Locuinţele de necesitate şi eşuarea în indignare

Într-un oraş în care se vorbeşte demult despre criza disperată de spaţii locative, de locuinţe sociale, de locuinţe de necesitate, soluţiile continuă să fie prezente doar în discursurile locale. Iar vorbele nu reuşesc să rezolve sutele de cereri de locuinţe.

În şedinţa ordinară de miercuri a Consiliului Local Bistriţa, ca de obicei a existat o frână…o frână politică, şi anume proiectul de hotărâre ce viza construcţia unor locuinţe modulare sau locuinţe de necesitate, undeva în zona cartierului Viişoara, mai exact Valea Viilor.

Văzând reacţiile aleşilor locali, pe care le voi reda la finalul articolului (am evitat reacţiile patetice legate de problema romilor, reacţii exprimate la modul cel mai simplist cu putinţă), am constat că de fapt, ei, politicienii, noi, cetăţenii, refuzăm a ne asuma că avem o problemă, că avem o problemă, cu romii, ţiganii din centrul istoric. Şi astfel, amânăm soluţiile de ieşire, respectiv rezolvare.

În cazul actual al Bistriţei, cu centrul istoric populat în cea mai mare parte de familii nevoiaşe care nu se pot întreţine, de familii de romi, de copii romi cerşetori, în cazul României, per ansamblu, degetul pe rană ni l-au pus alţii. Ne-au spus că avem o problemă gravă, francezii, germanii, italienii.

Numai noi avem o problemă în a ne recunoaşte punctele în minus, a ni le asuma. Ba, le tratăm emoţional.

Ba, le amânăm. Ba, le frânăm politic. Ba, stabilim alte priorităţi. Aşa suntem dintotdeauna. Nu căutăm soluţii, ci vinovaţi.

,,Vinovaţi” sunt viceprimarul PNL Andrei Rusu, care a venit cu ideea proiectului, şi primarul Ovidiu Creţu care e de acord cu locaţia. În schimb, conştiinţa celorlalţi, în speţă a celor de la PDL, care nu au votat proiectul, e curată.

Nu e adecvată locaţia, deci nu votăm. Simplu, nu?

Nu noi trebuie să găsim soluţii, deci nu noi trebuie să rezolvăm problemele. Alţii, primarul, cadastrul general, sau poate de ce nu Divinitatea…Cineva. Nu, noi. Noi criticăm, oferim contraargumente, fără niciun fundament.

După reacţiile unora dintre consilierii locali, după reacţiile egoiste, individualiste ale unor cetăţeni din cartierul Viişoara, rămâi cu senzaţia că ne merităm cumva soarta.

La un moment dat, ascultând discursul unei doamne, fericita proprietară a unei case în cartierul Viişoara, pe care bineînţeles a ajutat-o Dumnezeu în acest demers, ascultând-o cum dădea lecţii de viaţă, mi s-a făcut lehamite.

De manipularea ordinară care se face. De modul cum se operează cu concepte abstracte pentru nişte oameni al naibii de simpli, al căror grad de înţelegere e mult inferior.

În care se flatează orgoliul prost şi faptul că el, cetăţeanul, de rând tânjeşte să fie băgat în seamă de unul mare…Ne mai domoleşte niţel orgoliile…

Iată câteva din reacţii:

Un cetăţean din Viişoara, o ea, care a evoluat de la solicitant de locuinţă socială la…proprietar de casă: Şase ani la rând am venit la Primărie pentru o locuinţă socială, zi de zi. Nu mi s-a acordat, deşi nu am avut nici casă socială, nimic. Da? Acum! Dacă am reuşit, am muncit, mi-o ajutat Dumnezeu, mi-am făcut o casă, pe strada Viilor.

Nu sunt de acord să ne băgaţi acolo familiile nevoiaşe, care au nevoie de ajutor, aşa cum am avut nevoie şi eu, dar nu mi s-a acordat.

Deci, dacă eu mi-am găsit liniştite pentru mine şi copiii mei, dacă am muncit şi mi-am făcut, sugerez pe toată lumea să le dea oamenilor serviciu, posibilitatea de a lucra şi de a se integra. Deci, vă rog foarte frumos să le găsiţi altă locaţie, pentru că noi, oamenii, din Viişoara nu suntem de acord. Avem şi noi copii, şi trebuie să crească decent. Aşa cum am muncit eu, pot să muncească şi alţii.

Ovidiu Creţu, primar Bistriţa: Dacă nu le rezolvăm acum, le vom da copiilor şi nepoţilor. Ar fi trebuit să începem rezolvarea acum 50 de ani.. Dar nu am făcut-o, deci trebuie să începem să o rezolvăm noi. Şi o vom începe.

Alin Seserman, consilier PDL: Nu suntem împotrivă. Cred că sunt necesare aceste tipuri de locuinţe. Nu ştiu dacă o soluţie mai bună nu ar fi achiziţia de pe piaţa privată, achiziţia de locuinţe din localităţile componente. Poate fi şi asta o soluţie, poate fi o soluţie chiar mai ieftină, decât cea a construcţiei chiar la preţuri modeste, ţinând cont că noi trebuie să ducem acolo toate utilităţile.

Ovidiu Creţu, primar: Nu avem nevoie de o palmă de loc. Nu avem nevoie de 3 ari de teren. Ne trebuie o suprafaţă mai mare de teren ca să putem amplasa mai multe locuinţe, 15-20 de locuinţe de acest tip. Locul trebuie să fie undeva aproape, aşa cum spunea şi domnul viceprimar Andrei Rusu, de utilităţi.

Terenurile le ştim, le cunoaştem fără a aştepta Planul de Cadastru General, dar spaţii mari în municipiu nu sunt. În ceea ce priveşte achiziţia unor locuinţe, chiar şi în Slătiniţa, o locuinţă este mai scumpă decât o locuinţă de necesitate, pentru că nu construcţia este mai scumpă, ci terenul.

Dacă nu este bună zona de amplasare, propusă de domnul primar, acceptăm alte propuneri, dar repet. Nu are sens, să aşteptăm planul de cadastru general. Ştiţi şi dumneavoastră, că suprafeţele mai mari sunt păşunile care sunt în proprietatea municipiului, şi acolo unde avem în apropiere utilităţi, acestea constituie cele mai bune variante pentru amplasarea locuinţelor de necesitate.

Filip Moisil, consilier PDL:Ca oportunitate, e clar. De ani de zile se discută pe seama acestor locuinţe sociale şi a celor care nu sunt la zi cu dările.

Dar, ar trebui să se discute mai mult asupra zonei unde vor fi amplasate. Poate greşesc, dar, atâta timp, cât noi ne aplecăm doar asupra acelei zone, Valea Viilor, consider că greşesc.

Ovidiu Creţu, primar: A fost singurul proiect de hotărâre care a avut o abordare politică în şedinţa Consiliului Local, pentru că au fost câţiva cetăţeni din zona respectivă din Viişoara, care nu doresc să se construiască în vecinătatea lor astfel de locuinţe pentru că acolo vor sta, din ceea ce spuneau ei, romi cu copii mulţi, deranj foarte mare.

Nu sunt de acord cu această poziţie. Noi trebuie să avem locuinţe de necesitate pentru că avem persoane care nu se pot integra din punct de vedere material, social pe scara de bloc, şi atunci suferă toată scara.

Trebuie să-i ducem într-o zonă în care locuinţa este mai simplă şi în care toate branşamentele sunt individuale. Nu îşi plăteşte apa, atunci i se taie apa numai persoanei în cauză, nu la toată scara.

Pentru că acei cetăţeni au protestat împotriva acelei măsuri, consilierii PDL s-au pliat, au adoptat o atitudine politică şi au votat împotriva acelui

proiect, care avea nevoie de 14 voturi, deci cel puţin două voturi şi de la ei.

Eu cred că este o greşeală şi am spus-o şi în şedinţă. Acei cetăţeni din Viişoara, care locuiesc în zona respectivă, vor o politică exclusivistă. Adică, să nu vină ţiganii, ca să spunem româneşte, în zona respectivă.

Le-am spus în sală, că noi românii, am fost ţinuţi sute de ani la marginea oraşului şi nu aveam voie să întrăm în oraş.

Nu cred că avem dreptul moral şi nu cred că avem dreptul în Bistriţa Europeană 2011 să ţinem alte categorii, afară. Trebuie să-i integrăm.

Vezi şi alte materiale din arhivă, materiale ce au ca subiect locuinţele modulasre sau locuinţele de necesitate:

http://www.rasunetul.ro/locuinte-modulare-de-tip-container-pentru-60-de-chiriasi-din-centrul-istoric

http://www.rasunetul.ro/locuintele-de-necesitate-vs-ghetou

Comentarii

31/10/11 12:11
Vizitator

Oamenii au dreptate. Sunt in municipiul Bistrita si cartiere sau localitati componente inca zone in care nu exista curent electric, nu exista canalizare si nici apa curenta si noi, hop... sa le facem tiganilor case cu "toate utilitatile" ... sa aiba ce distruge ... cum au fact-o nu de putine ori, ori unde au fost amplasati... si inca pe bani publici. De ce nu vrem sa recunoastem, ca sunt o populatie foarte inadaptabila si foarte greu de educat ? Nu sunt rasist,dar aceasta populatie, trebuie spirjinita sa se integreze social, dar NU printre noi ceilalti, ci dupa parerea mea undeva izolati, sa aiba proprie "entitate sociala", propria organizare, undeva unde daca nu muncesc si nu-si asigura singuri cele necesare traiului n-au decat sa "crape", ca ne-am saturat sa le tot dam bani si ajutoare din "banul public" si ei inafara de a se "inmulti ca paduchii" nu stiu sa faca altceva...
Cred ca cel mai nimerit loc pentru o constructie sociala de acest fel, ar fi peste Raul Bistrita, vis-a-vis de Targul Viisoara , pe terenul viran de langa rau, pana la Pepiniera Silvica Sarata-intre Raul Bistrita si Dealul Chighir,asa parca se numeste. Acolo vor fi ei singuri, vor avea "lumina solara" daca nu vor plati curentul electric, vor avea "apa de la Raul Bistrita"sa se spele, daca n-or plati apa, vor avea unde sa-si faca nevoile ca sunt "tufe" peste tot si de "ciordit"... exista prin imprejurimile din Viisoara, din Sarata, Saratel sau peste deal pe la Monariu si Budacu de Jos, destule produse ca sa aiba ce "manca"... ptr ca ori cat de mult pamant le-ai da acestei natii... la munca campului n-ai sa-i vezi niciodata... ! Asa ca au dreptate locuitorii din Viisoara, din Unirea sau ori unde din acest municipiu.
Ceusescu, a vrut sa-i "integreze social", punandu-i prin blocurile de locuinte, printre ceilalti locuitori ai Romaniei... numai ca stiti Dvs cum e cu "vaca cufurita din cireada"... asa au facut si acestia, au "spurcat toata ... cireada" si in blocurile de locuinte, au distrus si au "spurcat" absolut totul... si au fugit bietii colocuitori din bloc cat au vazut cu ochii de putoarea si duhoarea pe care au fact-o... De ce nu recunoastem faptul ca aceasta natie, ne-a cadorisit-o Dumnezeu, ca trebuie sa avem grija de ea ca altfel devin cei mai agesivi si mai incisivi infractori si ca trebuie s-o supraveghem foarte atent... dar... undeva izolata de ceilalti "oameni", undeva unde sa traiasca singuri, numai ei de "capul lor", cu "conducerea lor", cu scoala , cu biserica si cu toate cele necesare, dar SINGURI... ! Numai asa or sa priceapa ca daca nu se "fac" oameni de treaba si ca daca nu vor avea "apucaturi " de oameni civilizati, nu au ce cauta printre noi cei care ne consideram civilizati cat de cat...
Prin aceasta eu unul nu ma consider rasist sau fascist absolut deloc, ci vreau sincer sa-i psijin sa devina si ei "oamnei " si cu fapta nu numai cu infatisarea. Vreau ca Statul Roman, sa-i improprietareasca cu pamant,sa le faca locuinte sociale, sa le faca scoli unde sa invete si sa li se asigure gratuit toate cele necesare si in primul an sa le asigure semintele necesare cultivarii terenurilor atribuite in proprietate si sa-i sprijine cu utilajele necesare pentru arat si strans recoltele si daca n-or merge la scoala, daca n-or munci sa-si asigure cele necesare traiului, sa "crape efectiv". Ceea ce le-a facut Stalin Moldobenilor nostri cand i-au deportat in Siberia in cele mai izolate pustiitati, a fost "copil mic" in raport cu ideile mele prin care sa-i pun sa munceasca si sa devina oameni ca oamenii...
Ce, ne este frica de faptul c-or "crapa"? Stati linistiti, ca nu vor avea de ales si este cea mai corecta si mai justa "cale " prin care-i putem ajuta ! Sunt printre ei si oameni de seama, care merita tot respectul, dar acestia-s doar cel mult 10%...
Asadar, eu as propune municipalitatii, sa le amplaseze aceste locuinte peste Raul Bistrita, langa Pepiniera Silvica Sarata, pe acel "platoul de sub deal " unde sa le faca un acoperis de-asupra capului, niste puncte de apa curenta si cateva closete in curtea bolcului si cam atat. Curent, apa curenta,gaz,canal... stiti bine ca nu vor plati niciodata aceste utilitati si tot acolo se va ajunge, sa li se "taie" absolut totul. Care societate este dispusa sa-i tina pe de pomana ? Va spun eu: ABSOLUT NICI UNA !
Sa nu se supere aceasta etnie, ca nu ma refer doar la ea, ci la toti cei care intr-un fel sau altul, asteapta doat "mila publica" si vor sa traiasca printre noi ca "paduchii pe gaina" ori ce ar fi ei , romani, maghiari,sasi,evrei,rusi... tigani sau ce-or fi ei , numai tare ma tem ca n-or fi decat doar din "ultima categorie"...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5