Maialul elevilor năsăudeni, la a 138-a ediţie. 2500 de elevi, în cele mai frumoase costume populare din Ţara Năsăudului, au însufleţit oraşul academicienilor
De peste un secol şi jumătate, elevii şcolilor năsăudene sărbătoresc, în frumoasa lună a florilor, „Maialul”, care a devenit o sărbătoare tradiţională a elevilor şi a întregii comunităţi. Maialul elevilor năsăudeni a ajuns la cea de a 138-a ediţie. Peste 2000 de elevi ai şcolilor năsăudene, dar şi din Ţara Năsăudului, au purtat frumoasele costume populare la paradă, însufleţind oraşul academicienilor.
„Cu dragoste şi respect, sărbătorim costumul nostru popular, tradiţiile noastre din Ţara Năsăudului şi valorile nouă trasate de grănicerii năsăudeni”, a declarat directorul Steluţa Vâju de la Colegiul Naţional „George Coşbuc”, în decsgiderea evenimentului.
Primarul Năsăudului, Dorin Vlaşin, a subliniat faptul că este cea mai frumoasă sărbătoare a elevilor năsăudeni, a şcolilor năsăudene şi din Ţara Năsăudului, mulţumind tututor dascălilor, directorilor, elevilor şi părinţilor pentru implicarea în organizarea sărbătorii.
„"Maialul elevilor năsăudeni" confirmă, încă o dată, atașamentul față de portul nostru tradițional, omagiind, în același timp, și deplasarea delegației năsăudene la Marea Adunare Națională de la Blaj, dar și manifestările de rezistență ale românilor transilvăneni în fața presiunilor statului maghiar privind învățământul în limba română.
Ține doar de noi să avem o comunitate unită, să ne ducem mai departe tradițiile obținute cu atâta trudă de înaintașii noștri și să lăsăm și noi moștenire generațiilor viitoare obiceiurile păstrate de sute de ani!
Au fost alături de frumoasa comunitate năsăudeană, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud – Camelia Tabără, deputatul Bogdan Gruia Ivan, inspectorul şcolar general Cristian Nicula.
Prezentarea evenimentului a aparţinut elevilor Sofia Rus, Ovidiu Bachiş şi Ioana Marica. Au fost premiate cele mai frumoase costume populare din Ţara Năsăudului, ţinând cont de vechimea şi autenticitatea lor de către prof. Gabriela Sermeşan, prof. Sofia Harapaşcu şi prof. Floare Vaida. Amalia Ţuţuruga, Ovidiu Bachiş, Flavia Stretea, Traian Chitu, Ionuţ Băiţan, Maria Dragotă, Ştefania Iloaie, Dumitriţa Zinveliu, Miruna Târnovan, Maria Pop, Leonuţ Nedelea, Diana Zinveliu, Georgiana Ceuca, Ciprian Pupeză, Natalia Peter, Andrei Rus, Andreea Scuturici, Ionela Prodan, Luci I., Teofil Frunză, Beatrice Ilieş, Delia Hurezan, Oana Săsărman, Florin Bălătici, Andreea Hărăguş, Andreea Zinveliu, Georgiana Pop, Robert Mizgan, Paula Palage, de la şcolile năsăudene, au scos din lada străbunilor costume valoroase pe care le-au purtat cu mândrie.
Au fost distinşi şi profesorii care au îmbrăcat costumul popular, precum prof. Cristina Moldovan, şi directorul Liceului Silvic Transilvania, prof. Cristian Cosma.
După premierea elevilor olimpici, cu rezultate la concursurile şi olimpiadele şcolare, etapa judeţeană şi etapa locală, pe scena amenajată în curtea Colegiului Naţional „George Coşbuc” Năsăud au urcat formaţiile de la colegiul gazdă – dans de societate „Romana”, „Căluşarii”, formaţia de dansuri populare cu un dans de pe Valea Şieului, trupa de dans modern; Clubul Copiilor Năsăud; Ansamblul artistic al Casei de Cultură Năsăud; Liceul Silvic Transilvania, Şcoala Gimnazială Coşbuc, Liceul Tehnologic Feldru, Şcoala Gimnazială Romuli, Şcoala Gimnazială Ilva Mică, grupul de balet „Alegria School Dance”.
Spre încântarea tinerilor, seara de Maial se va încheia cu un concert susținut de DJ Jonnessey & Aner - Party Kiss FM și DJ Project & Ioana Ignat.
Citiţi şi:
- Maialul Elevilor Năsăudeni a ajuns la cea de-a 138-a ediție! Care este programul evenimentului
- Portul popular purtat cu cinste de elevii năsăudeni
- Maialul Elevilor Năsăudeni, la a 136-a ediţie. Sute de elevi îmbrăcaţi în costume populare au însufleţit oraşul academicienilor
- Zilele Năsăudului – Ediţia a X-a
- Zilele Năsăudului – Ediţia a X-a
Comentarii
Conform definitiei , termenul de MAIAL înseamnă petrecere câmpenească tradițională dedicată primăverii cu jocuri și dansuri, organizată de obicei de către școlari, în luna mai, de unde vine si numele. In Transilvania sărbătoarea a apărut pe filieră germană, sub numele de MAIFEST, odată cu sașii stabiliți aici. De-a lungul timpului, sărbătoarea a fost preluată de români și chiar de maghiari. Astăzi sărbătoarea a pierdut în semnificație , rămânând, acolo unde mai este păstrată, o petrecere școlară sau chiar a întregii comunități, închinată primăverii și adesea este suprapusă cu serbarea de sfârșit de an școlar, fiind un bun prilej de dansuri și parade ale portului tradițional. Tradiția se mai păstrează în Râșnov, Orăștie, Brașov (Maialul Junilor). De asemenea, în judetul Bistrița- Năsăud se ține în fiecare an „Maialul Elevilor Năsăudeni”, ajuns acum la cea de-a 138-a ediție.
Reamintim că pe 14 mai in anul 2017 , „Maialul elevilor năsăudeni” a fost organizat simultan cu „Ziua Costumului Popular”, prilej cu care orașul Năsăud a intrat oficial în Cartea Recordurilor grație celor peste 10.000 de participanți îmbrăcați în port tradițional românesc. Astfel , au fost omologate 2 recorduri de către Guiness World Records si anume:
– Cel mai mare număr de oameni care poartă simultan portul tradițional românesc (9.643 persoane);
– Cel mai mare dans popular românesc, realizat în sincron (9.506 persoane).
(Vezi: https://timponline.ro/bistrita-nasaud-intrat-cartea-recordurilor-oameni-...)
Adaugă comentariu nou