Liberalii şi locuinţele sociale
Refuzul ca cetăţenii din Viişoara să preia, prin construcţia aici a celor opt locuinţe modulare, persoane cu probleme sociale şi de integrare în societate, a devenit un subiect exploatat politic. În cadrul unei conferinţe de presă, liberalii şi-au prezentat punctul de vedere vizavi de această problemă, oferind şi alternative, de genul un campus social, disiparea acestor locuinţe sociale pe teritoriul întregului oraş şi încropirea unui grup de lucru care să vină cu soluţii viabile.
Soluţia e disiparea acestor locuinţe sociale pe teritoriul întregului oraş
Dorin Dobra, senator PNL: Am să o spun public şi transparent. Suntem într-o situaţie dificilă în Primăria Bistriţa în acest moment în privinţa poziţionării despre ceea ce noi ne dorim: o locaţie generală pentru locuinţele sociale. În aceste condiţii, aceasta fiind orientarea noastră, constatăm că prin persoana domnului primar, poziţia domniilor lor faţă de această problemă a acestui oraş e pe cealaltă parte a baricadei. După poziţia domnului primar şi dacă aceasta e poziţia PSD-ului, soluţia în această problemă e disiparea acestor locuinţe sociale pe teritoriul întregului oraş, după o teorie care spun că integrarea lor socială e mai uşoară în aceste condiţii. La un prim pas de încercare de disipare, primăria Bstriţa construieşte câteva locuinţe sociale pe Dealul Viilor, mă refer aici la cele 8 locuinţe de necesitate.
Zona Heidenfeld de la Viişoara să devină un campus social
Ioan Peteleu, viceprimar PNL: Până în momentul de faţă s-au construit multe locuinţe: 180 la Viişoara, Heidenfeld şi mai este proiectat un bloc cu încă 20 de unităţi locative şi vreo 120 în Subcetate. Problema socială nu s-a rezolvat doar construind aceste locuinţe şi atunci am spus că trebuie o abordare strategică, sistematică, un plan de acţiune. Din punctul meu de vedere, dacă nu vom construi grădiniţă, şcoală, cantină socială, spaţii de socializare, terenuri de joacă şi de sport, problema respectivă va trena în continuare şi nu va fi rezolvată. De aceea, am propus ca zona Heidenfeld de la Viişoara să devină un campus social, inclusiv cu activităţi de economie socială, şi inclusiv cu activităţi de educare nu numai a copiilor, ci şi a adulţilor, şi mă refer aici la traininiguri privind gestionarea bugetuluifamiliei.
Nu este fezabil economic să construim acele locuinţe
Ioan Peteleu, viceprimar PNL: Din punctul meu de vedere nu este fezabil economic să construim acele locuinţe. Preţul final pe metru pătrat este undeva la 670 - 680 de euro, din care preţul construcţiei este undeva la 380 - 400 de euro, restul sunt amenajări, utilităţi şi alte dotări. Nu am votat şi nu am susţinut acest proiect şi din cauza impactului vizavi de această zonă. Este o zonă dezvoltată, unde oamenii au investit, au construit multe locuinţe şi categoric nu s-a studiat impactul unui asemenea proiect vizavi de zona respectivă, chiar dacă proiectul a fost iniţiativa unui coleg de al nostru (n.r. - Andrei Rusu). Nu s-a studiat suficient şi oricum proiectul suna altfel. Locaţia, după părerea mea, a fost greşit aleasă. Am înţeles că sunt peste 300 de semnatari ai unor petiţii pe care vor să le transmită tuturor instiuţiilor.
Propunem începerea unui comitet sau grup de lucru care să ofere soluţii acestei probleme capitale a municipiului nostru
Dorin Dobra, senator PNL: Avem o problemă pentru soluţionarea căreia noi liberalii propunem începerea unui comitet sau grup de lucru care să ofere soluţii acestei probleme capitale a municipiului nostru. Invit acum, chiar şi pe Alin Seserman să facă parte din acest grup, invit pe domnul primar să dea drumul la lucrări, dar să nu distribuie, încă, destinatarii acestor lucrări la licitaţie ş.a.m.d., astfel încât acest grup de lucru să ofere în termen de maximum trei luni o strategie cu cap şi coadă pentru această problemă reală. Un grup de lucru, din care să facă parte reprezentanţi din fiecare partid, plus asistenţi sociali, manageri de proiect cu experienţă în astfel de probleme, astfel încât să putem interveni cu toţii în dezbaterea asta. Am impresia că ne asumăm unii prea îndărătnic nişte lucruri şi din respect pentru cei 300 de oameni care au semnat acele petiţii, îi invităm să participe la aceste discuţii. E un apel public.
Citiţi şi:
- Parcul (Industrial) nostru şi jocurile lor
- Ioan Peteleu, viceprimar PNL: Am rămas fără atribuţii, dar nu am rămas fără drepturi. Cred că drepturile nu îmi pot fi luate
- Primăria Bistriţa va promova proiecte pentru reactivarea socială a persoanelor defavorizate
- Cum arată o şedinţă extraordinară a lui Ovidiu Creţu…
- Locuinţele de necesitate şi eşuarea în indignare
Adaugă comentariu nou