Măluţul în sărbătoare: Sava Negrean Brudaşcu, cireaşa evenimentului

Măluţul petrece/ Cum de mult el n-a mai petrecut/ Cine lipseşte/ Zece ani din viaţă i-a pierdut. Sunt câteva dintre versurile imnului Măluţului, cu care a debutat sărbătoarea fiilor satului şi a cireşelor care a avut loc, duminică, 19 iunie 2016.
Sărbătoarea din acest an a fost organizată de către Fundaţia Daciana – preşedinte ing. Gavril Mureşan şi Primăria Braniştea – primar Martonos Tamas, viceprimar Cornel Săsărman. Profitând de o vreme deosebit de frumoasă până la lăsarea serii şi într-o organizare excelentă (notă maximă pentru viceprimarul Cornel Săsărman), întreaga manifestare, desfăşurată ca de fiecare an în „Grădina lui Matei”, a avut de toate: s-au acordat diplome şi premii, muzică populară şi uşoară, dansuri şi interpreţi de prim rang ai folclorului românesc.
La sărbătoarea de la Măluţ, alături de oficialităţile comunale, a luat parte şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Alexandru Pugna, care a transmis salutul preşedintelui CJ Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan. Câteva cuvinte a adresat participanţilor şi primar Martonos Tamas.
În prima parte a întâmplării de la Măluţ au fost acordate, cum am spus, un număr de 15 diplome, moderatorul acţiunii fiind ziaristul Traian Săsărman. Cel mai în vârstă cetăţean al satului - Iacob Bindea, de 95 ani, cea mai în vârstă femeie – Marton Rozalia, 97 ani, au fost gratulaţi cum se cuvine de organizatori. Cei care şi-au serbat sau îşi serbează în acest an nunta de aur – 50 de ani de căsătorie, au primit, de asemenea, diplome şi premii: Anica şi Petre Bindea, Maria şi Ilie Pintea, Maria şi Traian Câmpan, Emilia şi Gheorghe Bindea, Maria şi Lică Pop, Anica şi Ioan Pop şi Măriuca şi Ilie Bindea.
De asemenea, pentru cei mai buni gospodari ai aşezării şi-a îndreptat atenţia Fundaţia Daciana, fiind premiaţi pentru rezultatele deosebite obţinute: Valer Bindea - fost prim-epitrop al bisericii, Vasile Săsărman – un fel de Ilie Moromete al Măluţului, Alin Palalogos – legumicultorul cu cele mai ecologice produse, Liviu Pop – cireşarul satului. Elevul Darius Săsărman, de la Colegiul „Petru Rareş” din Beclean, care a obţinut aproape media 10, precum şi componenţii echipei de fotbal Vulturul au primit şi ei premiile şi diplomele organizatorilor.
Tot cu ocazia sărbătorii de la Măluţ, s-a adus în atenţie ideea profesorului Ionel Săsărman de a se amenaja un muzeu al satului. Reamintim faptul că Măluţul are o vechime, spun documentele, de peste 700 de ani, că se păstrează mărturii vii despre delegaţia satului care a participat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, există documente despre participanţii în primul şi al doilea război mondial. S-a făcut apel ca sătenii să doneze obiecte de uz gospodăresc pentru a fi expuse în viitorul punct muzeistic de la Măluţ. Va fi amenajat şi un sector special cu operele scriitorilor originari de aici: dr. Gavril Mureşan, Ioan Mărginean, Marcel Seserman, Traian Parva Săsărman, Daniela Fulga, Pompei Pop Măluţanul, Traian Săsărman, Gavrilă Câmpan.
În partea a doua a Zilelelor satului Măluţ, pe scena special amenajată, au evoluat formaţii ale Clubului Copiilor de la Beclean – coordonator Reghina Poenar, Ansamblul „Cununiţa” şi Folkiştii din Beclean, Ansamblul „Balada” din Bistriţa – coordonator , coregraful Ionuţ Simionca, cu soliştii Ioana Măgheruşan, care a debutat cu această ocazie, Al. Turcu, Nelu Moldovan, Petre Petruse, conducerea muzicală prof. Alexe Savu şi Ştefan Onighi. În spectacol a evoluat şi interpreta Dorina Grad, originară din Măluţ. „Nu numai folclorul dar şi romanţa este atât de aproape de sufletul ei, iar Dumnezeu cu siguranţă a pus mult talent în acest om”, spunea despre ea un cunoscut ziarist. De asemenea, îndrăgita Sava Negrean Brudaşcu, deosebit apreciată şi pentru cântecele încărcate de patriotism, precum „Doamne ocroteşte-i pe români”, „Noi suntem român” sau „Hai să-ntindem hora mare”. Muzica uşoară a fost reprezentată, într-o interpretare de excepţie de Petre Grad şi fiica lui, elevă la Şcoala de Muzică.
Sărbătoarea satului Măluţ s-a încheiat cu „Balul tineretului” de la Căminul Cultural (modernizat din temelii) şi un impresionant foc de artificii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5