – la secțiunea echipe. Premiul „Leo Butnaru” a ajuns la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, fiind obținut de elevele Patricia Berbecaru și Stupinean Damaris, clasa a XI-a. Felicitări! Premiile constau în diplome (concepție grafică a cercului de informatică de la Palatulul Copiilor Bistrița), cărți oferite cu amabilitate de Editura Charmides, achiziționate de Biblioteca Județeană BN special pentru eveniment, dar și aduse de la Chișinău, ca donație, de poetul Leo Butnaru. De asemenea, organizatorii militează pentru susținerea tinerilor talentați, prin publicarea lor în revistele partenere: „Mișcarea literară”, „Răsunetul cultural” etc.

Invitatul special, poetul Leo Butnaru, a susținut, cu mult aplomb și emoție, Conferința NICHITA STĂNESCU LA CHIȘINĂU, 1976/ PE URMELE BUNICILOR SĂI, LA VORONEJ, 2016. Secvențe memorabile din „pelerinajul” lui Nichita Stănescu prin Chișinău, legături speciale cu poetul Petru Zadnipru și alți confrați întru litere, poze inedite, toate au creionat o atmosferă vie.

S-a lansat și revista Mișcarea literară, nr. 1/ 2024, cu un dosar de autor Leo Butnaru. Olimpiu Nușfelean a prezentat numărul, amintind autorii care au semnat  articole despre Leo Butnaru, și anume: Viorel Chirilă, Liliana Orehovschi, Carmen Burje, Ioana Bălan, Menuț Maximinian, Victor Știr, cu un interviu luat de Olimpiu Nușfelean. Grupajul conține și poeme, referințe critice, album foto. Printre cei prezenți care au semnat în acest număr, s-au numărat și tinerii Daria-Maria Timiș-Varga, Amalia Levey. Numărul e ilustrat cu lucrări ale tinerei pictorițe bistrițene Ioana Moronka, despre care a scris o cronică plastică Diana Cristina Morar. Partenerii noștri de nădejde, Menuț Maximinian și Alexandru Câtcăuan, au intervenit în dialog, reliefând aspecte aparte ale proiectului și ale întâlnirii memorabile cu invitații speciali.

Momentul liric susținut de tinerele folkiste bistrițene Karina Muntean și Teodora Matean  a adus o vibrație lirică suplimentară. Participanții cei mai vașnici ar fi stat uitați la mansarda de la Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița, dar și-au mutat sesiunea de autografe la Scara Palatului Copiilor Bistrița.

Mulțumiri domnului informatician Camil Hosu, de la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, pentru sprijinul logistic necondiționat și cadrele fotografice de excepție.

 

 Mărturiile tinerilor

„Soții Butnaru au dat un exemplu de implicarea pentru tineri. Atât în cenaclu, cât și la premierea «Scrisorilor de mai», au fost deschiși față de mințile tinere și au gustat cu drag din arta noastră. Am prins curaj. Personal, îi mulțumesc domnului Leo Butnaru pentru Conferința despre Nichita Stănescu. A fost o prezentare unică și mă bucur că am luat parte la ea. Le mulțumim soților Butnaru și îi așteptăm cu brațele deschise, oricând, pe frații noștri de peste Prut!” – Amalia Levey

„Domnul Leo Butnaru impresionează prin simplitatea felului său de a fi, cât și prin naturalețea care permite caracterului poetic să iasă în evidență. Acest aspect aduce și tineretul mai aproape de poezia actuală, fiind un adevărat maestru al liricii post contemporane și al jocului poetic.” – Noemi Sabo

„Întâlnirea cu Leo Butnaru a fost o experiență asemănătoare unei poezii. Domnul Butnaru, alături de soția sa ne-au fermecat de la prima privire, de la primele cuvinte ce ni le-au adresat. Eu am rămas într-o transă de expresii și metafore până când s-a terminat întâlnirea. Încântarea și entuziasmul ce se citeau în ochii domnului Butnaru, când ne vorbea despre literatură, au rămas în sufletul meu ca niște amprente. Încă port în ființă întâlnirea cu poetul din Basarabia, de unde este și bunicul meu, ca pe o poezie preferată.” – Ana Ciobanu

„Nu aș putea să-l prezint mai mult pe domnul Butnaru decât ar putea el însuși – și desigur, el nu este omul care-și va etala laudele, așa că nu i-o voi face. Însă comasând la un loc atât faptele sale poetice pe care le-am citit, cât și – mai ales – vorbele pe care le-am auzit de la el însuși, nu pot decât să văd un om care, în sfârșit, îi poate zâmbi poeziei. Nu i-a atins culmea – nimeni nu poate decât în vis – dar a împăcat-o cu propria sa viață, și trăiește alături de ea cu același zâmbet încrezător cu care și-a petrecut ultimii 50 de ani lângă soția sa, Zinovia. Și, după părerea mea, zâmbetul acela este ținta fiecărui tânăr artist – care, de altfel, își naște creația doar din încruntare.” – Robert Szasz

„Întâlnirea cu domnul Leo Butnaru nu lasă loc de întrebări asupra unui fapt: drumul dificil al poetului, al celui care vorbește prin cuvinte. Auzindu-l pe poet cum povestește despre barierele din cariera sa, critici, delimitări impuse de regimuri politice, încercarea de a ieși din umbră într-un spațiu care se dorea a fi uitat, o luptă continuă din care e mai ușor să renunți decât să continui fără vreo speranță de schimbare, a conturat în culori vii precizarea doamnei Butnaru «cine este încăpățânat, acela are să rămână». Domnul Leo Butnaru este o dovadă în carne și oase că atâta timp cât în suflet este aprinsă pasiunea cuvintelor și avem curajul să le facilităm intrarea pe scenă, impedimentele sunt doar detalii, adevăratul lor curs e dictat de perseverență și pasiune, chiar și atunci când doare, căci așa cum a zis poetul, uneori «am făcut cel mai lung drum, de acasă până acasă»”. – Patricia Bozbici

„Întâlnirea cu Leo Butnaru a fost o ocazie deosebită de a explora gândurile și viziunea unui scriitor care a contribuit semnificativ la literatura română. A fost o sursă de inspirație și o oportunitate de a aprofunda înțelegerea literaturii și a artei contemporane.” – Cristiana Sigmirean

„La adresa domnului Leo Butnaru: O ființă vibrând de viață, ce ne-a dezvăluit tainele înmulțirii ideilor. Sunt profund recunoscătoare pentru prezența sa luminoasă și pentru cuvintele pline de inspirație pe care ni le-a oferit.” – Ioana Bălan

Coordonatorii proiectului „Scrisori de mai” – poeta și prozatoarea Hanna Bota – din partea Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, prof. Liliana Orehovschi – Liceul Teoretic „Gaudeamus”, Chișinău, Republica Moldova, prof. Ionela-Silvia Nușfelean (creație literară), prof. Iulia Istrate (informatică), prof. dr. Diana Morar (pictură) – de la Palatul Copiilor Bistrița mulțumesc tuturor celor implicați pentru sprijin și îi felicită pe toți participanții.

 

Ionela -Silvia Nușfelean și Iulia Istrate

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5