Premierul desemnat începe creionarea Guvernului

Lista lui Ungureanu de la PDL

Premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu a început marţi consultările cu partidele din coaliţie în vederea elaborării programului de guvernare şi pentru identificarea “formulei optime de Cabinet”. Aseară, candidatul de prim-ministru urma să anunţe lista miniştrilor cu care va lucra. Până la anunţul oficial, pe surse au apărut toate nominalizările făcute de Partidul Democrat Liberal. Toate numele vin din eşalonul doi şi trei al partidului, tinerei cu experienţă făcută pe la cabinetele foştilor demnitari.

Gabriel Berca (Ministerul Administraţiei şi Internelor) are 43 ani, fiind cunoscut ca fost prefect al judeţului Bacău, ulterior fiind şeful Secretariatului General al Guvernului, funcţie ocupată pe vremea lui Tăriceanu. Deputat a ieşit tot ca membru PNL, dar în 2010 a trecut la PDL.

Andreea Paul Vass (Ministerul Economiei) - are 33 ani, este doctor in economie, fost expert/consilier prezidenţial şi consilier personal şi pe probleme economice al premierului Emil Boc. Vass a intrat in politica prin funcţia de consilier al europarlamentarului Theodor Stolojan.

Cristian Petrescu (Dezvoltare Regională şi Turism), are 41 ani, este absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport (de la Universitatea Ecologică) şi prim-vicepreşedinte PDL Sector 3. Soţia sa are nişte contracte minunate cu Compania Naţională de Drumuri, iar ca preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Turism din România a mai prins trei contracte pe fonduri europene de la ministerul pe care îl va conduce.

Alexandru Nazare (Transporturi) are 32 ani, deţine funcţia de secretar de stat la ministerul Transporturilor, fiind un apropiat al doamnei Boagiu, pe care a consiliat-o în perioada 2005-2007. A mai fost secretar de stat şi la Ministerul Finanţelor Publice.

Stelian Fuia (Ministerul Agriculturii) are 44 ani, de loc din Călăraşi, fiind în prezent preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor. A urmat Liceul Agricol Fundulea după care, în 1993, a absolvit Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti. Are şi doctorat cu specializarea Management şi Marketing în Agricultură.

Cătălin Baba (Ministerul Educaţiei) are 44 ani, în prezent fiind secretar de stat. El este familiarizat cu problemele învăţământului încă din mandatul lui Andrei Marga, când a fost consilier al acestuia. În octombrie 2009, Cătălin Baba a fost numit secretar de stat la Ministerul Educaţiei, pe probleme legate de învăţământul superior şi cercetare. Este decan suspendat al Facultăţi de Ştiinţe Politice, Adminstrative şi ale Comunicării din Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, iar la începutul lui ianuarie 2012 şi-a depus candidatura pentru un mandat în Senatul Universităţii.

Răzvan Mustea (Ministerului Comunicaţiilor – are 34 ani, este şeful Organizaţiei de Tineret a PDL. Este economist de meserie şi lector universitar la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti.

Claudia Boghicevici (Ministerul Muncii), are 37 ani, este deputat. Este vicepreşedintă în cadrul Comisiei Naţionale a PDL de Muncă şi Protecţie Socială, condusă de al nostru Ioan Botiş. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice de la Universitatea "A. Vlaicu" Arad şi alte trei masterate la Universitatea de Vest din Arad. Normal, ca toţi politicienii este şi cadru universitar.

Bogdan Drăgoi (Ministerul Finanţelor) are 32 ani, fiind considerat un finanţist ale cărui merite sunt puse pe seama legăturilor politice ale familiei sale. Tatăl ăau, Dan Dragoi, a fost un apropiat al generalului Victor Athanasie Stănculescu, iar în ultimii ani s-a scris despre legăturile acestuia cu Adriean Videanu. Bogdan a absolvit doua facultati ale Universitatii Tufts - Fletcher, din Boston, Massachusetts. Din 2009, Bogdan Dragoi este responsabil de asigurarea finanţării bugetului naţional prin funcţia de şef al Trezoreriei.

USL cere anticipate

Opoziţia a anunţat deja că va vota împotriva cabinetului pe care îl va propune Mihai Răzvan Ungureanu. Fără să-l critice direct pe seful SIE, liderii PSD şi PNL nu sunt de acord cu numirea unui director de serviciu secret în fruntea Executivului.

Aflaţi în continuare în grevă, aleşii PSD şi PNL nu vor participa nici la audierea miniştrilor şi nici la şedinţa în care Parlamentul va da votul de încredere noului cabinet.

Care este procedura prevăzută de Constituţie

Potrivit Constituţiei, mandatul premierului interimar nu poate depăşi 45 de zile, iar candidatul pentru funcţia de prim-ministru, desemnat de preşedinte după consultări cu partidele, va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului si a întregii liste a Guvernului.

Pe de alta parte, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Alineatul 3 al articolului arată că programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Candidaţii pentru funcţia de ministru nominalizaţi de premierul desemnat de preşedinte sunt audiaţi în comisiile de specialitate reunite din Parlament, votul acestora fiind consultativ.

Pe de alta parte, conform legii fundamentale, refuzul de a acorda încrederea unui Cabinet timp de 60 de zile şi numai după respingerea a cel puţin doua propuneri în acest sens aduce, în principiu, dizolvarea Parlamentului.

Conform articolului 89 din Constituţie, ,,după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură”.

Grupurile din actualul arc guvernamental deţin cu aproximativ 30 de parlamentari mai mult decât Opoziţia. Puterea are la Senat 68 de reprezentanţi, iar Opoziţia are 66 de senatori.

La Camera Deputaţilor, Puterea se poate baza pe 176 de voturi, în timp ce PSD şi PNL au, împreună, 147 de parlamentari.

În afară de aceştia, mai sunt cinci deputaţi şi un senator independenţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5