Măluţul în sărbătoare
„În satul de sub Coastă umbrit de Grigoroi/ La poalele Dolinei petrecerea e-n toi/ Şi-a Someşului undă, cu şopotul domol/ Scăpată de sub râpă, dă satului ocol/ Acesta e Măluţul, e locul minunat/ Unde străbunii gliei o vatră ne-au lăsat/ S-o preamărim în ode, în cântece şi vers/ Că-n Ea am prins viaţă şi zbor spre Univers. / Veniţi cu noi prieteni, Măluţul e-n festin/ Să deşertăm în cinstea-i butoaiele cu vin/ Să curgă vinu-n valuri, vibreze struna-n cânt/ Că la Măluţ sub Coastă e raiul pe pământ”. Am reprodus câteva catrene din poezia „Măluţul în festin”, autor fiind sensibilul poet Pompei Pop Măluţanu.
Sărbătoarea cireşelor de la Măluţ a început cu intonarea Imnului Măluţului (localitatea de sub Râpă fiind, după ştiinţa noastră, singura din ţară care are un imn propriu), interpretat de copiii satului, dirijaţi de actualul şi fostul dirijor Gavrilă Câmpan, profesor pensionar, autorul, alături de prof. Vasile Morar şi Pompei Pop, al imnului. Într-un cadru festiv şi emoţionant a fost predată bagheta către noul dirijor, un tânăr cu reale calităţi interpretative şi dirijorale. În continuarea manifestării de la Măluţ moderată de Florin Săsărman şi Valer Cîmpan şi pe o vreme ploioasă, anunţată de altfel, a fost prezentată sătenilor, după deschiderea oficială realizată de primarul Cornel Săsărman, Fundaţia nou înfiinţată „Daciana”. Preşedintele acesteia, ing. Gavril Mureşan, a prezentat scopul acesteia, un scop de caritate, de ajutorare, de implementare a unor programe ce privesc comunitatea şi, de asemenea, a dat citire listei membrilor fondatori cu precizarea că orice măluţan, şi nu numai, poate deveni un component al nou înfiinţatei fundaţii. Preotul Ioan Mărginean, originar din Măluţ, a prezentat monografia „Măluţ”, iar autorul acesteia, Traian Săsărman, a mulţumit celor care au contribuit la realizarea acesteia, monografia fiind un omagiu adus măluţenilor de altădată, celor de astăzi şi celor care vor trăi mâine.
Prezentatorii programului, Florin Săsărman şi Valer Câmpan, au anunţat un nou punct al programului, şi anume, premierea unor măluţeni care s-au remarcat în diferite domenii de activitate, de-a lungul vieţii. Ziaristul Traian Săsărman a dat citire celor care au fost răsplătiţi cu o diplomă de fidelitate şi de excelenţă însoţită de un mic cadou oferit de Fundaţia „Daciana” şi Primăria comunei Braniştea. Astfel, au fost premiaţi: cei mai în vârstă săteni: Maria Corăbean – de 97 ani şi Ioan Câmpan – de 95 ani; veteranii de război Vasile Oprea şi Joo Andrei; celor care şi-au sărbătorit nunta de aur: Taloş Maftei şi Valerica, Taloş Ştefan şi Aurica, Săsărman Vasile şi Ana, Bindea Iacob şi Anica, Pop Liviu şi Maria, Joo Andrei şi Maria, Mălinaş Ioan şi Ana, Mărginean Gavril şi Iosana, Bindea Vasile şi Florica (nr. 91), Bindea Iacob şi Anica (nr. 120), Săsărman Gavrilă şi Rafila (nr. 116), Bindea Iacob şi Anica (nr. 33), Seserman Vasile şi Florica (nr. 89), Fazecaş Ioan şi Florentina (nr. 29), Bindea Vasile şi Anica (Fătu), Săsărman Vasile şi Anica (Marinarul), Câmpan Vasile şi Roza (nr. 52), Oprea Vasile şi Anica, Bindea Vasile şi Maria.
Au fost, de asemenea premiaţi, cel mai destoinic crescător de animale, în persoana domnului Vasile Mărgineanu Ţucu, cireşarul satului – Horia Mălinaş, cei mai străluciţi elevi: Anca Săsărman (a terminat cu media 10 clasa a Vi-a Colegiul „Petru Rareş” Beclean) şi Pop Carla (clasa a a XII-a), media 9,95 – Informatică Beclean. De asemenea, cel mai strălucit fotbalist al satului, fostul căpitan al Gloriei Bistriţa, Valer Săsărman, care a jucat 329 meciuri în prima ligă.
Partea a doua a sărbătorii de la Măluţ, desfăşurată pe o vreme capricioasă (curentul fiind întrerupt mai bine de o oră), a ridicat „Grădina lui Matei” în aer datorită prestaţiilor extraordinare ale artiştilor de pe scenă. Au evoluat, în faţa măluţenilor, care nu au părăsit Grădina: ansamblul „Someşul” al Casei de Cultură din Beclean – dirijorul acestuia George Harosa, un prieten al măluţenilor, fiind şi de această dată la înălţime. Cei prezenţi i-au putut aplauda pe cunoscuţii interpreţi Cornelia Ardelean Archiudean, Dorina Grad şi, în finalul spectacolului folcloric, binecunoscuta interpretă Sava Negreanu Brudaşcu. De asemenea, a evoluat pe scena amenajată în aer liber Gina Pop, o interpretă de mare putere şi sensibilitate, care a fost intens aplaudată de cei prezenţi. Seara, pentru tineri şi nu numai, a fost organizat Balul Cireşelor, iar către orele 23.00, satul a fost iluminat de focul de artificii.
Manifestarea de la Măluţ, o ediţie cu totul specială, a fost posibilă datorită contribuţiei hotărâtoare a Fundaţiei „Daciana”, prin preşedintele ei, Gavril Mureşan, a Primăriei Braniştea, prin primarul Cornel Săsărman şi a ziaristului Traian Săsărman, de la cotidianul „Răsunetul”. Invitaţia adresată de Valer Câmpan, ca în luna iunie a anului 2012 să ne dăm o nouă întâlnire în Grădina lui Matei a fost primită cu deplină aprobare.
Citiţi şi:
- Măluţul în sărbătoare: Sava Negrean Brudaşcu, cireaşa evenimentului
- Sărbătoarea cireşelor de la Măluţ, sub semnul Centenarului Marii Uniri. Sava Negrean Brudaşcu, preşedintele Radu Moldovan şi prefectul Ovidiu Frenţ, alături de măluţeni
- În „Grădina lui Matei”, la Serbarea cireşelor, Sava Negreanu Brudaşcu, propusă Cetăţean de Onoare al Măluţului
- Fiecare măluţan cu Măluţul lui
- Despre Măluţ, cu dragoste
Adaugă comentariu nou