În „Grădina lui Matei”, la Serbarea cireşelor, Sava Negreanu Brudaşcu, propusă Cetăţean de Onoare al Măluţului
Ediţia din acest an a Sărbătorii satului Măluţ a avut de toate. Şi cireşe, un an deosebit de bogat, premii, diplome, muzică. Am văzut, de astă dată, măluţeni fericiţi, asistând la spectacolul organizat de Primăria comunei Braniştea – primar Martonos Tamas, viceprimar Cornel Săsărman şi Fundaţia „Daciana” – preşedinte ing. Gavrilă Mureşan.
Sărbătoarea de la Măluţ, aşa cum este obiceiul, a debutat cu intonarea Imnului (se pare că satul Măluţ este unicul în ţară care are un imn) de către elevii şi copiii Măluţului, dirijor Voichiţa Pop. „Măluţul petrece/ Cum niciodată n-a mai petrecut/ Cine lipseşte/ Zece ani din viaţă şi-a pierdut”, sunt câteva dintre versurile imnului, autorii acestuia fiind prof. Vasile Moraru, ing. Pop Pompei Măluţanu şi muzicianul Gavrilă Câmpan.
În partea întâi a zilei de 15 iunie, la iniţiativa prof. Ionel Săsărman şi Traian Săsărman, a fost oficiată o slujbă de pomenire întru aducerea aminte a celui care a fost vrednicul preot al satului Vasile Câmpan, preot care a slujit aici vreme de 40 ani. A fost rememorată şi figura învăţătoarei Cornelia Mureşan, „mama” tuturor măluţenilor, cea care a rămas în inimile celor de aici ca „doamna Nela”.
Manifestările au avut loc, ca de fiecare dată, în „Grădina lui Matei”. După deschiderea oficială de către primarul comunei Braniştea, Martonos Tamas, care a urat succes sărbătorii de astăzi şi i-a invitat pe măluţeni, peste două săptămâni, la serbarea similară din Cireşoaia, a urmat festivitatea de premiere a celor mai vrednici cetăţeni ai satului. Au fost acordate diplome şi premii familiei Vasile şi Maria Săsărman, cu ocazia „Nunţii de aur”. Cel mai în vârstă bărbat, Gheorghe Filipaş şi cea mai în vârstă femeie, Rozalia Marton (de 95 ani) au primit câte o diplomă şi un premiu consistent. Cum în zona Măluţului sunt peste 70 soiuri de cireşi, cultura acestuia datează de sute de ani, este normal ca şi de această dată să fie răsplătit şi „cireşarul” satului, în persoana domnului Horea Mălinaş. Acest „specialist” lucrează cu pasiune sutele de cireşi din livadă, aplică tehnologiile moderne, efectuează lucrările la timp şi de calitate şi, ca atare, are producţii însemnate de fructe, pe care le valorifică la piaţă. Fermierul satului a fost declarat Vasile Mărginean, un zootehnist care se zbate nu atât pentru drepturile crescătorilor de animale din Măluţ ci şi ale celor din zonă. Corul de copii care a interpretat cu atâta gingăşie Imnul Măluţului, dirijat de prof. Voichiţa Pop, a primit o diplomă de aleasă recunoştinţă. Măluţenii sunt vestiţi pentru darul povestirii, aşa că Ioan Bindea – boierul a fost declarat povestitorul satului (ştie poveşti pe care nu te saturi să le asculţi, poveşti adevărate ori simple fabulaţii). Un premiu cu totul special a fost acordat domnului Iacob Câmpan de la Strajă, cel care are o pasiune cu totul deosebită faţă de animale. Vitele pe care le are în bătătură sunt curate, bine îngrijite, ţesălate aidoma unei femei care iese de la coafor (cum se exprima cineva). De asemenea, tânărul cântăreţ Horaţiu Săsărman a fost răsplătit pentru calităţile sale de interpret şi dansator cu o diplomă.
Tot cu ocazia manifestării de la Măluţ a fost lansată cartea „Noi cei din clasa a IV-a”, autor Traian Săsărman, o carte în care sunt menţionaţi fiecare cu biografia lui, cei care au absolvit clasa a IV-a în urmă cu aproape 60 ani. Câţiva dintre foştii elevi au fost prezenţi la lansarea cărţii, carte apărută cu sprijinul Fundaţiei „Daciana”, prin Gavrilă Mureşan, şi a firmei Salix, prin Călin Harşianu.
„Veniţi cu noi prieteni, Măluţul e-n festin/ Să deşertăm în cinste-i butoaiele cu vin/Să curgă vinu-n valuri/ Vibreze struna-n câmp/ Că la Măluţ sub râpă/ E raiul pe pământ”. Sub acest îndemn s-a desfăşurat programul cultural artistic. Doamna Sava Negreanu Brudaşcu, propusă de către T. Săsărman să fie declarată Cetăţean de Onoare al Măluţului, a fost aplaudată la scenă deschisă pentru bucuria adusă prin cântec în inimile măluţenilor. De la Silivaşu de Câmpie, primarul Ioan Cămărăşan a venit alături de măluţeni cu o formaţie de dansuri populare, instructori Paul şi Aurel Munteanu, la vioară Remus Moldovan, solo voce Alexandru Motogna, Paul Ban, Nelu Cucură, iar ansamblul „Balada” din Bistriţa – coordonator Ioan Simionca, a oferit un program variat: piesă de orchestră, suită de jocuri de pe Valea Şieului, solo voce Alexandra Turcu, Mălina Pop, Patricia Moldovan, solo vioară Rezmiveş Ştefan.
Un moment cu totul deosebit, gustat în mod special de către spectatori, a fost cea a cunoscutei interprete de muzică uşoară Gina Pop care, alături de animatoare, a electrizat publicul prezent.
Pentru tinerii satului, şi nu numai, a fost organizat un bal la Căminul Cultural, iar către miezul nopţii cerul înstelat a fost brăzdat de un impresionant foc de artificii.
Manifestarea din acest an de la Măluţ a fost posibilă datorită implicării cu totul specială a Primăriei comunei Braniştea, prin viceprimarul Cornel Săsărman, şi a Fundaţiei „Daciana”, prin preşedintele acesteia, Gavrilă Mureşan. Au fost prezenţi, alături de măluţeni, vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, primarul orașului Beclean-Nicolae Moldovan, deputatul Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneş, primarul comunei Silivașu de Câmpie, Ioan Cămărăşan.
Citiţi şi:
- Măluţul în sărbătoare
- Sărbătoarea cireşelor de la Măluţ, sub semnul Centenarului Marii Uniri. Sava Negrean Brudaşcu, preşedintele Radu Moldovan şi prefectul Ovidiu Frenţ, alături de măluţeni
- Sărbătoarea Măluţului
- Fiecare măluţan cu Măluţul lui
- Măluţul în sărbătoare: Sava Negrean Brudaşcu, cireaşa evenimentului
Adaugă comentariu nou