Macavei A Macavei, procurorul care a învățat franceza pentru a-l citi în original pe Balzac a scris ”Un fel de amalgam”
Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” a găzduit luni la ora amiezii o inedită lansare de carte. A fost vorba de un volum de publicistică și eseu contemporan semnat de procurorul pensionar Macavei A. Macavei sau ”Mac” cum i-au spus ”părinții literari” din Maieru, Icu Crăciun, Iacob Naroș, cărora li s-a adăugat Olimpiu Nușfelean.
Primul moderator al întîlnirii, managerul Bibliotecii Județene, părintele Ioan Pintean a vorbit laudativ la adresa acestui volum, după care a ”pasat” mingea scriitorului Icu Crăciun, cel care a scris și ”Cuvântul înainte” al acestui volum. De la el am aflat că în casa magistratului Macavei ”cu pereții căptușiți dublu sau triplu de cărți, să nu te miri că, în afara celor de specialitate, predomină beletristica și lingvistica, iubirile sale de-o viață. Edițiile princeps din Călinescu, Mircea Eliade, MIhail Sebastian, Ioan Slavici, Tudor Arghezi, MIhail Sorbul și ale altor autori, cu precădere interbelici, multe dintre ele cu autograful respectivilor scriitori, îți încălzesc inima doar răsfoindu-le, dară-mi-te să le și citești”. De asemenea, ne spune tot Icu Crăciun, ” De câțiva ani buni, Mac are un nou hobby: literatura lui Balzac. Nu numai că i-a citit toate cărțile traduse ale autorului Comediei Umane, dar și-a aprofundat limba acestuia și a vizitat de câteva ori muzeele dedicate marelui scriitor francez”. „Cu siguranţă, bibliofilia i se trage de la profesorul de limba şi literatura română, Sever Ursa, care i-a fost şi diriginte. Precizez că acelaşi dascăl de suflet l-am avut şi eu.” A mai spus Icu Crăciun.
Au mai vorbit despre carte Iacob Naroș și Olimpiu Nușefelean, ultimul simțind în scrierile lui Macovei un bun start pentru reușite belestristice.
Cartea are cinci părţi. Prima parte, „Măiereni de seamă”, prezintă pe „Alexandru Avram, un avocat de excepţie”, „Justiţiarul Emil Boşca Mălin”, „Ctitorul”, prof. Sever Ursa şi „A murit emulul meu”, acesta fiind prof. dr. Lazăr Ureche. Partea a doua ne aduce în scenă revista „Cuibul visurilor” din Maieru, revista fiind în al XV-lea an de existenţă, mai apoi, în al XX-lea an de viaţă şi o sută de numere.
A treia parte ni-l prezintă pe scriitorul Icu Crăciun cu „Stil şi sistem”, şi „Din nou Împreună”, dar şi alte cărţi.
Partea a patra, „Încercări literare”, cu „După patruzeci de ani”, promoţia 1961 a Şcolii Generale din Maieru s-a revăzut, fiecare având acum 54 de ani. Mai avem „Ne-am dat întâlnire cu timpul”, adică, „alma mater din Năsăud şi-a chemat fiii la sânul ei.”Urmează „Un dicţionar neaoş”, în care îl vedem pe prof.dr. Mircea Prahase, pe urmă vine „Bineţea domnului Partene”, adică, „Timp de peste o jumătate de veac, părintele Partene a fost sanitar, dentist, farmacist, mamoş, chirurg al măierenilor.” În fine, se încheie cu „Din cazurile procurorului Japonezu”, în traducere, situaţii şi cazuri deosebite rezolvate de procurorul Coman, zis Japonezu. Partea a cincea, ultima, „Să ne cunoaştem continentul nostru”.
Cartea a apărut la editura ”Tipo Moldova” din Iași în colecția ”Opera Omnia”. Lectură plăcută!
Citiţi şi:
- Macavei Al. Macavei şi-a lansat cartea la Cuibul visurilor din Maieru
- Azi, procurorul Macavei Al. Macavei a fost condus pe drumul veşniciei
- Biblioteca Județeană „George Coșbuc”: Lansarea de carte Macavei Al. Macavei
- 20 de ani de apariție neîntreruptă a revistei „Cuibul visurilor”
- Cuibul Visurilor, de primăvară
Comentarii
Te pui cu francezii ?
Adaugă comentariu nou